Sakarya’nın Hendek ilçesinde 7 kişinin hayatını kaybettiği, 127 kişinin yaralandığı patlamaya ilişkin aralarında fabrika sahiplerinin de bulunduğu 5’i tutuklu 7 sanığın yargılanmasına başlandı.
Patlamanın olduğu fabrikada işçi olarak çalışan kadınlar ve patlamada hayatını kaybedenlerin yakınları “adalet” istedi.
Sakarya’nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamaya ilişkin aralarında fabrika sahiplerinin de bulunduğu 5’i tutuklu 7 sanığın yargılanmasına Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesinde başlandı. Duruşmaya, 5 sanık tutuklu bulundukları cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemiyle (SEGBİS) katıldı. Tutuksuz sanıklarla müştekiler ve taraf avukatları ise duruşmada hazır bulundu.
Adliye içi ve çevresinde kolluk kuvvetlerince geniş güvenlik önlemi alındı. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri dolayısıyla duruşmaya müştekiler ve patlamada hayatını kaybedenlerin yakınlarıyla CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç dışında izleyici alınmadı.
Fiziki şartlara uygun duruşma salonu talebi
Yoklama alınmasıyla başlayan duruşmada, kimlik tespiti yapıldı. Duruşmada müşteki vekilleri adına konuşan avukat Gülşen Uzuner, yargılamanın, fiziki şartları uygun duruşma salonunda yapılmasını ve sanıkların salonda hazır bulundurulmasını talep etti.
Söz alan sanık avukatları da müvekkillerinin duruşmada hazır bulundurulması yönündeki talebe diyeceklerinin olmadığını belirterek, fiziki şartları uygun duruşma salonunda yargılamanın yapılması talebinde bulundu.
Savcılık ve müşteki avukatları tutukluluk halinin devamını istedi
Görüşünü açıklayan cumhuriyet savcısı sanıkların tutukluluk halinin devamını ve eksik hususların tamamlanmasını istedi. Müşteki avukatları adına tekrar söz alan Gülşen Uzuner, sanıkların tutukluluk halinin devamını istedi.
Sanık Y.C.: 6 aydır tutuklu olmam nedeniyle çalışanlarım mağdur olmuştur
Mahkeme başkanının fiziki şartlara ilişkin durumu anlatmasının ardından söz verilen sanıklar tahliyelerini talep etti. Fabrika sahiplerinden tutuklu sanık Y.C, “Çalışan arkadaşlarıma Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. 6 aydır tutuklu olmam nedeniyle çalışanlarım da mağdur olmuştur.” dedi.
Sanık Y.C. duruşma salonuna getirilmeleri durumunda koronavirüs tedbirleri kapsamında 2 hafta karantinaya alınacaklarını, bu durumun göz önüne alınmasını ve tahliyesini talep etti. Tutuklu sanık avukatları da müvekkillerinin tahliye edilmesi talebinde bulundu.
Sanık avukatından ‘sabotaj ihtimali’ iddiası
Sanık Y.C’nin avukatı Abdurrahim Burak, olayda sabotaj ihtimali olduğunu iddia ederek, müvekkilinin tahliyesini istedi. Bu esnada bazı müşteki vekillerinin, Burak’ın ifadelerine tepki göstermesi üzerine avukatlar arasında sözlü tartışma çıktı.
Öte yandan fenalık geçiren diğer sanık avukatı Özgür Akın’a, sağlık ekiplerince müdahale edildi.
Daha büyük duruşma salonunun hazır edilmesine karar verildi
Duruşmaya verilen aranın ardından mahkeme heyeti ara kararını açıkladı. Heyet, Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığına müzekkere yazılarak Ferizli ilçesinde inşa halinde bulunan büyük duruşma salonunun gelecek celse için hazır edilmesine, aksi durumda fiziki şartları uygun bir duruşma salonunun hazırlanması konusunda araştırma ve hazırlık yapılmasına, bu hususta mahkemeye bilgi verilmesinin istenmesine karar verdi.
Müştekiler hakkında zorla getirilme kararı
Tutuksuz müşteki sanık A.Ç. ve tutuksuz sanık A.R.E.C. ile talimatla beyanları alınmasına karar verilen müştekiler dışındaki tüm müştekiler hakkında sonraki duruşmaya zorla getirilme emri düzenlenmesine hükmedildi.
