Kuraklık Güneydoğu’da 4 milyon ton buğdayı buharlaştırdı

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı ve çiftçi Erdal Avşar, kuraklık nedeniyle bölgede 4 milyon ton buğday kaybının olduğunu söyledi.

Tarlalara biçer döverin girmeyeceğini ve bazı bölgelerde hasat yapılmayacağını belirten Avşar, acil olarak afet bölgesi ilan edilmesini ve destek verilmesini talep etti.

Fotoğraf: AA

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Erdal Avşar, yaşanan kuraklığın doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki etkilerini Yeni1Mecra’dan İrfan Uçar’a değerlendirdi.

‘10 milyon dönüm arazi kuraklıktan doğrudan etkilendi’

Erdal Avşar

Yağışların yarı oranda eksilmesi nedeniyle 20 milyon dönüm arazisi olan GAP bölgesinin 10 milyon dönüm arazisinin kuraklıktan tümüyle etkilendiğini söyleyen Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Erdal Avşar, “Kuraklıktan etkilenmeyen alanlarda da çiftçilerin elinde yeterli sulama imkanı olmadığı için verim kaybı olacak” dedi.  

‘Damlama sulama sistemi hayata geçirilmeli’

Bölgede 7 milyon dönüm arazi olduğunu ve sulama yetersizliğinden bunun 100 bin dönümünün sulandığını ifade eden Avşar, sulama kanallarının yapımının bitmemesinin sorunları da büyüttüğüne dikkat çekti. Damlama sulama sistemlerinin hayata geçirilmesi ve zorunlu olması gerektiğini vurgulayan Avşar, “GAP bölgesinde Urfa’da kanal kısmen tamamlandı. Orada da vahşi sulama yapıldığı için toprak öldü” dedi.  

‘Satılan buğday harcanan elektriği karşılamıyor’

Satılan buğday parasının sulama yapıldığında harcanan elektrik parasını çıkarmadığını belirten Avşar, “Çiftçinin elektrik konusunda desteklenmesi lazım. Eskiden yüzde 60 oranında destekleniyordu sonra yüzde 50 düştü, bu sene ise yüzde 35’e düştü. Zaten girdi fiyatları çok yüksek bir de tarımda elektrikle sulama yapan çiftçinin durumu ise çok kötü. Sırf elektrik faturasını ödeyemeyeceğini düşündüğü için sulama yapmayan çiftçiler var. Zaten girdiler çok fazla. Mazot 6 TL. Üre gübre 3 bin 500 TL” diye konuştu. 

‘Afet bölgesi ilan edilmeli’

Diyarbakır’ın Bismil ve Çınar bölgelerinde tarlalara ekilen buğdaylara biçer döverin dahi girmeyecek olduğunu aktaran Avşar şunları söyledi: 

“Çiftçi tarlayı nadasa bırakacak. 4 milyon ton buğday kaybımız var. Bu da 8 milyar lira kayba işaret ediyor. Bir an önce buraların afet bölgesi ilan etmesi gerekiyor. En azından dönüm başına bugüne kadar girdi olan 500 TL verirse hiç olmazsa seneye ekim yapabilir. Zaten üretimini borçla yapmaya çalışan çiftçi ürün de alamazsa ve desteklenmezse seneye ekim yapamaz.”

‘Türkiye’de tarım politikaları tümüyle değişmeli’

Kuraklıkla ilgili bakanlık düzeyinde incelemelerin yapıldığı ancak kendilerine herhangi bir durumun yansımadığını belirten Avşar, “Türkiye toplamda 20 milyon ton buğday üretiyor. Bu kuraklık nedeniyle bölgede 4 milyon ton ürün kaybı var” diyerek Türkiye’deki tarım politikalarının tümüyle değişmesi gerektiğini ifade etti. 

‘Konya-Karaman büyüklüğünde Hollanda 160 milyar Avro ihracat yapıyor’

“Çiftçiye sahip çıkan kimse yok” diyen Avşar, “Çiftçi ne ürettiğini biliyor ne de ürettiğini kaça satacağını bilmiyor. Bir yıl patates kıtlığı yaşanıyor, bir yıl patates bolluğu yaşanıyor. Türkiye bir tarım ülkesidir ve biz bunu her geçen gün ihmal ediyoruz. Hollanda, Konya-Karaman kadar bir ülke. Tarımdan ihracatı 160 milyar Avro. Türkiye onun 5 katı kadar büyüklükte. Biz ise bırakın ihracatı bütün girdilerimizi ithal ediyoruz şu anda” diye konuştu.