HABER MERKEZİ – İktidarın yanlış politikalarda ısrar etmesinin engelli yurttaşların yaşamını daha da zorlaştırdığına dikkat çeken KESK, engelli aylığı ve engelli bakım aylığı bağlanmasında aile geliri yerine engellinin bireysel gelirinin esas alınması gerektiğini bildirdi.
KESK Yürütme Kurulu 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle yazılı açıklama yaptı. Toplumsal yaşama katılımı önündeki engeller sürdüğü için milyonlarca engelli bireyin dört duvar arasında bir yaşama mahkum edildiğine dikkat çekildi. Engelli birey sayısının her geçen gün arttığına vurgu yapılan açıklamada, “Artmaya devam eden iş cinayetleri, ülkenin içeride ve dışarıda sürüklendiği çatışma ortamı, trafik kazaları, sağlık hizmetlerine erişim hakkının kısıtlanması, kadınları hedef alan erkek şiddeti başta olmak üzere toplumsal şiddetteki artış gibi pek çok faktör hepimizi her geçen gün daha fazla engelli adayına dönüştürmektedir.” denildi.
Yüz binlerce engelli bireyin engelli raporu almak için orta çağ standartları ile ölçümler yapan hastanelere başvurmaya mecbur bırakıldığına vurgu yapılan açıklamada, “Engelli raporu alanların ise ülkede yaşanan ekonomik gerçeklikle hiçbir şekilde bağdaşmayan rakamlarla yetinmesi beklenmektedir” diye kaydedildi.
Açıklamada, iktidarın milyonlarca engelli vatandaşın yaşadığı sorunların çözümünü zamana yayarak ertelemesinin, yanlış politikalarda ısrar etmesinin engelli yurttaşların yaşamını daha da zorlaştırdığına işaret edildi. Açıklamada engelsiz bir yaşam için yer alan önerilerden bazıları şöyle;
- Birleşmiş Milletler Engellilerin Hakları Sözleşmesi başta olmak üzere, engelli haklarına ilişkin uluslararası sözleşmelerin, sosyal devlet olmanın, anayasa ve yasaların gereği ertelenmeden yerine getirilmelidir.
- Yollar, binalar, toplumsal yaşam alanları engellilerin ihtiyaçlarına uygun bir düzenlemeye kavuşturulmalı, toplum engellilere nasıl davranacağı ile ilgili bilinçlendirilmelidir.
- Engelli istihdamı hem özelde hem kamuda kota sınırlarına takılmadan artırılmalıdır. Kamu engelli istihdamının artırılmasına öncülük etmelidir.
- OHAL- KHK’leri ile sorgusuz sualsiz işinden, ekmeğinden edilen engelli kamu çalışanları tüm kazanmış hakları korunarak derhal aynı görevlerine iade edilmelidir.
- Engelli aylığı ve engelli bakım aylığı bağlanmasında aile geliri yerine engellinin bireysel geliri esas alınmalıdır.
- Engelliler için hiçbir koşul aranmaksızın yeni istihdam alanları açılmalı, yasal olarak engelli çalıştırmak zorunluluğu bulunan iş yerlerinin denetimleri artırılmalı, kurallara uymayanlar hakkında uygulanacak ceza ve yaptırımlar ağırlaştırılmalıdır.
- Engellilere yönelik ayrımcılık, değersizleştirme ve ötekileştirmeye son verilmelidir. Bunun için tüm kamu emekçilerine hizmet içi eğitim verilmelidir.
- Engelli personelin ve yurttaşların kamu kurum ve kuruluşlarına ulaşım sorunu acil bir şekilde çözülmelidir.
- Hem özelde hem de kamuda engelli istihdam kotaları artırılmalıdır.
- Kamu kurum ve kuruluşlarında engellilerin sorunlarına ilişkin destek birimleri oluşturulmalıdır.