DEVA Partisi Genel Başkanı Babacan, insan haklarının ihlal edilmesinin, özgürlüklerin kısıtlanmasının toplumun nefes almasını zorlaştırdığını belirterek, “Korku siyaseti, polemikler, kavgalar hepimizi yordu.” dedi.
AKP kurucularından eski Ekonomi Bakanı Ali Babacan’ın kurduğu Demokrasi ve Atılım Partisi’nin (DEVA) tanıtımı Bilkent Otel ve Konferans Merkezi’nde yapıldı. Partinin kurucu üyeleri kuruluş etkinliği öncesi Babacan’la birlikte Anıtkabir’i ziyaret etti.
Mezopotamya Haber Ajansı’nda geçen bilgilere göre; Partisinin tanıtım toplantısında konuşan Ali Babacan, Türkiye için sorumluluk alma zamanı geldiğini belirterek, “Türkiye için iyileşme zamanı başladı. Derdinize ortak arıyorsanız biz DEVA’yız. Derdinize hızlı çözüm arıyorsanız biz DEVA’yız. Artık DEVA zamanı diyoruz.” dedi.
‘Toplumun nefes alması zorlaştı’
İnsan haklarının ihlal edilmesi, özgürlüklerin kısıtlanmasının toplumun nefes almasını zorlaştırdığını belirten Babacan, şöyle konuştu:
“Kadınlarımız tehdit altında yaşamaktan ıstıraplı. Ülkemizde adalet yaralı, demokrasimiz yaralı, halkımız ne kadar haykırsa da sesini duyuramıyor. Korku siyaseti, polemikler, kavgalar hepimizi yordu. Çalışanlarımız işsiz kalma korkusuyla yaşıyor. Emeklimiz, memurumuz her yıl daha büyük güçlüler çekiyor. Yatırımcımız önünü göremiyor. Eğitim en önemli sorun alanı olarak hâlâ önümüzde. Sağlık sistemimiz hızla bozulma sinyalleri veriyor. Şehirlerimiz hızlı betonlaşmanın ağır yükünü kaldıramıyor. Bu ülkenin insanı son birkaç yıldır çok üzüldü, yaralandı. Her şeyi elinden alındı ama sabır gösterdi. Artık geldik buradayız.”
‘Vakit yenilenme vaktidir’
Geniş bir istişare sonucu partinin kurulduğunu belirten Babacan, “Keşke ülkede şartlar biraz daha normal olsaydı bize destek veren aydınlatan arkadaşlarımızın hepsi açıkça burada olsaydı.” dedi. Kendisini yenileyemeyen bir siyaset anlayışıyla Türkiye’nin yola devam etmesinin artık mümkün olmadığını ifade eden Babacan, “Vakit yenilenme vaktidir. Türkiye’mizin DEVA’sı buradadır” dedi.
‘Barajın düşürülmesi ile ilgili düzenleme gerçekleştireceğiz’
Demokrasinin başlangıç noktasının seçimlere ve siyasi partilere ilişkin düzenlemeler olduğuna inandıklarını söyleyen Babacan, “Seçim yasasında temsilde adaleti sağlamak amacıyla, barajın düşürülmesi ve seçim bölgesinin daraltılmasıyla ilgili düzenlemeleri gerçekleştireceğiz.” vaadinde bulundu.
‘Dini kutsalları siyasete malzeme etmeyeceğiz’
Sivil toplumu, demokrasinin asli unsuru olarak gördüklerini belirten Babacan, “Sivil toplum örgütlerinin vesayet altına alınmasının, ifade özgürlüklerinin kısıtlanmasının ve bağımsızlıklarını kaybetmelerinin demokrasiye büyük zarar verdiğine inanıyoruz.” dedi. “Dini kutsallarımızı günlük siyasete malzeme etmeyecek, siyasi propaganda aracı haline getirmeyeceğiz.” diyen Babacan, Türkiye’nin tek bir akla, dar bir kadroya sığdırılamayacak kadar büyük bir ülke olduğunu söyledi.
‘Diyalog kanallarını her zaman açık tutacağız’
Tüm siyasi partilerle ve sivil toplum kuruluşlarıyla diyalog kanallarının her zaman açık tutacaklarını söyleyen Babacan, “Demokrasi ve atılım partisi olarak, iktidarda veya muhalefette siyasi nezaketimizi koruyacağımızı, birleştirici, kapsayıcı ve umut veren bir siyaset üreteceğimizi, tüm demokratik yapılarla işbirliğine açık olacağımızı milletimize şimdiden taahhüt ediyoruz” ifadelerini kullandı.
‘Mülakat uygulamasına son vereceğiz’
Ayrımcılığa da vurgu yapan Babacan, şöyle konuştu: “Devletin her bir vatandaşına aynı yakınlıkta olmasını, hiç kimsenin ayrımcılığa tabi tutulmamasını savunuyor, her türlü kayırmacılığı reddediyoruz. Düzenleyici ve denetleyici kurumların bağımsızlıklarını ve kurumsal kapasitelerini güçlendirecek ve üyeliğe atanma nitelik ve kriterlerini yükselteceğiz. Mülakat uygulamasına son vereceğiz.”
Enflasyonu düşük tek haneli düzeye indirmek temel hedefleri olduğunu belirten Babacan, “Zamanında bize yaptırmadıkları” dediği “mali kural” uygulamasını hayata geçireceklerini söyledi.Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) misyonunu tamamlamış olduğunu belirten Babacan, “Yüksek öğretimin gelişmesinin önünde bir engel haline gelmiştir. Yükseköğretim Kurulu’nu kaldıracağız.” dedi.
Deprem gündemine de değinen Babacan, İstanbul’un depreme hazırlanması konusunu öncelikli olarak ele alacaklarını söyledi.
‘Mecliste imzalanan sözleşmelere bağlı kalacağız’
Dış politikada “ulusal güvenlik” ve “ekonomik refaha katkı” şeklinde iki amaçları olduğunu belirten Babacan, “Temel belgelere, Meclis tarafından imzalanan sözleşmelere bağlı olacağız. Türkiye’nin çevresinde ülkelerde nitelikli ilişki kuracağız. Adalet ve hukuk temelinde sorun çözücü kimliğine ülkemizi tekrar kavuşturacağız. Krizlerden beslenmeyeceğiz, diplomasi yoluyla sorunları çözerek güçleneceğiz” şeklinde konuştu.
Eski partisi AKP’ye eleştiri
Eski partisi AKP’yi de eleştiren Babacan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ben ve arkadaşlarım geçmişte de Türkiye’nin en zor dönemlerinde bu ülke için elimizi taşın altına koyduk. Doğru konulmuş bir vizyon ve kararlı adımlar ile kısa sürede ülkemizi nereden nereye getirdiğimizi hep birlikte gördük. O kararlılık sürdürülseydi, o vizyondan şaşılmasaydı, demokrasiden, adaletten, ilke ve prensiplerden dönülmeseydi bugün hala başarı hikayesi yazıyor olacaktık. Ancak, ne yazık ki çıkılan yol ile bugün gidilen yol birbirinden çok çok farklı.”