KESK’liler Ankara’ya ulaştı: Sürgünleri durdurun

Sürgün ve işten atmalara karşı beş koldan yürüyüş başlatan KESK’liler, Ankara Garı önünde buluşup taleplerini dile getirerek eylemlerini sonlandırdı.

Sürgünlere son verilmesi ve sürgünlerin iadesini talep eden emekçiler, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” dediler. 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) ve Basın, Yayın, İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası’nın (HABER-SEN), “Sürgünlere son verilmesi ve sürgün edilenlerin eski yerlerine iadeleri” talepleriyle ayın 2’sinde 5 koldan başlattıkları yürüyüş kolları Ankara’ya vardı. Ankara Garı önüne ulaşan emekçileri, KESK Eşbaşkanları Mehmet Bozgeyik ve Aysun Gezen ile bağlı sendikaların yöneticileri, demokratik kitle örgütü temsilcileri ve insan hakkı savunucuları karşıladı. “Sürgüne hayır”, “Sürgünlere karşı yürüyoruz”, “Sürgün insanlık suçudur” pankartların açıldığı alanda basın açıklaması yapıldı.

Açıklamada sendikalar adına konuşan BTS Genel Başkanı Murat Oral, yürüyüşler hakkında notlar paylaştı. Taleplerini ilgililere ileteceklerini ve hukuksuzluklara sessiz kalmayacaklarını yineleyen Oral, “HABER SEN ve BTS tarafından, kovid-19 salgınının başından itibaren gerekli önlemlerin alınması, olumsuz çalışma koşullarının düzeltilmesi amacıyla yaptığımız girişimlerimiz kurum yöneticilerini rahatsız etmiştir. Yaşanan hukuksuzluklar karşısında sesimizi duyurmak üzere sosyal medyada paylaşımlarda bulunmamız bile tehdit olarak görülmekte, soruşturmalar açılmakta, cezalar verilmekte ve sürgünler yaşamaktayız” diye konuştu.

‘Ben yaptım oldu’

AKP iktidarının kendine biat etmeyen, özgürlüklerden yana kesimleri KHK’lerle susturmak, baskı altında tutmak istediğini vurgulayan Oral, “Bu hukuksuzluk kadar Kovid-19 pandemisinin yaşandığı bir dönemde bile çalışanlarını sürgün etmek, ihraç etmek elbette ki akıl ve vicdan ölçüleriyle de bağdaşmamaktadır. Demokrasi söylemlerini ağzından düşürmeyip, tam aksi uygulamalar yapan siyasi iktidarın kurumlara atadığı bürokratların ‘ben yaptım oldu’ anlayışı sonucu pek çok hukuksuzlukla karşı karşıyayız” dedi. Hukuksuz kararların alınmasında etkisi olan kurum yetkililerine seslenen Oral, şöyle devam etti: “Hukuka aykırı bir şekilde verdiğiniz bu kararlardan bir an önce vazgeçin. Bizler, bu haksız ve hukuksuz karar ve uygulamalarla bizleri yıldıracağınızı sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Bizler tüm bu baskılar karşısında mücadeleden geri durmadık, bundan sonra da geri durmayacağız.”

‘Bizimle uğraşmayı bırakın’

Ardından söz alan KESK Eşbaşkanı Aysun Gezen, “Bizler, Anayasal haklarımıza sahip çıkmak için buradayız. Yeni anayasadan bahsediyorlar, eğer yeni anayasa diyorlarsa önce sendikalar üzerindeki baskıları kaldırsınlar. Haklarımızı alana kadar mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz” diye belirtti. Emekçilerin sorunlarını iletmek üzere Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan birçok kez randevu talep ettikleri bilgisini paylaşan Gezen, bakanlığın cevap vermediğini kaydetti.

Sürgünler Memur-Sen’den kaynaklı

Sürgünlerin gerçekleşmesinde Memur-Sen’in etkisi olduğunu dile getiren Gezen, “Yandaş sendika ile iktidarın birlikte çalışmaları sendikamız üzerindeki baskıları arttırdı. Bizimle uğraşmayı bırakın, gerçek sendikacılık yapın. BTS’li arkadaşlarımız ölümler yaşanmasın dedikleri, demokratik haklarını savundukları için sürgün edildi. PTT’deki arkadaşlarımız ise salgında tedbirlerin alınmasını, halkın sağlığını düşündükleri için sürgün edildiler” ifadelerinde bulundu. 

‘Geri adım yok’

Kamuda liyakatsiz atamaların arttığında dikkati çeken Gezen, devamında şunları söyledi: “Daha bugün bizi devletin gücüyle tehdit ettiler, devlet gücünü göstermek istiyorsa emekçiler için insanca yaşama koşulları sağlasın. Devlet üzerimizde gücünü şiddetle göstermekten vazgeçsin. Artık herkes geleceğe güvenle bakmak istiyorlar. Bizler asla boyun eğmeyen emekçileriz. Asla geri adım atmak yok, kurtuluş yok tek başına ya hepimiz ya hiçbirimiz.”

Açıklama, “Birleşe birleşe kazanacağız”, “Susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz”, “Köle değil emekçiyiz” sloganlarıyla son buldu.

MA