Türk-İş: 4 kişilik ailenin açlık sınırı 2 bin 482 lira oldu

Ekim ayında 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının 2 bin 482’ye, yoksulluk sınırının ise 8 bin 86 liraya yükseldiğini açıklayan Türk-İş, milyonlarca işsizin toplumun en çaresiz kesimini oluşturmaya devam ettiğine dikkat çekti.

Fotoğraf: Sertaç Kayar

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), “Ekim Ayı Açlık ve Yoksulluk Sınırı” araştırmasını açıkladı. Açıklamaya göre; Ekim ayında dört kişilik ailenin açlık sınırının 2 bin 482, yoksulluk sınırının ise 8 bin 86 lira oldu. Salgın sürecinde işsizlik ve enflasyon baskısı nedeniyle hane gelirlerinin hızla düşmekte olduğuna vurgu yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Bu durum, çalışan ve emeklileri zor durumda bırakmakta, geçim koşulları bu kesim açısından giderek ağırlaşmaktadır. Çalışanların iş güvencesi ve gelir kaybında yaşanan olumsuzluklar giderek artış göstermektedir. Yetersiz belirlenen asgari ücretle milyonlarca çalışan ailesiyle birlikte günlük yaşamını sürdürmeye çalışırken, küresel salgınla birlikte yaşanan ekonomik kriz sonrası yine milyonlarca çalışan kısa çalışma ödeneği tutarıyla geçinmek durumundadır.”

‘Milyonlarca işsiz toplumun en çaresiz kesimini oluşturuyor’

İşini kaybeden milyonlarca işçinin düşük işsizlik ödeneğine mahkum kaldığına vurgu yapılan açıklamada, “Ücretsiz izin talebi çıkarılan işçilere ise sadece günlük 39 TL nakdi ücret desteği verilmektedir. Kayıt dışı çalışan ve sayıları giderek artan milyonlarca işsiz ise toplumun iktisaden en düşük ve çaresiz kesimini oluşturmaya devam etmektedir.” denildi.

‘Gıda harcama tutarı 1,41 artış gösterdi’

Açıklamada, gıda ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarına denk gelen “yoksulluk sınırı” ise 8 bin 86 lira olduğu belirtildi. Bekar bir çalışanın “yaşama maliyetinin” aylık 3 bin 35 lira olarak hesaplandığının belirtildiği açıklamada şu tespitler yer aldı:

“Ankara’da yaşayan dört kişilik ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1,41 artış gösterdi. Yılın 10 aylık bölümü itibarıyla fiyatlardaki artış yüzde 14,78’i bulurken, gıda enflasyonunda 12 ay itibarıyla artış oranı yüzde 20,59 oldu. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 14,54 olarak hesaplandı. Bakliyat ürünlerinin fiyatlarında kırmızı mercimekteki artış dışında değişiklik olmadı.”

MA – ANKARA