‘Siyasi mahpusa da eşit indirim’ kampanyasında 55 bin imzaya ulaşıldı

HDP Milletvekili Gergerlioğu’nun change.org üzerinden başlattığı “Yargı Paketinde Ayrımcılığa Yer Yok – Siyasi Mahpusa Da Eşit İndirim” imza kampanyasında şu ana kadar 55 bin 48 imzaya ulaşıldı.

Fotoğraf: change.org

Koronavirüs salgını nedeniyle en büyük riskin cezaevlerinde oluşacağı ihtimali üzerine İran’da tedbir amacıyla aralarında siyasi mahkumların da olduğu 85 bin mahkum serbest bırakıldı. Türkiye’de de koronavirüs salgını nedeniyle AK Parti tarafından hazırlanan infaz düzenlemesinin de içinde yer aldığı 3. Yargı Paketi çalışmasına hız verildi.

İnfaz düzenlemesi taslağı ile ilgili AK Parti’den oluşan heyet, muhalefet partilerine ziyarette bulundu. Ancak, yeni infaz düzenlemesi taslağında, çocukların, gazetecilerin ve siyasi tutukluların tahliye edilmesine ilişkin bir değişiklik yer almıyor.

75 bin imza hedefleniyor

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğu, Türkiye’de de hızla yayılmaya başlayan koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında change.org üzerinden “Yargı Paketinde Ayrımcılığa Yer Yok – Siyasi Mahpusa Da Eşit İndirim” kampanyası başlattı. Almanca, İngilizce ve Türkçe dillerinde devam eden kampanyada 75 bin imza hedefleniyor. Kampanyada şu ana kadar 55 bin 48 imzaya ulaşıldı.

‘Türkiye cezaevlerinde alınacak tedbirler aciliyet arz ediyor’

Türkiye’de ve dünyada çok hızlı yayılan korona virüsünün kitlesel ölümlere neden olduğuna dikkat çekilen imza metninde, bunun için hükümetlerin kamu sağlığını korumak ve can kaybını en aza indirmek için ciddi tedbirler aldığı belirtildi. Türkiye’de 300 binden fazla tutuklu ve hükümlünün cezaevlerinde yaşadığının kaydedildiği imza metninde, 150 bin kamu çalışanının da her gün infaz kurumlarına gitmek zorunda olduğu belirtildi. İmza metninde bu nedenle cezaevlerinde alınacak tedbirlerin aciliyet arz ettiğine dikkat çekildi.

‘Eşitlik ilkesine uygun gerçekleştirilmeli’

İmza metninde öncelikli tedbir olarak başta hasta, yaşlı, kadın ve çocuk olmak üzere tüm tutukluların serbest bırakılması talep edildi. Metinde, “Bugünlerde Meclis gündemine gelmesi beklenen yargı paketi ve infaz düzenlemeleri de, anayasanın eşitlik ilkesine uygun olarak gerçekleştirilmelidir.” denildi.

İmza metninde şu anda 50 binin üzerinde gazeteci, yazar, siyasetçi, müzisyen, akademisyen, insan hakları savunucusu, öğretmen, doktor, avukat, üniversite öğrencisi, iş insanının “Terör” suçlamasıyla cezaevlerinde bulunduğunu belirtildi. İmza metninde şu talepler yer aldı:

“Görüşülmeye başlanacak yargı paketiyle ya da bizzat mahkemeler tarafından, bu suçlamayla tutuklanan kişilerin yaşam haklarının korunması için tahliye edilmeleri, hükümlülerin ise yapılacak düzenlemeden faydalanmasının sağlanması ve tüm bu haksızlıkların temel nedeni olan Terörle Mücadele Yasası’ndan kaynaklanan sorunların çözülmesini ivedilikle talep ediyoruz.”