CHP’li Gürer: Çiftçiler Ay’a ‘Tarım Bakanı gitsin’ diyor

CHP Milletvekili Gürer, iktidarın çiftçi sorunlarına duyarsız kaldığını belirterek, “Çiftçiler ‘Ay’a kim gitsin?’ sorusuna ‘Tarım Bakanı gitsin.’ diyor.” diye konuştu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, hafta sonu Niğde’nin ilçelerini ve köyleri gezdiğini, üretici ve esnafın sorunlarını dinlediğini ancak çok ciddi bir mağduriyet olduğunu belirtti.

’Niğde esnafını hiç bu kadar dert  yandığını grömemiştim’

“40 yıldır hiçbir dönem Niğde’de esnafın, çiftçinin bu kadar dert yandığını görmemiştim.” diyen Gürer, üretici ve esnafın mağduriyetinin iktidar tarafından görülmesini temenni ettiğini söyledi. Cumhuriyetin ilk yıllarında, 1928’de ekilebilir tarım arazisinin 6 milyon 500 bin hektar iken 1950’de 25 milyon, 1980’de 28 milyon hektara ulaştığını anlatan Gürer, AK Parti döneminde ise tarım alanlarında daralma yaşandığını söyledi.

‘Tarım arazisi 23 milyon 100 bin hektara düştü’

2010’da 24 milyon 300 bin hektar tarım arazisinin 2019’da 23 milyon 100 bin hektara düştüğüne dikkat çeken Gürer, bu verinin 2021 Yılı Cumhurbaşkanı Yıllık Programı’nın 163’üncü sayfasında yer aldığını söyledi.

‘4 milyona yakın çiftçinin önemli bölümü tarımdan uzaklaştı’

“Tarım arazilerini hızla kaybediyoruz.” değerlendirmesinde bulunan Gürer, çiftçi kayıt sistemine dahil 2 milyon 800 binin üzerindeki çiftçi sayısının 2 milyonun altına düştüğünü belirtti. Gürer, ayrıca ziraat odası kıstas alındığında 4 milyona yakın çiftçinin de önemli ölçüde tarımdan uzaklaştığını kaydetti.

‘Borçlar ötelenmeli faizler silinmeli’

Tarım Kredi Kooperatifine, bankalara çiftçilerin 180 milyar liraya yakın borcu olduğunu anlatan Gürer, bu borçların 5 hasat dönemince ötelenip faizlerin silinmesini ve yeni kredilerin sağlanmasını istedi.

‘Patatesler depoda bekliyor’

Çiftçinin kulağının Cumhurbaşkanı’nın yaptığı açıklamalarda olduğunu belirten Gürer, üreticinin karamsar olduğuna işaret etti. Gürer, patatesin yüzde 15-17’sinin Niğde’de üretildiğini ve 1 liraya üretilen ancak 60 kuruşa satılamayan ürünün depolarda beklediğini, çimlenme sıkıntısı yaşanabileceğini dile getirerek bu konuda Toprak Mahsulleri Ofisi ve Tarım Kredi Kooperatifinin devreye sokulması gerektiğini söyledi.

‘Çiftçiler Ay’a Tarım Bakanı gitsin diyor’

İktidarın çiftçi sorunlarına duyarsız kaldığını belirten Gürer, “Çiftçiler ‘Ay’a kim gitsin?’ sorusuna ‘Tarım Bakanı gitsin’ diyor ama Tarım Bakanı ile sorun çözülmüyor. Tarım Bakanı istifa etse yerine gelenin de ne yapacağı aşağı yukarı belli. Çünkü 18 yıllık tarım politikalarında çiftçinin lehine bir çalışma olmadı.” dedi.

Alanda çok üzücü bir durum olduğuna vurgu yapan Gürer, iktidarın bu sorunları yerinde görmesinde fayda olduğunu kaydetti.

Kaynak: AA