HABER MERKEZİ – TGC kurucu başkanı adına düzenlenen Sedat Simavi Ödülleri düzenlenen törenle sahiplerine verildi. Ödül töreninde konuşan TGC Başkanı Turgay Olcayto, haberin özgür kaldığı, gazeteciliğin suç olmadığı, kamuoyunun haber kanallarının tıkanmadığı aydınlık bir Türkiye için mücadelelerini sürdüreceklerini belirterek, cezaevlerindeki gazetecilerin, aydınların bir an önce serbest bırakılmasını istedi.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) 2019 Sedat Simavi Ödülleri sahiplerini buldu. İstanbul Levent’teki Yapı Kredi Plaza D Blok’taki Konferans Salonu’nda düzenlenen törenle, gazeteci, sanatçı, karikatür, edebiyat, spor ve bilim insanlarına ödülleri verildi. Ödül töreninin sponsorluğunu diken.com.tr üstlendi.
Saygı duruşu ile başlayan törenin açılış konuşmasını TGC Başkanı Turgay Olcayto yaptı. Olcayto, “Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin kurucu başkanı Sedat Simavi’yi 66. ölüm yıldönümünde kendim ve yönetim kurulumuz adına saygı ile anıyorum. Sedat Simavi’nin usta bir gazeteci ve sanatçı olduğunu söyleyen Olcayto, Simavi’nin erken ölümünün Babıali için gerçek bir kayıp olduğunu belirtti.
‘Yaşadığımız günler mesleğin dibe vurduğu günler’
Son yıllarda ülkenin hemen bütün kurumlarında başlayan yozlaşmanın gazeteciliği de sıkıntılı bir dar boğaza getirdiğini söyleyen Olcayto konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sedat Simavi genç meslektaşlarına gazeteciliğin yorucu ama onurlu ve keyifli bir meslek olduğunu vurgularken şu önermede bulunmadan da edememişti: ‘Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma.’ Ne yazık ki yaşadığımız günler mesleğin dibe vurduğu günlerdir. Sedat Simavi’ye kulak vermeyen gazeteciler kalemlerini çoktandır satmış bulunuyorlar. Halkın haber alma, doğruları öğrenme ve bilgilenme hakkına sahip olmak şöyle dursun, bu hakları engellemek için ellerinden geleni yapıyorlar. Yalan haberlerin, sansürün, oto sansürün havalarda uçuştuğu bir dönemden geçiyoruz.”
‘Cezaevlerindeki gazeteciler serbest kalmalı’
Bütün bu kötü koşullara karşın hala yüreği gazetecilik heyecanıyla çarpan pek çok genç meslektaşının özgür haberciliği yeniden yaşatmanın uğraşı içinde olduğunu ifade eden Olacayto, “Her mecrada haberin doğrusunu kamuoyuna iletme çabasındalar, onları saygı ile izliyorum.” dedi. “Biz gazeteciliğin halkın sesi olduğuna inanmış bir avuç insan, geleceğe olan umudumuzu hiç kaybetmedik” diyen Olcayto, haberin özgür kaldığı gazeteciliğin suç olmadığı, kamuoyunun haber kanallarının tıkanmadığı aydınlık bir Türkiye için mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi. Olacayto, cezaevlerindeki gazetecilerin, aydınların bir an önce serbest kalmasını isteyerek, toplumda iç barışın ve huzurun sağlanmasının en büyük dilekleri olduğunu söyledi.
Dokuz dalda 16 ödül verildi
43 yıldan bu yana, gazetecilik, radyo, televizyon, karikatür, edebiyat, sosyal bilimler, fen bilimleri, sağlık bilimleri ve spor alanlarında ödüller veriliyor. 3 bin 500’den fazla kuruluş, fakülte ve yayınevine adayları soruldu. 329 kişi ve eser aday oldu. Dokuz dalda 16 ödül verildi.
Ödül alan bazı kişi ve kategoriler şöyle; Cumhuriyet Gazetesi’nde 12 Temmuz – 12 Eylül tarihleri arasında yayınlanan, “Orman Yangınlarının Perde Arkası ve Türk Hava Kurumu Uçakları Neden Uçurulmadı” konulu köşe yazıları nedeniyle Tuncay Mollaveisoğlu ödül aldı. Birgün Gazetesi’nde 10 – 13 Eylül 2019 tarihlerinde yayınlanan “Emniyet’ten Skandal: Kürtaj Listesi İstendi.” başlıklı haberi nedeniyle övgüye değer görülen Uğur Şahin ödül aldı. TRT Türkü Radyo’da yayınlanan ve 5 bölümden oluşan “Öyküleriyle Türküler” adlı radyo programı nedeniyle Yaşar Özürküt ödül aldı. Fox TV’de 5 Şubat 2019 tarihinde yayınlanan “Okuyamayan Çocuklar” adlı haberleri nedeniyle muhabir Nazlı Yerebasmaz ve kameraman Çağlar Güner ödül aldı.Muhabir Damla Turgutlu Soybaş, Kameramanlar Bülent Akdeniz, Hakan Tarhan ve Gökhan Köşetaş’tan oluşan ekibe Haber Global TV’de 9 – 15 Eylül 2019 tarihleri arasında yayınlanan “Çocuklarımızı Zehirliyorlar” adlı dizi haberleri nedeniyle ödül verildi.
Ödül alan kişi ve kategorilerine tamamına www.tgc.org.tr adresinden ulaşılabilir.