Adana’da Suriyeli göçmen Ali El Hemdan’ı öldüren polis F.K.’nin yargılandığı davada Adana ve İzmir Barosu avukatları ile İHD, ÇHD avukatlarının müdahillik talebi reddedildi.
“Hemdan ailesi bu haliyle avukat yardımından yoksun bırakılmıştır.” diyen Avukat Şeker, mahkemenin kararının hukuka uygun olmadığını söyledi.
Adana’da 27 Nisan 2020 tarihinde 17 yaşındaki Ali El Hemdan’ı öldüren polis F.K.’nin yargılandığı davanın ikinci duruşmasına Adana 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Duruşmaya tutuklu sanık polis F.K., tanıklar ve sanık avukatları katıldı.
‘Aile baskıdan kaynaklı avukatlara vekalet vermedi’
Duruşmada, Adana ve İzmir baroları ile İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Çağdaş Hukukçular Derneği avukatları mahkemeye, müdahillik talebinde bulundu. Talebe ilişkin konuşan avukat Tugay Bek, ilk celsede duruşmaya katılma talebinde bulunan ailenin, bu celsede mahkemeye gelmemesinin, avukatlara vekalet vermekten çekinmelerinin baskıdan kaynaklandığına işaret etti.
Müdahillik talebine ret
Talebi değerlendiren mahkeme heyeti, “kurumların olaydan zarar görmediği” gerekçesiyle müdahillik talebini reddetti.
Sanık polisten ‘kaza ile oldu’ iddiası
Duruşmada savunma yapan sanık polis F.K., soruşturma aşamasındaki “Sendeledim” ifadesini değiştirerek, “Silahın emniyeti açıktı. Yüzümde maske elimde eldiven vardı. Eldivenden kaynaklı havaya atış yapacakken, kaldırma esnasında silah ateş aldı. Kaza ile oldu.” iddiasında bulundu.
Tanık polis: Kaçanları silahla kovalıyoruz
Duruşmada “tanık” sıfatıyla dinlenen polislerden birine mahkeme başkanının “Kaçanları silahla mı kovalıyorsunuz” sorusuna “Bu bölge sıkıntılı olduğu için silahla kovalıyoruz” diye yanıtladı.
Duruşma ertelendi
İddia makamı, sanık polis F.K.’nin tutukluluk halinin devamını istedi. Mahkeme heyeti, sanığın tutuklu yargılanmasının devamına karar vererek, duruşmayı 18 Şubat 2021 tarihine erteledi.
‘Hemdan ailesi avukat yardımından yoksun bırakılmıştır’
Duruşma sonrası açıklama yapan Avukat Yasemin Dora Şeker, mahkemenin İHD, ÇHD, İzmir ile Adana barolarının suçtan zarar görmediği gerekçesiyle davaya müdahillik taleplerini reddettiğini söyledi. “Hemdan ailesi bu haliyle avukat yardımından yoksun bırakılmıştır.” diyen Şeker, şunları ifade etti:
“Usule aykırı işlem yapılmaktadır. Bütün taleplerimiz reddedildi. Duruşmada hazır bulunduğumuz halde katıldığımız duruşmaların dahi tutanaklarının tarafımıza verilmesi talebimiz reddedildi. Mahkeme yazılı vekaletname sunmamamızı gerekçe gösteriyor. Halbuki ölenin babası birinci duruşmada hazır bulunan avukatlara temsil yetkisi verdiğini açıkça beyan etmiştir. Bu beyan kurumsal olarak katılma hakkı verilmese bile ailenin avukatı olarak göreve devam etmemize imkan veriyor. Ve ceza yargılanmasında yazılı vekaletname sunma zorunluluğu olmamasına rağmen mahkemece vekilleri olarak davaya kabul edilmememiz hukuka uygun değildir.”
‘Sanık polis ve avukatları olaya kaza süsü vermeye çalışmaktadır’
Bu durumun dosyadaki delillere ulaşmalarını ve yapılan yargılamayı takibi engellediğini ifade eden Şeker, şunları kaydetti:
“Bu durum duruşma aleniyetini ortadan kaldırdığı gibi aileyi de hukuki yardımdan yoksun bırakmaktadır. Yine sanık ve avukatları savunmada, Adana’nın Güney mahalleri ile Kuzey mahallelerinin insanları arasında ayırımcılık yaparak olay yeri olan Güney’deki insanların yaşadığı yerin suç potansiyeli bir yer olduğunu, bu nedenle uygulama yapan polisin silahının tetik emniyeti çekili vaziyette görev yaptığını, bunun normal olduğunu bu olayda da bu nedenle silahın kazara ateşlendiğini belirterek olaya kaza süsü vermeye çalışmaktadır.”
Ne olmuştu?
Adana’nın Seyhan ilçesine bağlı Sucuzade Mahallesi’nde bir tekstil atölyesinde çalışan 17 yaşındaki Suriyeli Ali El Hemdan, polis uygulama noktasında silahla polis F.K. tarafından “dur” ihtarına uymadığı gerekçesiyle öldürülmüştü. 20 yaş ve altı yaştakilere sokağa çıkma kısıtlaması olduğu için ceza almaktan korkup kaçtığı belirtilen Hemdan’ın üzerinde Geçici Koruma Kimliği’nin de olmadığı öğrenilmişti.
Bir cep telefonundan çekilen görüntülerde, Hemdan’ın göğüs hizasından vurulduğu, sağlık ekiplerinin kalp masajı yaptığı ortaya çıkmıştı. 7 yıl önce yaşanan savaş nedeniyle Suriye’nin Halep kentinden Türkiye’ye göç eden Hemdan’ın ölümünden sonra aileye vatandaşlık verilmişti.
Olaydan sonra tutuklanan polis F.K. hakkında “kasten insan öldürme” suçlamasıyla Adana 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesinde dava açılmıştı.
Kaynak: MA