Patlamada yaşamını yitiren 3 asker memleketlerine gönderildi

Sakarya’nın Adapazarı İlçesi’nde Hendek’ten taşınan patlayıcıların kamyondan indirilmesi sırasında meydana gelen patlamada yaşamını yitiren 3 asker, düzenlenen cenaze töreninin ardından memleketlerine gönderildi.

Sakarya’nın Adapazarı İlçesi Taşkısığı mevkisinde, Hendek ilçesindeki meydana gelen havai fişek fabrikasına ait patlayıcılar kontrollü patlatma amacıyla kamyondan indirilirken dün saat 11.35 sıralarında patlama oldu. Patlamanın şiddetiyle civar köydeki bazı ev ve iş yerlerinin camları kırıldı. Kamyonun parçaları ise çevreye saçıldı.

11 jandarma personeli ile kamyon şoförü yaralandı

Patlamada Jandarma Astsubay Kıdemli Başçavuş Halil Tuna Akgöz, Uzman Jandarma Mesut Yazar, Jandarma Uzman Onbaşı Fatih Manga yaşamını yitirirken, 11 jandarma personeli ile kamyon şoförü yaralandı. Hastanede tedavileri süren yaralılardan kamyon şoförünün durumunun ağır olduğu öğrenildi.

Askerler için cenaze töreni düzenlendi

Patlamada yaşamını yitiren 3 asker için Erenler ilçesindeki İl Jandarma Komutanlığında tören düzenlendi. Törene İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin’in de bulunduğu resmi ve askeri erkan katıldı.

Törenin ardından askerlerin Türk bayrağına sarılı tabutları cenaze nakil araçlarına konularak memleketlerine gönderildi. 

’15 tonluk patlayıcı taşındı’

Öte yandan patlamanın yaşandığı bölgeye giden Bakan Soylu, gazetecilere yaptığı açıklamada, havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamanın ardından geçen hafta cumartesiden itibaren yaklaşık 15 tonluk patlayıcının hem buraya hem de farklı bir noktaya taşınmaya başlandığını söyledi.  “Son 1-1,5 tonluk bir patlamaya hazır patlayıcı varken hepimizi üzen, derinden yaralayan bu müessif olay başımıza geldi.” diyerek, patlamanın nedeninin adli ve idari soruşturma sonucunda ortaya çıkacağını söyledi.

‘Görevlendirilecek kişiler kolluk kuvvetleridir’

Bir gazetecinin “Özel bir şirkete ait patlayıcı maddeler neden jandarma tarafından taşınıyor? Bu konuda bazı eleştiriler var.” sorusu üzerine Soylu, “Buradan bunların (patlayıcı) muhafazasını, naklini, taşımasını ve imhasını yapmak üzere görevlendirilecek kişiler; ilkeler, kurallar, tüzükler ve kanunlar çerçevesinde uzman kişilerdir. Bu da kolluk kuvvetimizdedir.” dedi.

‘Depolarda olan patlayıcılar henüz orada’

“İlk patlamanın gerçekleştiği anda fabrikada 110 ton patlayıcı olduğu belirtilmişti, bunun ne kadarı patladı? Şu an tehlike arz eden bir patlayıcı var mı?” sorusuna Soylu şu yanıtı verdi:

“İki türlü patlayıcı söz konusu. Bunlardan birincisi depolarda bulunan patlayıcılar. Depolarda var olan ve soğutulan patlayıcılar henüz oradalar. Esas ortak noktada olan ve bizim tahmini 16,5 ton olarak söylediğimiz patlayıcının 15 tonu patlatılmıştı. Bugün, yarın en geç tamamlanacaktı böyle bir olayla karşı karşıya kaldık. Diğer patlayıcılar oradaki depolarda hala.”

Kaynak: AA