Libya’ya asker gönderilmesine ilişkin Meclis Genel Kurul’da kabul edilen Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, Resmi Gazetede yayımlandı. Karara göre, tezkere Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından miktar ve zamanı belirlenecek. TSK bir yıl boyunca Türkiye sınırları dışında harekat ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilebilecek.
HABER MERKEZİ – Libya’ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesinin ardından Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yayımlanan kararda, Libya’ya ilişkin tespitler yer aldı. Kararda, “Sözde Libya Ulusal Ordusu’nun saldırılarının durdurulmaması ve çatışmaların yoğun bir iç savaşa dönüşmesi halinde, Türkiye’nin gerek Akdeniz havzasındaki gerek Kuzey Afrika’daki çıkarları da olumsuz yönde etkilenecektir.” denildi.
Kararda, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin, Libya’nın bütünlüğü ve istikrarına yönelik tehditlere karşı mücadelede Türkiye’den askeri destek talebinde bulunduğu belirtilerek, kararın gerekçeleri sıralandı.
Bir yıl süreyle izin verilecek
Karara göre; tezkerenin hudut, şümul, miktar ve zamanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından tayin olunacak. TSK gerektiği takdirde Türkiye sınırları dışında harekat ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilecek. TSK Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın belirleyeceği esaslara göre kullanılacak. Risk ve tehditlerin giderilmesi için her türlü tedbirin alınması ve bunlara imkan sağlayacak düzenlemelerin yapılması için bir yıl süreyle izin verilecek.
Tezkere 325 oyla kabul edildi
Dün TBMM Genel Kurul’da açık oylamaya sunulan, İYİ Parti, CHP, HDP, Saadet Partisi, TİP’in desteklemediği tezkere MHP ve AKP’li milletvekillerin oyuyla kabul edilmişti. Genel Kurul’dan önce tezkereye “Şartlı destek” veren Saadet Partisi, genel kurulda tezkereye karşı olduklarını açıklamıştı. 509 oyun kullanıldığı tezkere 184 ret oyuna karşı 325 oyla kabul edilmişti.
Tezkereye muhalefet ‘Hayır’ dedi
Muhalefet partileri dün Genel Kurul’da tezkereye neden “hayır” dediklerine ilişkin 20’şer dakika konuşma yapmıştı. Konuşmalarda, Türkiye’nin bir iç savaşın tarafı haline getirilmemesi istenerek, iktidarın yanlış dış politikalarından vazgeçmesi gerektiği belirtilmişti. Muhalefet partileri, Türkiye’nin değil iktidarın kendi çıkarları için tezkereyi gündeme getirdiğini kaydetmişti. Ancak MHP ve AKP’li vekiller, tezkerenin iktidarın değil, Türkiye’nin, mazlumların ve uluslararası hukuka yaslanan insanlığın çıkarlarını amaçladığını savunmuştu.