Garo Paylan: Bu bütçe halkın değil 5 müteahhidin bütçesi

HDP Milletvekili Garo Paylan 2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesinin yüzde 1’in bütçesi olduğunu belirterek, “Yandaşların bütçesi, 5 müteahhidin bütçesi. Bir vatandaşımız kredi kartını ödeyemediği zaman evine haciz gidiyor ama ne hikmetse bu 5 müteahhit 2 milyar euro borçlarını ödeyemiyor” dedi.

HDP Milletvekili Garo Paylan 2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifine ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuştu. Paylan, bütçelerin bir ülkenin vicdanı olduğunu, iktidarların yaptıkları tercihleriyle vicdansız ve adaletsiz davranabildiğini söyleyerek, “Bu noktada o milletin temsilcileri devreye girer ve halkın, işçinin, emekçinin, emeklinin bütçesini yapmaya çalışırlar. Bu noktada bizim devreye girmemiz lazım, halkımızın taleplerini bu bütçeye yansıtmamız lazım” dedi.

Cumhurbaşkanı 113 bin 750 TL maaş alacak; bu 57 asgari ücret demek

8 milyon işsiz olduğunu hatırlatan Paylan, “Bu, her evde bir işsiz var demek. Şu bütçede işsizlik meselesiyle ilgili bir şey gördünüz mü? Burada Saray’ın bütçesi var. Saray’ın bütçesi büyümüş. Uçan saraylar, kışlık saray, yazlık saraylar, yürüyen saraylar. Cumhurbaşkanının maaşı kaç para oldu? 81 bin 250 lira oldu. Cumhurbaşkanı bir de 44 yaşından beri emekli maaşı alıyor, 32 bin 500 lira. Toplamda 113 bin 750 lira maaş alacak. Düşünün 57 asgari ücretlinin maaşı kadar maaş alacak” diye konuştu.

‘Bu bütçe 5 müteahhidin bütçesi’

Paylan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bakın, bu bütçe yüzde 1’in bütçesi, yandaşların bütçesi, 5 müteahhidin bütçesi. Bir vatandaşımız kredi kartını ödeyemediği zaman evine haciz gidiyor ama ne hikmetse bu 5 müteahhit 2 milyar euro borçlarını ödeyemiyor. Kalan 5 milyar euroluk borçlarını da yapılandırabiliyorlar. Bütün yandaşların borçları yapılandırılırken milyonlarca vatandaşımız borç altında inim inim inliyor. Yüzde 1’e vergi istisnası, yüzde 1’e vergi affı, yüzde 1’e teşvik. Yüzde 1’i iyi hissettirmekten başka herhangi düşüncesi yok bu iktidarın.”

‘Barışı sağlarsak 100 milyar tasarruf yaparız’

Bütçede ekolojinin, kadının olmadığına dikkat çeken Paylan, “Ne var bu bütçede? Maalesef güvenlikçi bakışın hakimiyeti var. Bakın, barış sürecinin sürdüğü 2014 yılında bütün güvenlikçi kalemlerin toplamı 46 milyar TL’ydi. Benim hesaplarıma göre bu sene 160 milyar TL güvenlik harcamalarına gidecek. Eğer barış sürseydi şu anda güvenlik bütçemiz 50-60 milyar TL olacaktı. Yapmamız gereken, ülkenin huzurunu sağlamak, barışını sağlamak, toplumsal barışı sağlamak. Bunu sağladığımız anda en az 100 milyar TL tasarruf yaparız. Bu tasarrufla emeklilikte yaşa takılanların sorununu çözeriz, atanmayan öğretmenleri atarız.” diye konuştu.

‘İçki ve sigara vergisi 837 bin büyük şirketten fazla’

İçilen sigara ve içkiden 68 milyar vergi alındığını söyleyen Paylan, “Ama 837 bin büyük şirket; bankalar, sermaye şirketleri, bütün endüstri şirketleri size 55 milyar vergi vermiş. Bu hak mıdır? Yani haram olduğunu saydığınız bir kalemden en büyük vergiyi alacaksınız, 837 bin şirketten 55 milyar vergi alacaksınız.”