HDP Grup Başkanvekili Oluç, AKP’nin bankacılık sisteminde yeni bir kriz yaşamamak için ‘kriz korkusuyla’ hazırladığı içinde sert önlemlerin yer aldığı bir teklifle karşı karşıya olunduğunu söyledi.
Yoksulluğun, işsizliğin had safhaya ulaştığına dikkat çeken Oluç, ancak AKP iktidarının sorunları giderecek yerde bankalar kanunu ile uğraştığını söyledi.
HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında gündemi değerlendirdi. Toplantıda konuşan Oluç, Bankacılık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin, Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan “yetersiz bir şekilde tartışılarak” geçtiğini belirterek, büyük ihtimalle bu hafta Meclis Genel Kurulu’nun gündemine geleceğini söyledi.
‘Kriz korkusuyla hazırlanan teklifle karşı karşıyayız’
Oluç, şöyle konuştu: “Şimdi getirilen kanun teklifi, 2001 krizi üzerine yapılmış olan değişikliklerden çok daha sert önlemler içeren bir tekliftir. Tüm alanlarda yaşanan merkezileşme, tekelleşme ve otoriterleşme dalgasından nasibini bankacılık düzeni de alacaktır. AKP’nin bankacılık sisteminde yeni bir kriz yaşamamak için kriz korkusuyla hazırladığı bir teklifle karşı karşıyayız.”
‘Teklif halkın ihtiyaçlarına cevap vermiyor’
Teklifin, halkın ihtiyaçlarına cevap vermediğine vurgu yapan Oluç, “Tam tersine kendi iktidarını ekonomik olarak sağlamlaştırma yandaş olan bütün kuruluşlar yeniden imkanlar sağlama doğrultusundadır. Altını çizmek gerekiyor, geçen günlerde Hatay’da bir baba açlıktan ve yoksulluktan çocuklarına yemek alamadığı için kendini yaktı. Dün de Konya’da bir TIR şoförü intihar etti” dedi.
Oluç, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Toplum, ekonomide ciddi bir kriz yaşıyor. Yoksulluk, işsizlik had safhaya varmış durumda. Hayat pahalılığı son derece ciddi bir sorun olarak ortada. Ama AKP iktidarı istihdam ve sosyal politikalardaki sorunları giderecek, öğrencilerin borçlarını azaltacak, EYT’lilerin, çiftçilerin, tarım çalışanlarının, emekçilerin sorunlarını giderecek, esnafın dertlerine, asgari ücretle açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşayanlarının dertlerine çare üretecek yerde bankalar kanunu ile uğraşmaktadır.”
‘Eleştiri yapacak olanların sesini kısmaya yönelik adımlar atıldı’
Teklifle Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumuna (BDDK) inanılmaz yetkiler verileceğine dikkat çeken Oluç, ekonomi üzerine her türlü eleştiri yapacak olanların sesini kısmaya yönelik adımlar atıldığına vurgu yaptı.
‘Kanal İstanbul için finansman bulmakta zorlanıyor’
İktidarın Kanal İstanbul Projesi için iç ve dış finansman bulmakta zorlandığını söyleyen Oluç, teklifte Kanal İstanbul Projesi’nin finansmanı için düzenlemelerin de bulunduğunu belirtti. Oluç, “Kitle finansmanı yaratmak istiyorlar. Yani teklifle birlikte büyük projelere yurttaşların ortak olması sağlanabilecek. Böylece, kaynak bulmakta zorlanan iktidar, kamusal rıza sorunu meselesini de aşmış olacağını düşünüyor.” dedi.
‘İktidar geçmişteki karanlık yöntemleri kullanıyor’
Oluç, partilerinin Van Milletvekili Murat Sarısaç’ın plakasız bir araç tarafından takip edilmesi olayının 90’ların “beyaz toros” dönemini hatırlattığını söyleyerek, “2000’li yıllarda da yine plakasız araçlarla benzer şekillerde bizim arkadaşlarımız yöneticilerimiz takip edildiler. İktidar Türkiye’nin geçmişinde ne kadar karanlık yöntem varsa onları kullanıyor.” dedi.
Oluç, Anadolu Ajansı (AA) tarafından Sarısaç’ın aracında bulunan HDP PM Üyesi Yunus Durdu’nun “terörist” olarak lanse edilmesine de tepki göstererek, “Yalan haberi yayarak hem vekilimizi hem PM üyemizi zan altında bırakmayı hedeflediğini biliyoruz” dedi.
‘O dayanışma ruhunu bitiremezsiniz’
Gezi Parkı eylemlerine ilişkin hazırlanan mütalaada Osman Kavala, Yiğit Aksakoğlu ve Ayşe Mücella Yapıcı’nın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmalarının istendiğini hatırlattı. Oluç, şöyle konuştu:
“Gezi öyle bir direnişti ve öyle bir önemli demokrasi eylemiydi ki üzerinden 6,5 yıl geçti ve iktidar hala onun travmasını yaşıyor. Şimdi ‘üç kişiyi ağırlaştırılmış müebbetle cezalandırırsak o zaman cadı avını tamamlamış oluruz ve Gezi direnişinin ruhunu ortadan kaldırmış oluruz’ diye düşünüyorlar. O dayanışma ruhunu bitiremezsiniz.”
‘Erken seçim ihtimali güçlüdür’
Gazetecilerin erken seçim tartışmalarını hatırlatması üzerine Oluç, “Hangi tarihte olacağını söylemek mümkün değil. Ama en azından 2023’e kadar bu iktidarın koltuğunda oturamayacağını söylemek mümkün. Dolayısıyla bir erken seçim ihtimali güçlüdür. İktidar, kamusal ve demokratik meşruiyetini yitirmiş bir iktidar halindedir. Eğer, bu kamusal ve demokratik meşruiyeti yeniden kazanmak istiyorsa bir erken seçime ihtiyaç vardır.” değerlendirmesinde bulundu.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin hiçbir şekilde toplumun ihtiyaçlarına cevap veremediğini söyleyen Oluç, “Bir erken seçim ihtiyacı vardır ama iktidarın erken seçimden köşe bucak kaçacağını, bunu istemeyeceğini düşünüyoruz.” dedi.
Kaynak: AA ve MA