TBMM Genel Kurulu, Libya’ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi için olağanüstü toplanıyor. CHP, İYİ Parti, HDP tezkereye destek vermezken, Saadet Partisi destek açıklamasında bulundu.
HABER MERKEZİ – Libya’ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi için Meclis Genel Kurulu bugün olağanüstü toplanıyor. Saat 14.00’da tek gündem maddesi ile başlayacak Genel Kurul’a Mecliş Başkanı Mustafa Şentop başkanlık yapacak. Tezkereye ilişkin siyasi parti grupları 20’şer dakika konuşma yapacak. Konuşmaların ardından tezkere oylamaya sunulacak.
Libya tezkeresi Meclis’e gelmeden önce Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i parti merkezlerinde ziyaret etmişti. Çavuşoğlu, ziyaretlerde Libya tezkeresine ilişkin bilgilendirme yaptığını söylemişti. Aynı gün, Kılıçdaroğlu, tezkere hakkında görüş alışverişinde bulunmak üzere Akşener’i ve Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nu ziyaret etmişti. Ziyaretlerin ardından liderler açıklama yapmamıştı. Bakan Çavuşoğlu’nun ziyaretinin ardından İYİ Parti açıklama yapmazken, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, basın toplantısı düzenlemişti.
CHP: Tezkereye olumsuz bakıyoruz
CHP’li Çeviköz, hükümetin dış politikasını eleştirerek, Suriye’de yaşanan kötü tablonun bir başka ülkede daha yaşanmasını istemediklerini belirtmişti. Çeviköz, “Biz, Suriye’de karşı karşıya olduğumuz sıkıntıların şimdi bir de Libya’dan kaynaklanan bir şekilde Türkiye’nin gündemine gelmesini istemiyoruz.” demişti. Libya’daki durumun, Suriye’dekinden çok daha karışık ve geniş çapta yansımalarının olabileceğine dikkat çeken Çeviköz, “Libya’ya asker göndererek bu vekalet savaşına taraf olmak yerine, Türkiye gibi bir ülkenin tarihten gelen bir takım sorumluluklarını ve birikimini de dikkate alarak diplomasiye öncelik vermesi gerektiğini düşünüyoruz.” demişti. Çeviköz, tezkereye olumsuz baktıklarını söylemişti.
HDP: Irak, Suriye tezkerelerine dediğimiz gibi hayır
HDP ise daha önce yaptığı açıklamada Libya tezkeresine hayır diyeceklerini açıklamıştı. HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temeli, şunları kaydetmişti: “Tıpkı Suriye ve Irak tezkerelerine hayır dediğimiz gibi. Çünkü her tezkere hem o ülkelere hem de Türkiye’ye yıkım getirdi. Her tezkere aslında Türkiye’yi büyük belalara sürükledi. Diğer ülkelere de çözümsüzlüğü getirdi, iç savaşı derinleştirdi. Türkiye’nin izlemesi gereken yegane politikası barış politikası olmalıdır.”
İYİ Parti: Hayır diyoruz
İYİ Parti Genel Başkan Meral Akşener ise, tezkereye ilişkin partisinin Divan Başkanlığından konuyla ilgili üyelerle bir araya gelerek üyelerin görüşlerini sordu. Akşener, bugün de partisinin Meclis Grubunda milletvekilleriyle yaptığı istişarenin ardından partisinin aldığı kararı açıkladı. Tezkerenin yanlış, sakıncalı olduğunu belirten Akşener, “Bir Arap savaşının Türkiye’ye fayda getirmeyeceğine kanaat getirdik” dedi.
Akşener, şöyle konuştu: “Libya’da Türkiye iki gücün arasında arabuluculuk yapması doğrudur ama asker göndermesi o iç savaşın bir diğer alanında taraf olmasını doğru bulmadık. Başkanlık divanımız milletvekillerimize bu konuda bir tavsiye kararı bildirdi. Oy birliğiyle bu tezkereye İYİ Parti olarak ‘Hayır’ oyu vermeye, bunun milli güvenliğimizi tehdit altına alacağına dair ‘hayır’ oyu vereceğimizi söylemek isterim. Bütün bunların sebebi Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’dir.”
Türkiye’nin iyileştirilmiş güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçmekten başka çaresi olmadığını belirten Akşener, Bakan Çavuşoğlu’nun yaptığı ziyarete değindi. Ziyarette Çavuşoğlu’na tezkerenin çerçevesinin ne olduğuna dair soru sorduklarını belirten Akşener, “Bu ucu açık bir tezkere midir? Sayın Bakan’ın verdiği cevap ‘evet’ oldu. ‘Buna yönelik tedbir alınmış mıdır?’ ikinci soruydu. Erdoğan’ın canı istediği gibi davranış, tavır içine girebileceği yetkilerin kendisine verildiği bir tezkere olarak değerlendirdik.”
SP: Tezkereyi destekliyoruz
Saadet Parti ise bugün yaptığı yazılı açıklamada, “Türkiye’nin, BM nezdinde tanınan, Libya’nın meşru hükümeti olan Ulusal Mutabakat Hükümeti ile yaptığı ‘Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması’ anlaşmasını önemli buluyor ve destekliyoruz.” dedi. Açıklamada, Libya’ya asker gönderme kararının gerekçesinin, “Tamamen barış, sükûnet ve huzuru” sağlamak olarak ilan edilmesi gerektiği belirtildi. Açıklamada destek kararı, “Süreç doğru kurgulanırsa; askerimizin oradaki varlığı bile başlı başına bir çok yanlış adımın atılmasını engelleyebilecektir.” şeklinde savunuldu. Türk askerinin Libya’da bulunmasını istemeyen ülkelerin de olacağının belirtildiği açıklamada, “Türkiye onlarla da diplomasi kanallarını sonuna kadar açmalı” denildi.