Yüksekdağ’ın tutukluluğuna devam kararı verildi

Eski HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın yargılandığı davada tutukluluğuna devam kararı verildi.

Yüksekdağ, tutuklanmasının “siyasi” olduğunu belirterek, pandemi tedbirleri kapsamında avukatlarıyla bir süre görüşmediğini bu aşamada savunma yapmayı doğru bulmadığını ifade etti.

Eski HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın, tutuklu yargılandığı davanın 19’uncu duruşması Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. Yüksekdağ’ın tutuklu bulunduğu Kandıra F Tipi Kapalı Cezaevi’nden SEGBİS ile katıldığı duruşmada avukatları hazır bulundu. Duruşmayı HDP milletvekilleri Semra Güzel, Kemal Peköz ve Mahmut Toğrul izledi. 

‘Bu aşamada savunma yapmayı doğru bulmuyorum’

Önceki celse, dava dosyası ile birleştirilmesine karar verilen fezlekelere ilişkin savunması sorulan Yüksekdağ, yargılanmasının siyasi olduğunu belirterek, Covid-19 nedeniyle alınan tedbirler kapsamında, bir süre avukatlarıyla görüşemediğini, bu aşamada savunma yapmayı doğru bulmadığını ifade etti.

‘Türkiye siyasal anlamda normalleşmeli’

Yüksekdağ, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile 6-8 Ekim 2014’teki Kobani gösterilerine ilişkin haklarında ikinci tutuklama kararı verilmesine yönelik eleştirilerini sıraladı ve Türkiye’nin siyasal anlamda “normalleşmesi” gerektiğini dile getirdi. Tutuklanmalarının bir “siyasi darbe ürünü” olduğunu ve devam ettiğini belirten Yüksekdağ, şunları ifade etti:

“Darbenin üzerinden 4 yıl geçti. Darbe 4 yıl boyunca başarıya ulaşamadı. Ekonomide, sosyal yaşamlarda bu darbenin etkilerini daha fazla görüyoruz. En çok hukuk düzenine yapıldığı ortaya çıktı, hukuk düzenine yapılan darbenin mağdurlarıyız. Başka bir olağanüstü koşulun sonucunu da yaşıyoruz. Pandemi ayrıca siyasi ve toplumsal bir vakaya dönüştü biz cezaevindekiler daha fazla deneyimledik. Bugünkü koşullarda siyaseten de fiziksel de olağan seyretmiyor.”

Yüksekdağ’ın ardından söz alan avukatları ise müvekkillerinin uzun süredir tutuklu bulunduğunu belirterek tahliye taleplerini mahkemeye iletti.

Duruşma Eylül’e ertelendi

Görüşü sorulan duruşma savcısı, Yüksekdağ hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca 6-8 Ekim 2014’te düzenlenen gösterilere ilişkin yürütülen soruşturmanın mevcut davayı etkileyip etkilemediği konusunda inceleme yapılabilmesi için dosyanın başsavcılıktan istenilmesini talep etti.

Savcılık görüşünde, Yüksekdağ’ın, üzerine atılı suçların ceza üst sınırları, kuvvetli suç şüphesini gösterir somut delillerin bulunması göz önünde bulundurularak tutukluluk halinin devamına karar verilmesi istendi.

Müzakerenin ardından ara kararı açıklayan mahkeme heyeti, oy çokluğu ile Yüksekdağ’ın tutukluluğunun devamına hükmederek davayı 29 Eylül’e erteledi.

Yüksekdağ, “Örgüt yöneticiliği”, “Örgüt propagandası yapmak”, “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na Muhalefet”, “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik”, “Suç işlemeye tahrik” ve “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılamak” iddialarıyla yargılanıyor.

Yüksekdağ hakkında açılan dava dosyası 7 ayrı fezlekenin birleştirilmesinden oluşuyor. 92 sayfalık dosya kapsamında, Yüksekdağ hakkında 30 yıldan 83 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Yüksekdağ’ın, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) içerisindeki faaliyetleri ve kimi siyasi faaliyetleri dosyadaki suçlamalar arasında yer alıyor.

Kaynak: MA/AA