Yener: MKE’nin AŞ’ye dönüştürülmesi özelleştirileceğinin habercisidir

TMMOB MMO Başkanı Yener, AKP’nin meclise getirdiği kanun teklifiyle Makine ve Kimya Endüstrisi’nin (MKE) Anonim Şirket’e (AŞ) dönüştürülmesinin özelleştirileceğinin habercisi olduğunu belirtti.

Yener, teklifin kamu ve toplum çıkarlarına tamamen aykırı olduğunu belirterek, bütün MKE çalışanlarının yanında saf tutacaklarını kaydetti.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Yunus Yener, AKP milletvekillerinin TBMM’ye sunduğu Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi Hakkında Kanun Teklifi’ne ilişkin yazılı açıklama yaptı. İktidarın, “eski Türkiye”yi sürekli karaladığını belirten Yener, “Ancak ‘eski’ denilen Türkiye’de kamusal üretim ve kamu işletmeciliğinin sembolleri olan kamu iktisadi teşebbüsleri (KİT’ler), ülkemizin iktisadi sosyal gelişmesinde önemli roller üstlenmişlerdi.” dedi.

‘Sıra savunma sanayiine geldi’

İktidarın, KİT’leri ve bütün kamusal hizmet kurumlarını serbestleştirme-özelleştirme şampiyonu olduğunu belirten Yener, şunları kaydetti:

“İktidar için sıranın savunma sanayiine geldiği, Sakarya’daki Tank Palet Fabrikasının Türk Telekom ve birçok özelleştirmede başvurulan ‘İşletme Hakkı Devri’ yöntemiyle Katar’a tahsis edilerek özelleştirilmesinden belli idi. Bu örnekler ve daha birçoğu, halkımızın alınteri olan KİT’lerin yerli ve yabancı sermayeye hibe edildiğini, dolayısıyla iktidarın “yerli ve milli” söyleminin savunma sanayii de dahil, gerçekte bir aldatmaca olduğunu göstermektedir.”

‘MKE/MKEK’in özelleştirilmesi sürecini başlattı’

İktidarın şimdi de 15 Mart 1950 tarihinde KİT olarak bir kanun ile kurulan Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu-MKE/MKEK’nin özelleştirilmesi sürecini başlattığına işaret eden Yener,

“AKP milletvekillerinin geçen hafta TBMM’ye sundukları ‘Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi Hakkında Kanun Teklifi’nin amacı, birçok büyük KİT özelleştirmesinde olduğu gibi şirketleştirme-anonim şirkete dönüştürme yöntemiyle özelleştirmeyi amaçlamaktadır.” diye kaydetti.

‘Cumhurbaşkanlığı kararlarına tabi olacak’

Yener, amaçlanan anonim şirketin, Türk Ticaret Kanunu’ndaki denetim hükümleri ile Kamu İhale Kanunu ve Devlet Memurları Kanunu başta olmak üzere 17 Kanundan muaf ve özel hukuk hükümleri ile Cumhurbaşkanlığı kararlarına tabi olacağının altını çizdi.

‘Bu işleyiş özelleştirmeyi amaçlıyor’

MKE’nin Sayıştay denetiminden de çıkarılacağına vurgu yapan Yener, “Bağımsız denetim kuruluşlarının yani piyasa denetim kuruluşlarının sözde denetimine tabi olacak. Bu işleyişin özelleştirmeyi amaçladığı ve kurum kaynaklarını, diğer kurum ve kuruluşlarda gördüğümüz üzere iktidar keyfiyetine tabi kılacağı açıktır.” diye belirtti.

‘Kamusal kaynak ve varlıkların talanı söz konusu olacaktır’

Yener, açıklamanın devamında şunları kaydetti:

“KİT’lerde yapılan bütün kurumsal düzenlemelerin özelleştirmelere yönelik olması gibi bu özelleştirmede de kamusal kaynak ve varlıkların talanı söz konusu olacaktır. TEK, PTT, TCDD ve daha birçok örnekte yapıldığı gibi, büyük kamu işletmeleri önce anonim şirkete dönüştürüldüğünü, ardından parçalama, küçültme yöntemleriyle özelleştirilerek özel sektöre ve yabancı sermayeye peşkeş çekilmekte veya son dönemde gördüğümüz üzere iktidar arpalığı olmaktadır. MKE’nin başına gelecek olan da ne yazık ki böylesi bir süreçte yok ediliştir.”

‘Odamız MKE çalışanlarının yanında saf tutacaktır’

MKE’nin özelleştirilmesi sürecini başlatan bu kanun teklifinin kamu ve toplum çıkarlarına tamamen aykırı olduğunu düşündüklerini ifade eden Yener, “Odamız, her zaman olduğu gibi ülke ve halk çıkarları ile meslektaşlarımız ve bütün MKE çalışanlarının yanında saf tutacaktır. Türkiye’nin geleceği, iktidar politikalarının yıkıcılığının aksine kamu işletmeciliğinde, planlama, kalkınma, kesintisiz sanayileşme, tam istihdam ve adil bölüşüm politikalarındadır.” dedi.

Yeni1Mecra