TRT’de yaşanan problemlere ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan Haber Sen Genel Başkanı Musa Özdemir, iktidarın son 10 yılda TRT’de “Mutlak söz sahibi” olduğunu söyledi.
Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (Haber-Sen) Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Türkiye Radyo Televizyon Kurumu’nda (TRT) yaşanan problemlere ilişkin basın toplantısı düzenledi. Haber-Sen Genel Merkezi’nde gerçekleşen toplantıda “TRT’de emeğe saygı, liyakate çağrı” pankartı açıldı.
Özdemir, “TRT’de ‘Kadro Unvan Çalışması’ adıyla kurum içi ‘Görevde Yükselme Sınavı’ yapıldı, uzun yıllardır kadro unvanlarına yönelik sıkıntıların çözülmesini bekleyen 2 bin civarında TRT çalışanı kapsam dışında bırakılarak sınava girmeleri engellenmiş ve sıkıntılar daha da derinleşmiştir” dedi.
‘Siyasi kadrolaşma’
“Bu sınav kimler için açıldı?” diye soran Özdemir, “Spikerlik, muhabirlik, prodüktörlük ya da kameramanlık konusunda hiçbir deneyimi ve birikimi olmayanlar bu sınava girebiliyorken, 20-25 yıldır fiilen bu görevleri yürütenlerin bu sınava girememesi, yalnızca iş barışını bozmakla kalmamakta, TRT Yönetimine yönelik ‘siyasi kadrolaşma iddiaları’nı da güçlendirmektedir” diye belirtti.
İktidarın son 10 yıl içerisinde TRT’de “mutlak söz sahibi” olduğunun altını çizen Özdemir, “Kamu kurumu yöneticileri, kamu emekçilerine ‘hakkaniyet ve eşitlik içinde davranmak’ zorundadırlar. Tüm personelin özlük haklarının iyileştirilmesi, çalışanların memnuniyetini ve motivasyonunu artıracaktır” diye konuştu.
‘Rejim reformu tamamlanmalı’
Sendika olarak öncelikli taleplerinin başlatılan personel rejimi reformunun tamamlanması olduğunu dile getiren Özdemir, devamında şu talepleri sıraladı:
“Sınavın, daha önce taslağı açıklanan ‘Kadro Unvan Çalışması’ tamamlanana kadar ertelenmeli. 2010’da kaldırılarak şahsa bağlı hale getirilen kadrolar da dahil olmak üzere, kadro unvanına bakılmaksızın, fiili olarak yapım/ yayında çalıştırılan ve yıllardır mağdur olan personele sınavsız bir şekilde ‘Yapım Yayın Görevlisi’ kadrosunun verilmeli.”
Ayrımcılığı artırdı
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik de şunları ifade etti:
“Kamuda istihdam ve eşitlik ilkesinin esas alınması gerekir. Bu ulusal ve uluslararası anlaşmalar da böyledir. TRT’de yapılan bu anlaşmalara aykırıdır. Kendisi gibi düşünen kişilerin görevini yükseltiyorlar, muhalifler kamuda istihdam edilmiyor.”
Kaynak: MA