Üretici çiftçiler de mevsimlik tarım işçileri de hayat pahalılığından ve emeklerinin karşılığını alamadıklarından şikayetçi.
25 yıldır çiftçilik yaptığını söyleyen Ömer Ay, “25 yıl önce domatesi 50 kuruşa satıyorum şimdi de 50 kuruşa satıyorum” dedi.
Urfa binlerce yıllık tarihi ile birlikte hâlâ tarım ile geçinen kentlerden biri. Ancak son yıllarda iklim değişikliği ve yanlış tarım politikalarında ısrarla birlikte çiftçiler ve geçimini tarımdan sağlayan halk, güçlükle ayakta kalabiliyor. Mikrofonunuzu üretici çiftçilere ve yevmiye ile çalışan mevsimlik tarım işçilerine uzattık.
Girdi fiyatları yükselirken ürün fiyatları yerinde sayıyor
Yıllardır emeğinin karşılığını alamayan patlıcan, biber, salatalık ve domates üreticisi Ömer Ay girdi fiyatlarının yüksekliğinden şikayet ederek “Tarla kirası, su parası yüksek. 25 yıl önce domatesi 50 kuruşa satıyordum, şimdi yine 50 kuruşa satıyorum. Üretici ne yapsın” diye tepkisini dile getirdi. Ay, çiftçilerin sorunlarının Meclis’te gündem edilmesini talep etti.
10 saat çalışıp 60 TL alıyorlar
Ekonomik zorluklar nedeniyle eğitimlerine hep ara verdiklerini ve çalışmak zorunda olduklarını belirten 15 yaşındaki Ahmet ve 17 yaşındaki Mustafa Cava ise anneleriyle birlikte sabah 7’den akşam 5’e kadar 60 TL’ye tarlada çalıştıklarını söyledi. Cava kardeşler, “Önceden hayatımız daha iyiydi” diye geçmişi özlemle anıyorlar. Önceki hayatlarını sorduğumuzda ise sadece okula düzenli gittikleri yanıtını aldık.
Gün boyu tarlada akşam da evde çalışıyor
Çocuklarıyla birlikte gün boyu tarlada çalışan Emine Cava da eşinin kalp hastası olduğunu ifade ederek hayatını “rezillik” diye tanımladı. Cava gün boyu tarlada çalışıp akşam eve gidince de ev işleriyle uğraştığını belirtti. Aldığı ücretin ise ihtiyaçlarını karşılamadığını vurguladı.
Burcu Yıldırım – Ayhan Çetin