Birleşik Metal-İş Başkanı Serdaroğlu, 10 bin işçi adına yürüttükleri grup toplu iş sözleşmesinde artık sona yaklaştıklarını belirterek, 5 Şubat’ta aldıkları grev kararını yineledi.
Serdaroğlu, “Metal işçilerinin kazanımı Türkiye işçi sınıfının kazanımı olacaktır” diyerek, henüz yol yakınken MESS’ten taleplerini karşılayacak adım atmasını beklediklerini söyledi.
DİSK Birleşik Metal-İş’in “Metal İşçilerinin Gerçeği” raporu Şişli Nazım Hikmet Kültür Merkezi’ndeki basın toplantısıyla açıklandı. Toplantıya DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Birleşik Metal-İş Başkanı Adnan Serdaroğlu ve çok sayıda metal işçisi katıldı.
Toplantıda konuşan Adnan Serdaroğlu, aylardır onurlu bir mücadele sürdürdüklerini belirterek, hazırlıklarına 2019 yılı Mart ayında başladıkları Grup Toplu Sözleşme sürecinin önemli bir eşikte olduğunu söyledi. On binlerce metal işçisinin ekmeği ve geleceği için aylardır ayakta olduklarına işaret eden Serdaroğlu, “130 bin metal işçisinin ve dolayısıyla onların aileleriyle birlikte yaklaşık 500 bin kişinin geleceği için kararlı biçimde mücadele ediyoruz. Sorumluluğumuzun farkındayız.” dedi.
‘Sorumluluğumuz bütün işçi sınıfına karşıdır’
“Bu sorumluluğumuz, yalnızca MESS’le yapılacak grup toplu iş sözleşmesi kapsamındaki işçi arkadaşlarımıza değil, bir bütün olarak işçi sınıfına karşıdır.” diyen Serdaroğlu, bu ağır yükün farkında olduklarını söyledi.
‘Bugüne kadar 7 görüşme yaptık’
Taleplerinin gerçekleşmesi için mücadelelerini çeşitli biçimlerde sürdürdüklerini ifade eden Serdaroğlu, “Görüşmelere 7 Ekim’de başladık. Bugüne kadar 7 görüşme yaptık. Ancak bildiğiniz gibi bu görüşmelerden bir sonuç elde edemedik.” dedi.
‘Taleplerimiz arasında önemli fark var’
Sözleşmenin önemli maddesi olan ücret maddesinde MESS’in önce yüzde 6, sonra yüzde 8 ve son olarak yüzde 10 teklif ettiğini hatırlatan Serdaroğlu, “Bizim talebimiz ise bilindiği üzere yüzde 34. İşverenlerin talepleri ile bizim taleplerimiz arasında önemli fark var.” diye konuştu.
‘Umarım vakit varken taleplerimizin gereğini yaparlar’
MESS’in bugüne kadar metal işçilerinin taleplerini karşılayacak adımları atmadığına işaret eden Serdaroğlu, “İşverenlerin bu güne kadar gösterdiği yaklaşım sorunu masada çözmekten oldukça uzak. Bu teklifler, işverenlerin uzlaşma içinde olmadıklarını gösteriyor. Dileriz henüz vakit varken taleplerimizin gereğini yaparlar. Aksi halde adım adım greve yaklaşıyoruz.” dedi.
‘Kimse kriz fırsatçılığı yapmasın’
İşverenlerin ise krizden, rekabetten söz ettiğine vurgu yapan Serdaroğlu, “Kriz gerekçesi ile, işçilerin kazanılmış haklarını geriye götürmek isterken, düşük ücretle çalışmaya devam etmelerini istiyor. Biz de diyoruz ki, kimse kriz fırsatçılığı yapmasın.” diye kaydetti.
‘İşverenler kar etmeye devam ediyor’
Metal sektöründeki karlılığın devam ettiğine işaret eden Serdaroğlu, yaşanan kimi sorunlara rağmen işverenlerin kar elde etmeye devam ettiğine dikkat çekti. Serdaroğlu, şöyle konuştu:
Serdaroğlu, “Metal İşçisinin Gerçeği” raporuna değinerek, otomotivden beyaz eşyaya, demir dökümden, elektroniğe geniş bir alanı kapsayan bu sektörde önemli bir iktisadi sorun yaşanmadığının tespit edildiğini söyledi. Serdaroğlu, “Bazı işyerlerinde kimi dönemsel sorunlar yaşanıyor olabilir. Ancak, bu dönemsel ve kısmi sorunlar işçilerin haklarını geriletmenin, düşük ücret zamları teklif etmenin gerekçesi olamaz, olmamalıdır.” dedi.
‘Çalışma koşulları oldukça ağır’
Çalışma koşullarının oldukça ağır olduğuna dikkat çeken Serdaroğlu, şöyle konuştu: “Çalışırken hastalanan, bel fıtığı olan, sağlığı bozulan, bizleriz. Çalışırken arada kısa süreli dinlenmek istiyoruz. Çay molası dediğimiz bu molalara bile olmaz deniliyor. En insani taleplerimiz karşılanmıyor.” dedi. Öte yandan reel ücret kayıplarının giderek arttığını söyleyen Serdaroğlu, “Her geçen gün daha fazla yoksullaşıyoruz. Aldığımız ürünlere her gün zam yapılıyor.”
‘Sesimiz henüz MESS yetkililerine ulaşmamış’
Günlerdir fabrikalarda seslerini yükselttiklerini ve çeşitli eylemler gerçekleştirdiklerini hatırlatan Serdaroğlu, “Anlaşılan sesimiz henüz MESS yetkililerine yeterince ulaşmamış. Bu sesin, bu çığlığın duyulmasını, anlaşılmasını bekliyoruz. Hiç kimse metal işçisinin mücadele azmini, kararlılığını test etmemelidir.” diye konuştu.
İşverenlerin bir de hükümetin grev erteleme uygulamasından cesaret aldıklarına vurgu yapan Serdaroğlu, “Grev anayasal bir haktır. Bu hak aynı zamanda devletin altına imza koyduğu uluslararası sözleşmelerde de tanınmıştır.” diye kaydetti.
‘Her şartta grev hakkımızı kullanacağız’
Serdaroğlu, “İşçilerin grev hakkını kullanması değil, bu hakkın engellenmesi milli güvenliği tehdittir. Erteleme adına yasaklama yasa tanımazlıktır.” dedi. Grev meraklısı olmadıklarını söyleyen Serdaroğlu, greve de her koşulda hazır olduklarını, olası bir yasak durumunda grev haklarını her şart ve koşulda kullanacaklarını belirtti.
Serdaroğlu, MESS yöneticilerine yol yakınken henüz vakit varken taleplerini karşılayacak adım atmasını beklediklerini belirtti. Grup toplu iş sözleşmesinde artık sona yaklaştıklarını söyleyen Serdaroğlu, 5 Şubat’ta grevde olacaklarını yineledi. Serdaroğlu, “Metal işçilerinin kazanımı Türkiye İşçi Sınıfının kazanımı olacaktır.” dedi.
Serdaroğlu’nun konuşmasının ardından TİS Başkanı İrfan Kaygısız, “Metal İşçilerinin Gerçeği” adlı raporu sundu.