Partilerinin kuruluşunun İçişleri Bakanlığı’nca engellenmesine tepki gösteren PİA Genel Başkan Yardımcısı Gülmez, “Parti kurma hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz” dedi.
İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA), partilerinin kuruluşuna çıkarılan engellere ilişkin Van’da açıklama yaptı. Parti binasındaki açıklamada PİA Genel Başkan Yardımcısı Menice Gülmez konuştu.
Sürekli “yetkili kişi yok” gerekçesiyle oyalandıklarını belirten Gülmez, partilerinin kuruluş başvurusu yaptığı tarihten bugüne kadar ülkede 32 partinin kurulduğunu aktardı.
‘Görmezden geliyorlar’
İçişleri Bakanlığı’nın sadece kendilerini görmezden geldiğini ifade eden Gülmez, “PİA inançlı, Kürt milletinin bağrından çıkmış, gücünü halkın değerlerinden alan, her türlü haksızlığa ve hukuksuzluğa karşı dik durmuş, kimseye biat etmemiş ve kimseye borçlu olarak kurulmamış bir partidir. Kendilerine biat eden siyasi partilerin kurulmasına hiç bir engel çıkarmayan zihniyet, bağımlılığı reddeden partinin varlığından rahatsız olduklarını göstermişlerdir. Parti kurma hakkımızdan asla vazgeçmeyeceğiz. Bakanlığı bu hukuksuz tavrınızı düzeltmeye, bu hukuksuz ambargoyu bir an evvel sonlandırmaya çağırıyoruz” diye konuştu.
Diyarbakır’da basın toplantısı
Kuruluşlarının üzerinden geçen 3 yıla rağmen kuruluş dilekçesi İçişleri Bakanlığı tarafından kabul edilmeyen ve son 2 gündür kuruluş dilekçelerini İçişleri Bakanlığı’na iletecek yetkili bulamayan İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA) Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kaya, konuya ilişkin basın toplantısı düzenledi.
Partisinin Diyarbakır İl Başkanlığı’nda düzenlediği toplantıda açıklama yapan Kaya, 2018 yılında İçişleri Bakanlığı’na kuruluş başvurusunda bulunduklarını belirterek, Bakanlık yetkililerinin dilekçe ve gerekli diğer evrakların posta veya kargo şeklinde kendilerine yollanmasını istediğini söyledi. PİA’nın kuruluş dilekçesini ve gerekli diğer evrakların kargo ile yolladıklarını ancak aylarca kendi taraflarına hiçbir cevap gelmediğine dikkat çeken Kaya, partili arkadaşlarının birçok kez bakanlığa başvurduğunu, ama hiçbir muhatap bulamadıklarını ifade etti.
2 yıl sonra cevap
İki yıllık bir aradan sonra İçişleri Bakanlığı tarafından kendilerine bir yazı geldiğini dile getiren Kaya, yazıda, “Başvurunuzun posta yolu ile yapıldığı anlaşılmıştır. Bu başvuru şeklinin de siyasi partilerin kuruluş yasasına aykırı olduğu için, bu nedenle başvurunuz ile ilgili herhangi bir işlem yapılmadığı ve ayrıca parti programınızda Kürt meselesi ile ilgili değerlendirme ve çözüm önerilerinizin, Anayasa’nın 68’inci maddesine, devletin bölünmez bütünlüğüne aykırı olduğu anlaşılmıştır” ifadelerinin her aldığını söyledi.
MA