İSİG: Ekim ayıda 207 işçi çalışırken hayatını kaybetti

İSİG’in raporuna göre, Ekim ayında en az 207 işçi, 2020 yılının ilk 10 ayında ise bin 736 işçi çalışırken hayatını kaybetti.

İşçilerin 51’inin Kovid-19’dan hayatını kaybettiğine dikkat çekilen raporda, ölümlerin en çok inşaat, tarım ve sağlık iş kolunda gerçekleştiği belirtildi.

Fotoğraf: Kulis Haber

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) “Ekim 2020 İş Cinayeti Raporu”nu yayımladı. Raporda, Meclis’te görüşülmeye başlanan torba yasa içerisinde işçi sınıfına dönük önemli bir “saldırı” söz konusu olduğu belirtildi.

‘Hayati öneme sahip haklardan yararlanmayı ortadan kaldıran çalışma’

Torba yasa düzenlemesinde, 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçilerin geçici işçi olarak çalıştırılması uygulamasının hayata geçirilmek istendiğine dikkat çekilen raporda, “Böylece; kıdem ve ihbar tazminatı ile iş güvencesinin (işe iade davası) olmadığı ve işsizlik, malullük, yaşlılık, ölüm, iş kazası, meslek hastalığı, analık gibi hayati öneme sahip haklardan yararlanmanın ortadan kaldırıldığı bir çalışma bu yaş gruplarına dayatılmaktadır.” denildi.

Bu durumun işçi sınıfının bütününün çalışma koşullarına olumsuz olarak yansıyacağına vurgu yapılan raporda, “Eşitlik ve sosyal güvenlik haklarına da aykırı bu esneklik uygulamaları kabul edilemez.” denildi.

‘İşçilerin sadece 10’u sendikalıydı’

Raporda, Ekim ayında tespit edilebilen iş cinayetlerine ilişkin şu veriler yer aldı: “En az 207 işçi, 2020 yılının ilk on ayında ise en az bin 736 işçi çalışırken hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden 207 işçinin, 8’i çocuk, 14’ü kadın, 12’si göçmen ve 10’u sendikalı işçiydi.”

’51 işçi Covid-19’dan hayatını kaybetti’

İşçilerin ölüm sebeplerine ilişkin veriler ise şu şekilde: “51 işçi Covid-19, 36 işçi ezilme/göçük, 35 işçi trafik/servis kazası, 18 işçi yüksekten düşme, 13 işçi kalp krizi, 12 işçi elektrik çarpması, 12 işçi şiddet ve 7 işçi boğulma nedeniyle hayatını kaybetti.”

‘Ölümler en çok inşaat, tarım ve sağlık iş kollarında görüldü’

Ölümlerin en çok meydana geldiği işkollarına da yer verilen raporda, 40 işçi inşaat, 38 işçi tarım, 32 işçi sağlık, 20 işçi ticaret/büro, 13 işçi taşımacılık, 10 işçi metal, 8 işçi belediye/genel işler, 7 işçi tekstil, 6 işçi tersane/gemi, 5 işçi maden ve 5 işçi enerji işkolunda çalışırken hayatını kaybetti.

En çok işçi ölümü İstanbul ve İzmir’de gerçekleşti

İş cinayetlerinin en çok sanayileşmiş şehirlerde gerçekleştiğine dikkat çekilen raporda, “21 işçi İstanbul, 16 işçi İzmir, 9 işçi Şanlıurfa, 8 işçi Antalya, 7 işçi Ankara, 7 işçi Gaziantep, 7 işçi Kayseri, 6 işçi Aydın, 6 işçi Denizli, 6 işçi Diyarbakır, 6 işçi Muğla ve 6 işçi Tekirdağ’da hayatını kaybetti.” denildi.

‘8 ayda en az 325 işçi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti’

Türkiye’de ilk vakanın tespit edildiği 11 Mart’tan beri geçen 8 ayda en az 325 işçinin yeni tip koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiğine vurgu yapılan raporda, “İşçilerin ailelerini ve emeklileri de ekleyince Covid-19’un bir işçi sınıfı hastalığı haline geldiği gerçeği tüm çıplaklığı ile ortadadır.” değerlendirmesi yer aldı.

“Bu süreçte devlet için işçi ve halk sağlığı değil ekonominin bekasını sağlamak öncelik oldu. Güvencesiz çalışma yaygınlaştırıldı, patronlara teşvik paketleri hazırlandı ve işçi eylemleri yasaklandı.” denilen raporda, işçi sınıfının acil salgın talepleri şu şekilde sıralandı:

  • Covid-19 sağlık emekçileri için meslek hastalığı, diğer işkollarında çalışan işçiler için ise iş kazası olarak tanınmalıdır.
  • İşyerlerinde başta üretim alanları olmak üzere ulaşım, beslenme, barınma gibi tüm alanlarda işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmalıdır.
  • Kronik hastalığı olan ve belli bir yaşın üzerindeki tüm işçiler (kamu-özel) bu süreçte idari-ücretli izne çıkarılmalıdır.
  • İşten atmalar yasaklanmalı ve bin 168 TL değil tam ücret ödenmelidir.
  • Çalışma saatleri, ücretlerde kesintiye gitmeden azaltılmalıdır.
  • İşçilere ücretsiz-yaygın testler yapılmalı, vakaların arttığı işyerlerinde üretime ara verilmelidir.
  • Evden çalışan işçilerin çalışma saatleri düzenlenmeli ve iş için yaptıkları harcamalar karşılanmalıdır.