İstanbul Sözleşmesi’nin 10. yıldönümü nedeniyle kadınlar bir kez daha seslerini yükselterek, “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz.” dedi.
“Kadına Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi” diğer adıyla İstanbul Sözleşmesi’nin Türkiye tarafından imzalanmasının 10. Yıldönümü. Ancak Türkiye, 20 Mart 2021 tarihinde gece yarısı Cumhurbaşkanlığı kararıyla İstanbul Sözleşmesi’nden çekildi.
İstanbul Sözleşmesi kararı sonrasında çeşitli eylem ve etkinliklerle “kararın yok hükmünde” olduğunu belirten kadınlar, “İstanbul Sözleşmesi’nden ve yaşamlarımızdan vazgeçmeyeceğiz” mesajını vermeye devam etti.
Cumhurbaşkanlığından ikinci bir karar
Kadınların kararın geri çekilmesi ve sözleşmenin etkin uygulanması talepleri yükselmeye devam ederken, 29 Nisan’da Cumhurbaşkanlığı yayımladığı ikinci bir karar ile Türkiye’nin 1 Temmuz 2021 tarihinde sözleşmeden çıkacağını bildirdi.
Kadınlar sosyal medyada sesini yükseltti
Bugün de İstanbul Sözleşmesi’nin 10. Yıldönümü nedeniyle Eşitlik İçin Kadın Platformu’nun (EŞİK) çağrısıyla gazeteci, sanatçı, siyasetçi, eğitimci, aktivist hemen hemen her kesimden kadınlar bir kez daha sosyal medyadan sesini yükseltti. Profil fotoğraflarını “İstanbul Sözleşmesi 10 yaşında vazgeçmiyoruz” yazılı mor renkli fotoğraflarla değiştiren kadınlar, #İstanbulSözleşmesi10Yaşında etiketiyle yazılı ve görüntülü mesajlar paylaştı.
Kadın Koalisyonu da, #İstanbulSözleşmesindenVazgeçmiyoruz etiketiyle paylaştığı görüntülerle Twitterda meydan okuma yaptı.
‘Mücadeleden vazgeçmiyoruz’ mesajı
Fesih kararından geri dönülene kadar ulusal ve uluslararası alanda hukuki her türlü yolu deneyecekleri mesajını veren kadınların, paylaştığı mesajların bazıları şu şekilde:
“Vazgeçmiyoruz! İstanbul Sözleşmesi uygulanana, toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanana ve özgür bir toplum kurulana kadar mücadelemizden de birbirimizden de vazgeçmiyoruz!”
“İstanbul Sözleşmesi yürürlüğe girdiği 2014 yılından bu yana uygulanıyor olsaydı, en az 2 bin 336 kadın şimdi aramızda olacaktı.”
“İstanbul Sözleşmesi’nin feshi kararını bir kişi verdi. Oysa biz milyonlarca kadın, İstanbul Sözleşmesi’nden ASLA #vazgeçmiyoruz.”
“İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına karşı açılan davalar sonucu Danıştay, Cumhurbaşkanlığı’ndan savunma istedi. Hukuk devleti savunma yaptırır. Hukuksuzca tek kişinin imzasıyla verilen kararlara karşı: Anayasayı, yasayı, sözleşmeyi uygula!”
“Kadın şiddet görmesin, yaşasın diye !”
“Yaşamda, haklarımızda, eşitlikte, özgürlükte inat ediyoruz. Tek adamın sözleşmeden hukuksuzca çekilme kararını tanımıyoruz.”
“Engelli kadınlar olarak; İstanbul Sözleşmesi’ni önemsiyoruz. Tacize, tecavüze, istismara ve erkek şiddetine karşı koruma kalkanı olarak görüyoruz. Cinsiyet eşitliğinin de güvencesi kabul ediyoruz. Bu nedenle #vazgeçmiyoruz.”
“Halkı ilgilendiren bir sözleşmeyi halkın talebine rağmen feshedemezsiniz! Hele bu ülkede kadına şiddet ve taciz bu denli artmışken göreviniz sözleşmeyi fesih değil, maddelerini kararlılıkla uygulamaktır! Aksi bir durum suça ortak olmaktır!”
“Şiddete uğrayanı koruma, şiddeti önleme devletlerin en temel görevidir. İstanbul Sözleşmesi’nin sona erdirilmesi değil, etkin bir biçimde uygulanması gerekir.”
“İstanbul Sözleşmesi 10 yıl önce bugün imzalandı. Ne acı ki, bugün Berlin’de imzacı devletlerin kutlamasında Türkiye yok. Fındıklı Belediyesi Kadın Korosu’yla birlikte Berlin’e sesleniyoruz: İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmiyoruz.”
Yeni1Mecra