HDP önceki dönem Eşgenel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın cezaevinde yazdığı Leylan adlı romanında bir QR kod sürprizi var.
Dipnot Yayınevi Genel Yayın Yönetmeni Emirali Türkmen, 22 okuyucuyla buluşacak olacan Leylan romanını, kendilerine dönük linç girişimlerini yeni1mecra’dan Celal İnal’a anlattı.
HABER MERKEZİ – Kürt sorunundan Ermeni sorununa, kadınlardan LGBTİ+’lara, akademiden siyasal polisiye romanlarına kadar pek çok alanda yazılmış eseri okurla buluşturan Dipnot Yayınları’nın Genel Yayın Yönetmeni Emirali Türkmen, Yeni1mecra’ya konuştu.
Celal İnal’a konuşan Türkmen, yayıncılık dünyasının sorunlarına değindi. Selahattin Demirtaş’ın önceki öykü kitaplarının satıştan kaldırılması, Dipnot Yayınevi’ne yönelik linç girişimlerine ilişkin konuşan Türkmen, hiçbir kayıt ve şart koşmadan kendileri ile dayanışma gösteren diğer yayınevlerine teşekkür etti. Türkmen, Demirtaş’ın piyasaya çıkacak kitabının okurla buluşması için pek çok kişinin dayanışma ve çaba içinde olduğuna yönelik mesajlardan son derece memnun olduğunu söyledi.
‘Demirtaş aynı zamanda edebiyatçıdır’
Emirali Türkmen, özetle şunları söyledi: “Hayatta en kıymet verdiğimiz şey söylediğimiz sözdür. Selahattin Demirtaş siyasetçi olduğu kadar artık bir edebiyatçı olduğunu kabul etmemiz lazım. Üçüncü kitabını çıkarmış durumda. Son 10 yılın ya da 5 yılın en çok satan yazarları arasına dahil olmuş durumda. Aynı zamanda yazdıkları üzerinde en çok konuşulan kişilerden biridir.”
Demirtaş’ın siyasi bir lider olduğunu fikirlerini savunduğunu da belirten Emirali Türkmen, “Bu fikirleri karşısında fikir söyleme zorluğu çeken, beceremeyen karşıt aktörler de uzun süredir mikrofonları eline alıp, kükreyerek bastıracaklarını düşünüyorlar” dedi. Türkmen şöyle devam etti:
‘Edebiyatla hapishane duvarlarının dışına çıkıyor’
“Biliyoruz ki eğer su kendisine bir yol bulamazsa duvarı delip geçer. Cezaevine atılmış bir siyasi lider olan Selahattin Demirtaş yazdıkları, çizdikleri, konuştukları, ürettiği edebiyatla hapishane duvarlarının dışına çıkıyor. Binlerce, yüzbinlerce insanla buluşuyor. Onu seven de eleştiren de yaptığı edebiyatı beğenen de beğenmeyenin de konuştuğu bir atmosfere ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Leylan’ı böyle konuşmanın daha anlamlı olduğunu düşünüyorum. Demirtaş, Leylan’da edebiyatı ne kadar becermiş, ne kadar bizi temsil etmiş, yazığı metinlerinin ne kadar toplumsal karşılığı var gibi konuları konuşmak gerekir. Türkiye’yi yöneten siyasi elitler, iki kelimeyi söyleyip, üçüncüsünü söyleyecek toplumsal beceriden öte, kültürel hafızaya da sahip değil.”
Emirali Türkmen Leylan romanının içinde bir QR kod bulunduğunu, okurların bu QR kodu telefonuyla okuttuğunda bir sürpriz ile karşılaşacaklarını da söyledi.
Detaylar video söyleşide.