HDP’li Turan’dan DEDAŞ’a fırsatçılık ve tefecilik suçlaması

HDP Tarım Komisyonu Sözcüsü Dr. Rıdvan Turan, Danıştay’ın “çiftçilerin desteklemelerine el konulamayacağı” kararına rağmen DEDAŞ ve DSİ’nin çiftçilerin tarımsal desteklemelerine bloke uyguladığını söyledi.

Tarımsal desteklemeye el konulmasını “fırsatçılık ve tefeciliğe” benzeten Turan, elektrik kesintilerinin trafolar üzerinden yapıldığını ve dolayısıyla borcu olan ve olmayan herkesin mağdur edildiğine dikkat çekti.

HDP Mersin Milletvekili ve Tarım Komisyonu Sözcüsü Dr. Rıdvan Turan, çiftçilerin korunması yatırımlarını güvenilir bir şekilde yapmaları amacıyla etkin bir tarım politikasının uygulanması gerektiğini bildirdi. AKP hükümetinin tarım politikalarının çiftçiyi korumadığını, sermaye kesimine öncelik veren bir anlayışı olduğunu belirten Turan, bunun tarımdaki yapısal sorunları daha da derinleştirdiğini söyledi.

Temel sorun maliyetlerin yüksekliği

HDP Mersin Milletvekili ve Tarım Komisyonu Sözcüsü Dr. Rıdvan Turan

AKP’nin uyguladığı neoliberal tarım politikalarının sonucu çiftçilerin bahar mevsimini borçla karşıladığını ifade eden Turan, “Çiftçinin en temel sorunu maliyetlerin yüksek olmasıdır” dedi. Turan, son yıllardaki elektrik ve sulama gibi temel girdilerdeki fahiş fiyatların çiftçilerin borç yükünü daha da attırdığına dikkat çekti.

Destekler borçlardan dolayı bloke ediliyor

Çiftçilerin aldıkları desteklerin önemli bir kısmının borçlarından dolayı bankalarda bloke edildiğine dikkat çeken HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan “Bu bağlamda, Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş (DEDAŞ) ve Devlet Su İşleri (DSİ) gibi kurumlar, borçlarını ödemedikleri gerekçesiyle haksız ve hukuksuz bir şekilde çiftçilerin desteklemesine bloke koymaktadır” dedi. Turan, Danıştay 10’uncu Dairesi’nin oy çokluğuyla aldığı “çiftçinin desteklemelerine el konulmayacağına” dair karara rağmen çiftçilerin tarımsal desteklemesine bloke uygulandığına dikkat çekti.

Kayyım gibi DEDAŞ ve DSİ paraya el koyuyor

HDP’nin sahip olduğu belediyelere kayyım atanmasına benzer şekilde DEDAŞ ve DSİ’nin çiftçinin cebindeki paraya el konulduğunu ifade eden Turan, özellikle Kürtlerin yoğun yaşadığı 6 ile dağıtım hizmeti veren DEDAŞ’ın bu uygulamasının “kayyım anlayışının çiftçilere bakan yüzü” olduğunu öne sürdü. Turan şöyle devam etti:

“Başta Şanlıurfa, Mardin olmak üzere birçok ilde yaklaşık binlerce çiftçinin en büyük sorunu haline gelen elektrik kesintilerinin ardından DEDAŞ ve DSİ’nin desteklemelerine el koyması fırsatçılıktan, tefecilikten başka bir şey değildir. Son olarak Mardin’in Kızıltepe ve Derik ilçelerinde çiftçilerin elektrik borçlarını gerekçe yapan DEDAŞ, birçok yerde elektrik kesemeye başlamıştır.”