Sağlık Bakanı Koca: Bayramda kısıtlama yok tedbirler var

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kurban Bayramı’na yönelik kısıtlamanın gündeme getirilmediğini söyleyerek, bayramda alınması gereken tedbirleri sıraladı.

Fahrettin Koca

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından koronavirüs (Kovid-19) salgınına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kurban Bayramı nedeniyle alınması gereken tedbirlere değinen Koca’nın açıklamalarından satır başları şöyle:

*Kurban Bayramı’nı mevcut şartlarda ruhuna en yakın şekilde yaşamanın yolunu biliyoruz. Gelenek ve göreneklerimizle bayramı daha da zenginleştiriyoruz. Bayramın ruhuna uygun olan bayramı sosyal dayanışma içerisinde geçirmemizdir. Kurban Bayramı’nda gerekli dikkati göstermezsek bu bizlere ağır bir vebal yükler.

* Kurbanlık alışverişleri belediyeler tarafından belirlenen yerlerden yapılmalıdır.

*Müşteriler ve satıcılar arasında el sıkışma usulü ile pazarlık yapılmamalıdır.

* Kurbanlar belediyelerin belirlediği yerlerde kesilmelidir.

* Kesim en az katılımla yapılmalıdır.

*65 yaş üstü kurban satış ve kesim yerlerine gitmemeli.

* Maske mesafeye dikkat edilmelidir

2. gruptaki tedbirler namazla ilgilidir.

* Bayram namazı ve Cuma namazı cemaatle kılınacak.

*Kendi seccadenizi kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

* 65 yaş üstü büyüklerimiz ile kronik rahatsızlığı olanlar, lütfen bayram namazına gitmesin.

* Bayramlaşmalar mümkün olduğu kadar telefonla yapılmalı.

* Kurban Bayramı’na yönelik kısıtlama gündeme getirilmedi.

* Ramazan Bayramı döneminde uygulanan kısıtlamanın tamamı düşünüldüğünde, 10 gün sonra günlük vaka sayılarında ciddi bir azalma olmuştu. Bu sonucu şimdi gönüllü kısıtlarla hedefleyelim.

*Kurban Bayramı hep birlikte vereceğimiz bir sınav. Hayatımızda el öpmediğimiz, sarılmadığımız ikinci bayram olarak yer alacak.

*Ramazan Bayramı’nda uygulanan kısıtlamaların tamamı düşünüldüğünde 10 gün sonraki günlük vaka sayısında yüzde 15 azalma olmuştur.

* İçişleri Bakanımızla dün bir görüşme yaptık. Bugüne dek alınan tedbirler ve bu tedbirlerin sonuçlarını, alınabilecek tedbirlerin neler olabileceğini müzakere ettik. Bu anlamda bölgesel anlamda alınabilecek tedbirlerin farklılık olabileceğini, il hıfzısıhha kurullarının gerektiği anda tedbir almasını konuştuk.

* Test kitlerimizin yüzde 40 oranında doğru sonuç verdiğine dair asılsız iddialar var. Test kitlerimizin doğru sonuç oranı yüzde 90’ın üzerindedir.

* (Kovid-19) Hastalarımızda kritik eşik olan zatürre oranını da sizlerle bundan böyle düzenli paylaşacağız.

* Dünyanın beklediği ikinci dalga dönemine daha iyi geçiş yapmamız, bugünleri iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Risk devam ediyor.

*Birinci dalganın etkisi sürüyor. İstanbul, İzmir pikini tamamladı. Orta Anadolu ile Doğu ve Güneydoğu’da bazı illerde pik yer yer yeni başladı.

* Dünyanın beklediği ikinci dalga dönemine daha iyi geçiş yapmamız, bugünleri iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Risk devam ediyor.

* (65 yaş ve üstüne yönelik kısıtlama) Büyüklerimize minnettarız. Kurallara harfiyen uyma noktasında büyük bir gayret noktasında oldular. Bu bayram sonrası erken dönemde, bu kısıtlamaları kaldırmak noktasında Bilim Kurulu’nun bir önerisi var. Bayram sonrası duyuruyu yapmış olacağız.

* Ayasofya sevincini yaşarken disipline olmalıydık. Kurallara yer yer uyanlar oldu, uymayanları da gördük.

* Okulların açılma takvimini Milli Eğitim Bakanımız 31 Ağustos olarak açıkladı. Okullar bu takvimde eğitime başlamış olacak.

* Okullardaki eğitimin uzaktan, hibrit veya karma eğitim tarzında mı olacağı konusunda Bakanlık ile Bilim Kurulundaki arkadaşlarımız çalışıyor.

* Önümüzdeki ocak, şubat, mart gibi, yılın ilk çeyreğinde aşının geliştirilmesi mümkün olabilir.

* Çin ve Rusya ile aşıyla ilgili irtibat halindeyiz, bu konudaki gelişmeleri de iş birliğini de yakinen takip ediyoruz.

* Bir Amerikan ilaç şirketinin ürettiği ilacın daha yaygın kullanılması amacıyla rüşvetten söz ediliyor. Bu iddia ve itham Bakanlığımız tarafından soruşturuluyor. Bakanlığımızda bazı görev değişimlerinin özel bir anlamı yoktur, rutin işleyiştir.

* Ankara’da yoğun bakımdaki doluluk oranlarımız yüzde 67, standart yataklarımızın doluluk oranı yüzde 49, solunum cihazlarının ise yüzde 25.

* 10 bin kişiden 26’sı belirti göstermeden aramızda dolaşıyor. Bağışıklık oranımız çok düşük. Toplum bağışıklığıyla bunun olmayacağını görüyoruz.

* Saha araştırması bitti. Pozitiflik oranı yüzde 0.26. Yani on binde 26 kişi pozitif olarak aramızda dolaşıyor demektir.

* Bakanlık olarak 9,8 liranın üzerinde herhangi bir yerli kit alımımız olmamıştır.

* Küresel firmaların Türkiye uzantıları üzerinden neler yapılmak istendiğini, kit piyasasının arkasında dev ama cüce yapılar olduğunu biliyorum.”