Duruşma ertelendi
Tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına ve gelecek celse duruşma salonuna getirilmesini kararlaştıran heyet, duruşmayı 15 Mart’a erteledi. Heyet, ayrıca sanıkların tutukluluk durumunun 4 Şubat ve 2 Mart’ta gözden geçirilmesini kararlaştırdı.
Duruşma sonra Adalet Sarayı önünde açıklama
Duruşmanın ertelenmesinin ardından fabrikada işçi olarak çalışan kadınlar ve patlamada hayatını kaybedenlerin yakınları, Adalet Sarayı önünde toplandı. Olayda yaşamını yitiren Sebahattin Tepeçınar’ın ablası Hatun Tepeçınar, gazetecilere, davanın takipçisi olduklarını belirterek, son nefeslerini verene kadar avukatlarla konunun peşinde olacaklarını söyledi.
Tepeçınar, adaletin yerini bulmasını istediklerini vurgulayarak, “Kardeşimin rahat uyuyacağı güne kadar bu işin peşini bırakmayacağız. Mahkemede, ölen kişilerin yakınlarının gözlerinin içine baka baka hesap verecekler.” dedi.
‘Şikayeti dinlemek yerine fabrikayı denetimden kaçırdılar’
Hayatını kaybeden Mahmut Seyfi Çanakçı’nın yeğeni ve müşteki avukatı Gülşen Uzuner de tüm müştekilerin kenetlenip bir aile olduğunu kaydetti. Kendileri için duruşma salonunda söylenenlerin ve yapılanların yargılama kadar önemli olduğunu aktaran Uzuner, şunları ifade etti:
“İşçilerin şikayetlerine rağmen şikayet ettikleri işçiye eziyet ettikleri, şikayeti dinlemek yerine fabrikayı denetimden kaçırdıkları, kaçak mal ürettikleri, bunların herkes tarafından bilindiği bir fabrikada bize laf söylerken bir daha düşünsünler. Biz burada acılarımızın hesabını, bir daha yaşanmasın diye soracağız. Bugün ailelerle el ele tutuştuk. Biz burada adalet istiyoruz. Bu adaleti, daha iyi, daha insanca bir çalışma düzeni için arıyoruz. Bu işin hesabını soracağız. Kimse aklımızla dalga geçmesin.”
‘Böyle bir yargılamanın yürümeyeceği talebimizi mahkeme uygun gördü’
Uzuner, müştekilerin çoğunun duruşma salonunun fiziki koşullarının yetersiz olması nedeniyle gelemediğini dile getirerek, “Sanıklar gelmedi, tutuklu sanıklar getirilmedi. Böyle bir yargılamanın yürümeyeceği talebimizi mahkeme uygun gördü.” dedi.
Ne olmuştu?
Hendek ilçesi Yukarıçalıca mevkisinde yaklaşık 15 dönüm üzerine kurulu havai fişek fabrikasında 3 Temmuz 2020’de saat 11.15’te meydana gelen ve olay yerine 50 kilometre mesafedeki kentin birçok noktasından duyulan patlamalarda 7 kişi hayatını kaybetmiş, 127 kişi yaralanmıştı.
Patlamaya ilişkin gözaltına alınan aralarında fabrika sahibinin de bulunduğu 5 şüpheli tutuklanmış, bir kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Kontrollü imha amacıyla Adapazarı ilçesi Taşkısığı mevkisine getirilen fabrikadaki patlayıcıların 9 Temmuz saat 11.35’te kamyondan indirildiği sırada meydana gelen patlamada da 3 asker yaşamını yitirmiş, 8 jandarma personeli ile kamyon şoförü yaralanmıştı.
7 kişi hakkında 2 yıldan 22 yıla kadar hapis isteniyor
İlk patlamaya ilişkin soruşturmayı yürüten Hendek Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan fezleke, Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi. Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığınca aralarında fabrika sahiplerinin de bulunduğu 7 şüpheli hakkında 27 sayfalık iddianame hazırlandı.
1. Ağır Ceza Mahkemesine sunulan iddianame kabul edildi. İddianamede, 5’i tutuklu 7 kişinin “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 2 yıl 8’er aydan 22 yıl 6’şar aya kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.
Kaynak: AA