Ekonomik krizin ve koronavirüs salgını, hak gasplarını arttırınca işçilerin payına da direniş düştü. Yüzlerce işçi 2021’i grev ve direnişlerle karşılıyor.
Koronavirüs salgını ve ekonomik krizin gölgesinde geçen 2020’de işçiler gasp edilen haklarını geri almak için grev ve direnişteydi. Yeni bir yıla girerken işçi direnişi ve hak mücadelesi baki kalıyor, Türkiye’de yüzlerce işçi 2021’i grev ve direnişlerle karşılıyor.
2020 yılı bütün dünya için unutulmak istenen bir yıl oldu. Koronavirüs pandemisi tüm dünyayı etkisi altına alırken kırılgan ekonomiler bir çöküş içine girdi. Bu çöküşün faturası işçilere kesilirken zenginler her geçen gün daha da zenginleşti.
Hükümet işçiyi açlığa ve yoksulluğa mahkum etti
Türkiye’de de durum daha farklı değildi. AKP-MHP ortaklığındaki hükümet koronavirüs gerekçesiyle işverenlere her türlü kolaylığı sağlarken işçiyi, küçük ölçekli esnafı açlığa ve yoksulluğa mahkum etti.
Hükümet koronavirüs sürecinde “İşten çıkarmaları engelleme” sözü altında işverenlere ücretsiz izin hakkı, vergi indirimleri, kamu ihaleleri vaadederken işçilere açlık sınırının biraz üstünde asgari ücret, işsizlik, yoksulluğu reva gördü.
Çok sayıda işyerinde direniş ve grev sürüyor
2021 yılı içinde büyük umutlar barındırarak hayatımıza girmek üzereyken BİMEKS, UZEL, Cargill, Ekmekçioğulları, PTT-Sen, Atlasjet, Baldur, TÜVTÜRK, Migros Depo, Real, Ermenek Maden, Zfk, DigiMax, Grup Tekstil işçileri ve KHK’ya karşı kamu emekçileri tazminat, sendikal hakları ve işleri için direnmeye devam ediyorlar.
SiyasiHaber