Ayancık’ta sel felaketi: En az 15 can kaybı

Sinop’un Ayancık ilçesinde yaşanan sel felaketinin Orman İşletme Müdürlüğü’nün dere kenarına yığdığı tomruklardan kaynaklandığı belirtildi

Ayancık Çevre Koruma Derneği Başkanı Mukaddem Sarısoy, ilçedeki can kaybının en az 15 olduğunu söyledi.

Sinop’un Ayancık ilçesinde 10 Ağustos’ta saatte metrekareye 240 kilo yağış düşmesinin ardından sel ve heyelanlar yaşandı. Yağışlar sonrası Ayancık Çayı’nın debisinin yükselmesi sonucu cadde ve sokaklara taşan sular zemin ve bodrum katlarını bastı. İlçenin altyapısında büyük hasar meydana gelirken, ilçeye ulaşımı sağlayan 2 köprü yıkıldı.

Resmi açıklamalara göre, 2 kişinin hayatını kaybettiği ilçede, helikopter ve botlarla arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Ayancık’ta balçık dolan ev ve iş yerleriyle cadde ve sokaklarda başlatılan temizlik çalışması sürüyor. İş makineleriyle enkaz ve molozun kaldırıldığı cadde ve sokaklar, yıkanıyor. Ev ve iş yerlerine dolan sular, tahliye ediliyor.

İlçeye ulaşım yok

Ayancık Çevre Koruma Derneği Başkanı Mukaddem Sarısoy, yıkılan köprüler ve yollar nedeniyle ilçeye hala ulaşımın sağlanamadığını söyledi. Ayancık Çayı’nın ilçeyi ikiye böldüğünü belirten Sarısoy, taşkın nedeniyle karayoluyla da ulaşımın olmadığını aktardı. Sarısoy, ilçe genelinde içme suyunun olmadığını, bazı bölgelere ise elektrik verilemediğini de ifade etti.

Köprüleri tomruklar yıktı

Orman İşletme Müdürlüğü’nün Ayancık Çayı kenarında bulunan deposundaki tomrukların felaketi büyüttüğünü dile getiren Sarısoy, “Sel sularının tomrukları sürüklemesiyle bu tomruklar köprülere sıkıştı. Bu durum sel sularının kabarıp mahallelere taşmasına, köprülerin de yıkılmasına neden oldu” dedi.

En az 15 can kaybı

İlçe merkezine 12 kilometre uzaklıkta bulunan Babaçay köyünde büyük yıkım yaşandığını aktaran Sarısoy, “Yenikonak mevkiinde yıkılan evler var. Burada insanlar evlerle birlikte sele kapıldı. Bölgede 15-20 can kaybı yaşandığı söyleniyor. Yine merkezde bulunan Karşıyaka Mahallesi’nde bulunan bütün evlerin ilk katları sular altında. Buralarda yaşayan insanların bir kısmı binaların üst katlarına, bir kısmı da kreşlere, belediye tesisleri ve otellere yerleştirildi” diye konuştu.

‘Tomruk adaları gördük’

Ayancık’ta yardım gönüllüsü olarak çalışan Cem Bico, arkadaşlarıyla tatil yaparken yaşanan sel sonrası bölgede mahsur kaldıklarını söyledi. Yaşadıklarını anlatan Bico, “En büyük sorun Orman İşletmesi Müdürlüğü’nün tomrukları belediyenin gösterdiği yerde değil, çay kenarında depolamış olması. Gelen selle tomruklar sürüklendi. O sabah kaldığımız yerden baktığımızda, çayın ağzında 1 kilometreyi bulan bir tomruk adası gördük” şeklinde konuştu.

İçme suyu yok

İlçenin çevre yerleşimlere açılan 4 noktasında da ulaşımın yapılamadığını vurgulayan Bico, ayakta kalan hasarlı bir köprü üzerinden yardım malzemelerinin geldiğini söyledi. Bico, kullanma suyunun İtfaiye ve Orman Müdürlüğü araçlarıyla sağlandığını dile getiren Bico, içme suyunun ise dışarıdan gelen yardımlarla sağlandığını ifade etti.

Bölgeye yardım götüren gönüllülerin ihtiyaç listesinde şunlar yer alıyor: İçme suyu, kuru gıda, kıyafet, iç çamaşırı, mum, pil, el feneri, bebek bezi, kadın pedi, tuvalet kağıdı.

MA / Tolga Güney