Çanakkale’nin Yenice ilçesindeki NESKO Madencilik’te 40 işçinin, kendilerini 140 metre derinlikteki ocağa kapatarak başlattıkları direniş 7. gününde kazanımla sona erdi.
İşçilerin ödenmeyen ücretleri hesaplarına yatırılırken, ihbar ve kıdem tazminatlarının ise 1 ay içinde ödeneceğine ilişkin İçişleri Bakanı Soylu, Vali ve Kaymakam taahhütte bulundu.
Halit Elçi – Çanakkale
Çanakkale, Yenice’de kurulu bakır, çinko, kurşun çıkarılan madenin işçilerinin direnişi, 7 gündür yeraltında bulunan 40 işçinin, ikinci kez ocağa inip işçilerle görüşen Yenice Kaymakamı Ahmet Başer’in İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı ve kendisi adına söz verdi. Maden işçileri Kaymakam Başer’ın alacakların 1 ay içinde ödeneceği taahhüdünü teminat sayarak yer üstüne çıkmalarıyla sona erdi.
Konuyla ilgili 3 Mart gece saatlerinde, direnişçi işçilerin sendikası Dev Maden-Sen, NESKO maden işçilerinin direnişinin kazanımla sonuçlandığını açıkladı. Dev Maden-Sen’in açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
“NESKO maden isçilerinin direnişi bugün yapılan etkinliğin ardından Kaymakam’ın yeniden yeraltındaki işçi arkadaşların temsilcileri ile görüşüp işçi alacaklarının bugün ödemesi yapılan Ocak ayı maaşı ile birlikte önemli bir kısmının ödendiğini, geriye kalan alacaklardan Şubat ayı maaşı, kıdem tazminatı vb alacakların da bir ay içerisinde ödeneceğini söyleyerek bu sözün takibini Çanakkale Valisi ve yetkili bakanların yapacağını belirtmiştir. Direnişteki arkadaşlarımız bu taahhüdü teminat sayarak direnişi sonlandırma kararı almışlardır.”
Dev Maden-Sen’in açıklaması, “Sendika olarak bu sürecin sonuna kadar takipçisi olacağımızı belirtiyoruz” sözleriyle tamamlanıyor.
3 Mart akşamı saat 20.00 sıralarında ocaktan çıkmaya başlayan işçiler, sağlık kontrolleri için hastaneye götürüldüler. Daha sonra Dev Maden-Sen Genel Başkanı Tayfun Görgün, Örgütlenme Uzmanı Muhammet Alkış ve yer üstünde direnişe destek veren diğer işçilerle buluşan direnişçi işçiler kısa bir değerlendirme toplantısı yaptı.
Vali gece yarısı işçi temsilcisini madene getirtti, Kaymakam ikinci kez ocağa indi
2 Mart günü sendika ve işçi temsilcileriyle işveren arasında yapılan görüşmenin hemen arkasından Yenice Kaymakamı Ahmet Başer maden işletmesine gelmiş ve yanındaki güvenlik görevlileri ile yeraltındaki işçilerin yanına inip direnişçileri eylemlerinden vaz geçmeye ikna etmek için çalışmıştı.
Kaymakam’ın başarısız olması üzerine aynı gece Çanakkale Valisi Tavlı gece 01.00 sıralarında işçi temsilcisi Sercan Fidan’ı evinden kolluk kuvvetlerine aldırarak maden işletmesine getirtti. Ne Fidan ne de yeraltındaki işçiler eylemi sonlandırmaya ikna olmadı.
Kaymakam Mehmet Başer, sendika tarafından 3 Mart günü maden yolu girişinde yapılan geniş katılımlı etkinlikten sonra bir kez daha ocağa girdi.
Burada DİSK ve Dev Maden-Sen aleyhinde konuşmalar yapan Kaymakam Başer, işçilerin yazılı teminat istedikleri alacakları için 1 ay içinde ödeneceği sözünü verdi. Yeraltındaki işçiler, bu sözleri teminat sayarak eylemlerine son verdi.
DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu’ndan Yenice’de kitlesel basın açıklaması
Direnişin sona erdiği gün, gündüz saatlerinde, NESKO maden ocağına giden yolda DİSK tarafından geniş katılımlı bir basın açıklaması yapılması planlandı. Bu nedenle DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Çanakkale Yenice’ye geldi ve direnişteki işçilerin aileleriyle görüştü. Çanakkale’nin çeşitli ilçelerinden gelen DİSK’e bağlı sendikaların üyeleri, siyasi parti temsilcileri, direnişteki işçilerin yakınları basın açıklaması yapmak üzere madenin girişine ulaşmak istediğinde, Jandarma tarafından madene 7 km uzaklıkta kurulan barikatla yüz yüze geldi.
Bunun üzerine basın açıklaması burada yapıldı. Etkinliğe yaklaşık 300 kişi katıldı. Burada bir konuşma yapan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Bu ülkenin tüm değerlerini, güzelliklerini bizler üretiyoruz. Bu memleket için, çocuklarımızın geleceği için üretiyoruz. Ürettiğimiz değerlerin hakça paylaşıldığı bir ülkede yaşamak istiyoruz. Kimseden sadaka istemiyoruz, hakkımız olanı istiyoruz ve alana kadar mücadele edeceğiz” dedi.
Maden işçileri 1 haftadan bu yana yerin 140 metre altında hakları için direnişteydi.