HDP Grup Başkanvekili Oluç, infaz düzenlemesinin salgınla ilgili olmadığının dün Meclis Genel Kurul’da itiraf edildiğini belirtti.
Oluç, “Yandaşa af anlayışından vazgeçin” diyerek, muhalefet partilerinin önerilerini de kapsayan İnfaz Yasasındaki adımların hep birlikte atılması çağrısında bulundu.
HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Meclis’te görüşülen İnfaz Yasa Teklifine ve gündeme getirilmesi planlanan Sağlıkta Şiddet Yasa Teklifine ilişkin Meclis önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya HDP’li milletvekilleri de katıldı. Milletvekilleri açıklamada tutuklu siyasetçilerin fotoğraflarının bulunduğu “İnfazda eşitlik”, “Herkes için adalet”, “Eşit infaz yaşatır”, “Ayrımcı infaz yasasına hayır” dövizlerini taşıdı.
‘İnfaz düzenlemesinin salgınla ilgisi olmadığı itiraf edildi’
İnfaz yasa teklifinin tümü üzerinde görüşmelerin tamamlandığını hatırlatan Oluç, “Bugün bölüme ve maddelere geçilecek.” dedi. Dünkü tartışmalardan infaz yasası teklifinin koronavirüs salgını nedeniyle, buna bağlı olarak bir mücbir sebep nedeniyle ortaya çıkmadığının çok açık bir şekilde görüldüğüne işaret eden Oluç, “Yani hem AKP’nin sözcüleri hem de komisyon başkanı yaptığı konuşmalarda İnfaz Yasası ile ilgili teklifin bir yıldan fazladır hazırlandığını ve tartışıldığını söyledi.” dedi.
Cezaevindeki tutuklu ve hükümlülerin sağlık ve yaşam koşullarının dikkate alınmasıyla salınmaları gerektiğini söylediklerini hatırlatan Oluç, “Ve bunun aslında koronavirüs salgınıyla bir ilgisi olmadığı çok net olarak görülmüş oldu, itiraf edilmiş oldu.” diye konuştu.
‘Bazı maddelerde cezaların ağırlaştırılması var’
Oluç, 3-5 maddede halledilebilecek ve bir günde çıkarılabilecek, eşitliği ve adaleti öngörecek bir teklifle bu işin çoktan halledilmesi mümkünken insanların halen cezaevinde kalmalarının esas müsebbibinin iktidar olduğunu belirtti. Cezaevlerinin boşaltılmasını zorlaştırmak için 70 maddelik bir düzenleme hazırlandığını belirten Oluç, iktidarı fırsatçılık yapmakla eleştirdi.
İnfaz düzenlemesinin bazı maddelerinde cezaların ağırlaştırıldığına işaret eden Oluç, “Uzun zamandır hazırladıkları bu paketi fırsat diye 70 maddelik bir paket şeklinde getirdiler ve şimdi Meclis’i bununla meşgul ediyorlar.” dedi.
‘Cezaevlerinin boşaltılmasını AKP geciktirmektedir’
Cezaevlerindeki tutukluların ağır sağlık tehdidi, yaşam tehdidi ile karşı karşıya bulunduğuna dikkat çeken Oluç, “Bunun müsebbibi AKP iktidarıdır. Bu konunun gecikmesinin müsebbibi AKP iktidarıdır. Cezaevlerinin boşaltılmasını AKP geciktirmektedir.” diye konuştu.
‘Sağlıkta şiddete ilişkin önergelerimiz AKP-MHP oylarıyla reddedildi’
İktidarın başka bir fırsatçılık yaparak sağlık emekçilerine şiddet meselesini de bu paketin içine sığdırmak istediğini belirten Oluç, bu konuyla ilgili aylar öncesinden kanun teklifi, araştırma önergeleri verdiklerini ancak AKP ve MHP’nin oylarıyla önergelerinin reddedildiğini söyledi.
Bu konuda kendi partileri ile birlikte İYİ Parti, CHP’nin de tekliflerinin iktidar tarafından reddedildiğini, engellendiğini hatırlatan Oluç, “Şimdi ne yapıyorlar, İnfaz Yasasının içine sağlık emekçilerine yönelik şiddetle ilgili bir madde sıkıştıralım diyorlar. Bu kadar gayri ciddi bir davranışları var.” dedi.
‘Gelecek hafta bir günde çıkaralım’
Oluç şu öneride bulundu: “Gelecek hafta sağlık emekçilerine yönelik şiddet konusundaki teklifi, bir günde bütün muhalefet olarak çıkaralım ve Meclisteki bütün partiler olarak çıkaralım.”
İnfaz Yasa Teklifi’nin “özel af” olduğunun çok açık net olduğunu yineleyen Oluç, şöyle konuştu: “Niye bunun af olduğunu, teklifi getirenler de biliyor. Ama neden söylemekten çekiniyorlar. Çünkü toplumun tepkisinden korkuyorlar. İkincisi, neden söylemiyorlar? Bir af olursa Meclis’te nitelikli çoğunlukla geçmesi gerekir. Yani muhalefet partilerinin önerilerine ve oylarına da ihtiyaç vardır. İşte bunu baypas etmek için, muhalefet partilerini dışlamak için de bunun af olmadığını iddia ediyorlar.”
‘Muhalefet partilerinin önerilerini de kapsasın’
Oluç, “Gelin, muhalif olana af yok, sadece yandaşa af var anlayışından vazgeçin. Bütün muhalefet partilerinin önerilerini de kapsayarak, bu İnfaz Yasasındaki adımların hep birlikte atılmasını sağlayın.” çağrısında bulundu. İnfazda eşitlik ve adalet olması gerektiğini yineleyen Oluç, bunun için özellikle iktidara madde madde önerilerini sunduklarını ancak bunu kendi partililerine anlatmadıklarını söyledi.
Koronavirüs salgınına ilişkin Türkiye’nin Dünya’daki veriler sıralamasına değinen Oluç, üretim alanlarına dikkat çekerek, “Biz ‘zorunlu sektörler dışında üretim yapılmasın’ teklifimizi ilk andan beri söylüyoruz. Zorunlu sektörler dışında yapılacak üretim koronavirüsün yaygınlaşmasına neden olacaktır diyoruz.” dedi. Oluç, ancak iktidarın bu konuda adım atmadığını belirtti.
ASP İl Müdürüne tepki: Hepimiz Romanız
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İstanbul İl Müdür Yardımcıs Nail Noğay’ın “çocuklarım aç kalmasın” diyen bir Roman kadına “geber” diye twit atmasına tepki gösteren Oluç, “Bunların hepsi insanlık tarihine bir utanç olarak yazılıyor.” dedi. Dünya Romanlar Günü’nde seslendiklerini söyleyen Oluç, “Her türlü eşitsizlik, adaletsizlik, yoksulluk karşısında Roman vatandaşlarımızla yan yanayız.” dedi.