Çok sayıda sendika, ücretsiz izne çıkarılan Migros depo işçilerine destek vermek amacıyla Kadıköy’de ortak açıklama yaptı.
Sendikaların yaptığı açıklamada ücretsiz iznin ve Kod 29’un işçilerin üzerinde bir sopa olarak kullanıldığı ifade edildi.
Devrimci Yapı, İnşaat ve Yol İşçileri Sendikası (Dev Yapı-İş), Türkiye Basın, Yayın, Gazetecilik, Grafik-Tasarım, Baskı ve Ambalaj Sanayi İşçileri Sendikası (Basın-İş), Devrimci Turizm İşçileri Sendikası (Dev Turizm-İş), Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (DEV TEKSTİL), Elektrik, Gaz, Su, Baraj Çalışanları Sendikası (Enerji Sen), İnşaat İşçileri Sendikası (İnşaat iş), Gemi Yapımı ve Deniz Taşımacılığı, Ardiyecilik ve Antrepoculuk İşçileri Sendikası (Limter İş), Kocaeli’nin Çayırova ilçesinde ücretsiz izne çıkarılan ve 25 gündür direnen Migros depo işçileriyle dayanışmak amacıyla Kadıköy Khalkedon Meydanı’nda bulunan Migros önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Sendika temsilci ve yöneticileri ile işçilerin yanı sıra çok sayıda siyasi parti temsilcisinin katıldığı açıklamada “Kod 29 ve ücretsiz izin saldırısını birleşik mücadeleyle püskürteceğiz. Migros işçileri direniş ve dayanışmayla kazanacak” pankartı ile “Migros işçileri yalnız değildir” ve “Dayanışma gücümüzdür” dövizleri açılarak, “Direne direne kazanacağız” ve “Yaşasın örgütlü mücadelemiz” sloganları atıldı.
İşçinin gözünden salgın
Migros işçileri adına açıklama yapan Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (Dev- Tekstil) Örgütlenme Sorumlusu Okan Karaçam, koranavirüs (Kovid-19) salgınında alınmayan önlemler nedeni ile yüzlerce işçinin hayatını kaybettiğini hatırlattı. Ücretsiz izin uygulamalarının da işçiler üzerindeki baskıyı ağırlaştırdığına dikkati çeken Karaçam, “Ücretsiz izin ile işçilere aylık bin 168 TL net ücret İşsizlik Fonu’ndan karşılanarak ödenmekte ve bir ay boyunca işçinin bu ücretle geçinmesi beklenmektedir. Yine bu uygulamayla işçilerin kıdem, ihbar tazminatı hakları dondurulmakta ve SGK emeklilik primleri ödenmeyerek daha geç emekli olmaları da dayatılmaktadır” dedi.
70 işçiye ücretsiz izin
Karaçam, işçiler üzerindeki kötü şartların kalkması için yapılan örgütlenmelere vurgu yaparak, 70 işçinin zorunlu ücretsiz izne çıkarıldığını ifade etti. Kötü çalışma koşullarına işaret eden Karaçam, şunları belirtti: “Günde 16 saate varan ağır çalışma koşullarının düzeltilmesi, işyerinde salgına karşı önlemlerin alınması, genel olarak işçi sağlığı ve iş güvenliği kurallarına uygun çalışma koşullarının sağlanması, zorunlu işten çıkarılma, sendika üyesi olduğu düşünülen işçilerden e-devletleri istenerek sendikadan istifa etmeleri yönünde baskı uygulanması gibi birçok baskı söz konusu.”
Açlık sopasına karşı direniş
Karaçam, Migros Depo işçilerinin direnişinin 25’inci gününde aynı kararlılıkla sürdüğünün altını çizerek, Kod 29 ile işten çıkarılmalara da değindi. Kod 29’la işten atılan işçilerin başka işlere girmelerinin imkansız hale getirildiğini söyleyen Karaçam, “Patronlar işçilere uzun ve yoğun çalışma saatleri dayatmakta, hakaret etmekte, örgütlenmesinin önüne her türlü engeli koymakta ve ölümüne çalıştırmaktadır. Karşı çıkan işçileri ise ya ücretsiz izne yollamakta ya da Kod 29 ile işten atmaktadır. Ancak bizim için işsizlik-açlık sopasıyla ölümüne çalışma koşullarına boyun eğmekten başka bir yol var. O da haklarımızı almak için örgütlenmek, direnmek, birleşik bir mücadele vererek dayanışmaktır” diye konuştu.
MA