HDP yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 28 tutuklu siyasetçinin yargılandığı Kobani Davası’nın ikinci duruşması devam ediyor.
Eski milletvekili Ayla Akat Ata, bu davada HDP fikriyatının yargılandığı için ötekileştirilen, yok sayılan herkesin bu sıralarda kendileriyle birlikte yargılandığını söyledi.
HDP yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 28’i tutuklu 108 ismin yargılandığı Kobani Davası’nın 2’nci duruşması ikinci gününde Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görülüyor. Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nin baktığı davanın duruşmasını Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu’ndan uzmanların yanı sıra AB üyesi ülkelerin diplomatik temsilciliklerinden isimler de takip ediyor.
Yüzlerce avukat, siyasetçileri savunmak için hazır bulundu. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ile Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır duruşmayı izleyenler arasında. Duruşmayı, çok sayıda HDP milletvekili ve il, ilçe yöneticileri ile kadın örgütleri temsilcileri izliyor.
‘Bomba araması’ gerekçesiyle gazeteci ve avukatlar bekletildi
Duruşma öncesi salonda “bomba araması” olduğu gerekçesiyle avukat ve gazeteciler kapıda bekletildi. Avukatların polislerle yaptığı tartışma ardından içeri alımlar başladı.
Demirtaş duruşmaya katılmadı
Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Mayıs ayında görülecek duruşmalarına hazırlanmak için mazerette bulunarak, duruşmaya katılmadı. Eski HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, İmralı Heyeti üyesi Sırrı Süreyya Önder, Gültan Kışanak, Zeynep Ölbeci Ses Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya bağlandı.
Duruşma salonuna eski Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, kapatılan Özgür Kadın Kongresi (KJA) sözcüsü ve eski milletvekili Ayla Akat Ata, Emine Beyza Üstün, Pervin Oduncu, Ayşe Bağcı, Sibel Akdeniz, Bircan Yorulmaz, Berfin Özgü Köse hazır bulundu.
‘Parlamentodan ayrıldıktan sonra sürekli yargılandım’
Duruşma, Ayla Akat Ata’nın savunmasıyla başladı. 2015 tarihinde parlamentodan ayrıldıktan sonra sürekli yargılanan birisi olduğunu belirten Ata, “Diyarbakır’daki yargılamada ‘coğrafya kaderdir’ demiştim. Ama burada ‘mülk’ elde edilmesiyle zirveye ulaşan iktidar ki Türkiye’nin yarısı mülkün eşya olarak alır. Devlet hakimi olma, hakimiyeti olarak ele almazlar. Mülkün elde edilmesiyle zirveye taşıyan iktidar sahiplerinin ahlaki faziletlerinin kaybetmeleri halinde elde ettikleri zirve kemalin sonu zevalinde başlangıcıdır. Asabiyetin ihmal edilmesinin yanında idarecilerin yozlaşmasını ve ahlaki değerlerini böylece dile getirir. Biz de bu süreci kemalin sonu zevalin başlangıcı olarak değerlendiriyoruz.” dedi.
‘Türkiye’de ötekileştirilen herkes bizimle yargılanıyor’
Hakime iktidarların sürekli olmadığını söyleyen Ata, “Bu kurallar gidecek gelecek, iktidarı da vuracak.” dedi. Savunmalarını yaparken, nasıl başladığını, nasıl geldiğini, nasıl müdahale edildiğini anlatacaklarını belirten Ata, şunları ifade etti:
“Ama bugün karşımızda resmi bir ideoloji vardır. Şu anda bu sırada oturan bütün kurumları temsil ediyor. Ve diyor ki, Kürtler Türkiye’de sadece Kürtler değil, çünkü bu salonlar defalarca kez doldu boşaldı. Ama salonları 2009’dan beri farklı kılan bir gerekçe var. 2009 KCK operasyonları ile bugünkü yargılamada salonun yarısını kadınlar ve erkekler oluşturuyor. Kadınlar yargılanmaya başlandılar. Önceki yargılanmadan farkımız budur. Buda HDP fikriyatı yargılandığı için Türkiye’de ötekileştiren, yok sayılan yüzdelik barajı için parlamentoya giremeyen sözünü söylemeyen herkes bugün bu sıralarda bizimle birlikte yargılanıyor.”
‘Hakimlerin her bir üyesini ayrı ayrı reddediyorum’
Sözleri kesilen Ata’ya mahkeme başkanı reddi hakim gerekçelerini açıklamasını istedi. Ata ise, “Ben sebeplerimi söyledim sayın başkan, suiistimalci anayasacılık örneğini Türkiye’de uygulamaya konulduğunu ve iki defa yapılan değişiklikle yargının denetim altına alındığını, iktidarın vermiş olduğu talimatlarla hakkımızda dava açıldığını ve sizlerin, yerinize gelecek hakimlerin objektif bir karar verebileceği konusu olmadığının altını çiziyorum. Burada bulunan hakimlerin her bir üyesini ayrı ayrı reddediyorum.” şeklinde mahkeme heyetine karşılık verdi.
‘Karanlığı aydınlığa çevireceğiz’
Bu dosyanın karanlığı aydınlığa çevirecekleri dosya olduğunu belirten Ata, “Umuyoruz ki sizlerde, çok ciddi olduğunu söyleyemem ama sözümüze müdahale etmeden sözümüzü söylememize fırsat vererek bizim de gerçeği açığa çıkarmak için sorumluluğumuz gereği yerine getirerek, bizim önerdiğimiz okumaları yaparak, bu hususlara dikkat çekerek, yarın öbür gün ana kararınız da ya da genel kararınızda bir sonucu ulaşabilmektir.” ifadelerini kullandı.
Duruşma, yerine kayyım atanan eski Diyarbakır Belediye Eşbaşkanı Gültan Kışanak’ın savunmasıyla devam ediyor.
Kaynak: MA