HABER MERKEZİ – Türkiye Yayıncılar Birliği’nin işbirliği ile bu yıl 38’incisi düzenlenen İstanbul TÜYAP Kitap Fuarı, Türkiye’nin genel siyasal durumu ve ekonomik krizin gölgesinde gerçekleşti. Yayıncılar Türkiye’deki genel krizin fuarda ve yayıncılık sektöründe görüldüğünü vurguladı.
Adnan Özyalçıner’in onur yazarı olarak belirlendiği 38’inci İstanbul TÜYAP Kitap Fuarı’na ziyaretçi ve kitap alanların sayısında düşüş olduğu bildirildi. Dipnot Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Emirali Türkmen, “Türkiye’deki genel kriz fuarda ve yayıncılık sektöründe görüldü” dedi. Kitap kurdu diye tanımlanan okurun fuara gelmediğini belirten Türkmen, bir kısım okurun memleketin halinden dolayı moralsiz olduğunu kaydetti:
‘Krizde ilk vazgeçilen kitap oldu’
“İktisadi krizden dolayı insanların ilk vazgeçtiği şeylerden biri kitap oluyor. Bir de fuarın yapısında değişim olmuş durumda. Daha muhalif, küçük yayınevleri ya zayıflayıp fuara gelemiyor ya da 5-10 metrekarelik mekanlara sığmak durumunda kalıyor. Daha büyük yayınevleri ise çok gösterişli yerler tutabiliyor. Örneğin fuarda 5 salon var. X bankası kimi salonda ikişer yer tutarak 6-7 tane stand açıyor.”
“Kitap sektörü ve fuarlar zaman içinde biçim de değiştirdi” diyen Türkmen, okurlu, panelli, şenlikli ilginin yüksek olduğu fuarların geride kaldığını, panellere de ilginin yüksek olmadığını söyledi.
‘İnternet satış fuarlardan daha cazip’
Emirali Türkmen, kitap fuarlarına ilginin az olmasının önemli bir nedeninin de internetten kitap satışları olduğunu söyledi. İnternetten satışların bazı yayınevlerini çok güçlenmesine neden olduğunu belirten Türkmen, “Çünkü iyi okur artık fuara gelmeden, almak istediği kitabı aynı indirimle, hatta daha fazla indirimle internet sitelerini takip ederek alıyor. Dolayısıyla fuarın indirimi kitap kurdu okurlar için artık cazip değil” şeklinde konuştu.
İlginin azlığının sadece fuara giriş ücretinin 10 liraya çıkarılmasına bağlanmaması gerektiğinin de altını çizen Türkmen, “Yine de hafta sonu ailesi ile birlikte fuara gelmek isteyenler, 18 liradan birer de sandviç yemek isterlerse en az 100 lira harcayıp kitap almadan çıkabiliyor” diye de ekledi.
Karaman: Giriş ücretleri kaldırılmalı
Cumhuriyet’te yer alan habere göre ise Yayıncılar Kooperatifi Başkanı İbrahim Karaman, “Geçen yıl 5 lira olan giriş ücreti bu yıl iki katına çıktı. Ziyaretçi sayısı hafta içi okullardan taşınan ve satışlara kayda değer bir katkısı bulunmayan öğrenci gruplarıyla şişirilerek yansıtılmaktadır. Stand ve metrekare maliyeti oldukça yüksek” değerlendirmesini yaptı. Fuara giriş ücretinin kaldırılması gerektiğini savunan Karaman da, Türkmen gibi özellikle küçük ve orta ölçekli yayıncıların zarar ettiğine işaret etti.
Sanat Fuarı’na ilgi daha da azdı
TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde Kitap Fuarı ile birlikte Artist 2019 / 29. İstanbul Sanat Fuarı da yapıldı. Fuar ve Kongre Merkezi’ne gelen ziyaretçilerin ilgisi Sanat Fuarı’ndan çok Kitap Fuarı’na oldu. Fuar kapsamında gerçekleşen söyleşiler ve imza günü etkinliklerinde ise popüler kültür öne çıktı. Yaşamını kültür, sanat ve edebiyata adayan yazarlar ile kitle iletişim araçları ile kısa sürede ünlü olanların çakıştığı imza günleri gerçekleşti.
Eskişehir ve Adana’da fuarlar açılacak
10-15 Aralık tarihinde ise “öğrenci şehri” olarak bilinen Eskişehir’de 2. Kitap Fuarı düzenlenecek. Yeni yılın ilk fuarı ise Adana’da 4-12 Ocak tarihlerinde Çukurova 13. Kitap Fuarı gerçekleştirilecek.