Tahir Elçi davasında reddi hakim talebine ret

Diyarbakır’da 5 yıl önce eski Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesine ilişkin davada avukatların reddi hakim talebi “Mahkeme heyetinin tarafsızlığını şüpheye düşürecek herhangi bir sebep mevcut olmadığı” gerekçesiyle reddedildi.

Eski Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin Sur ilçesinde 28 Kasım 2015 tarihinde öldürülmesine ilişkin davanın 21 Ekim’de 10. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ilk duruşmasında Elçi ailesinin avukatları reddi hakim talebinde bulunmuştu.

Avukatların talebi 11’inci Ağır Ceza Mahkemesince karara bağlandı. Dosyayı inceleyen 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi, duruşma esnasında müşteki avukatlarının taleplerinin 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesince ayrıntılı ve kanuni dayanakları gösterilecek şekilde ayrı ayrı reddedildiğini bildirdi. Kararın gerekçesinde şunlara yer verildi:

“Müşteki vekillerinin taleplerinin yerinde görülmeyerek reddedilmesinin hakimin tarafsızlığını şüpheye düşürecek sebep sayılmayacağı anlaşılmaktadır. Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkeme heyetinin tarafsızlığını şüpheye düşürecek herhangi bir sebep mevcut olmadığından talebin reddine karar verilmiştir.”

İddianame

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, Diyarbakır’da sokağa çıkma yasaklarının olduğu 28 Kasım 2015 tarihinde Sur İlçesi’ndeki Dört Ayaklı Minare’nin çatışmalardan gördüğü tahribata ilişkin yaptığı açıklamanın ardından öldürüldü. Elçi cinayetinin olay yeri incelemesi 4 ay sonra 17 Mart 2016 tarihinde yapıldı.

Elçi’nin öldürülmesine ilişkin iddianame ise 4 buçuk yıl sonra hazırlandı. Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, Elçi ile aynı gün polisler Ahmet Çiftaslan ve Cengiz Erdur’un yaşamını yitirdiği olay birleştirildi.

İddianamede yakalama kararı bulunan sanık Uğur Yakışır hakkında “devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak”, 2 polis memurunu “kasten öldürmek” suçlarından 3’er kez ağırlaştırılmış müebbet ile Elçi’yi “olası kastla öldürmek” suçundan 20 yıldan 25 yıla kadar, polis memuru S.T’yi “öldürmeye teşebbüs” suçundan 20 yıla kadar, “mala zarar vermek” ve “ruhsatsız silah bulundurma, taşıma veya satın alma” suçundan da 1 yıl 4 aydan 5 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Polis memurları M.S, F.T. ve S.T. hakkında da “bilinçli taksirle ölüme sebebiyet verme” suçundan 2’şer yıldan 6’şar yıla kadar hapis cezası isteniyor. İlk duruşma ise 21 Ekim’de görüldü.

Kaynak: AA