BM: Cinsiyet eşitsizliği çağın en büyük insan hakkı sorunu

BM Genel Kurulunda 8 Mart etkinliğinde konuşan BM Genel Sekreteri Guterres, cinsiyet eşitsizliğinin çağın en büyük insan hakkı sorunlarından biri olduğunu belirtti.

Guterres, “Erkeklerin kadın hakları ve cinsiyet eşitliğini savunması her zamankinden daha fazla önemli ve ben de işte tam bu nedenle feminist olmaktan gurur duyuyorum.” dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle etkinlik düzenlendi

Birleşmiş Milletler (BM) 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle etkinlik düzenledi. Etkinlik nedeniyle, Nobel barış ödülüne sahip Dr. Leymah Gbowee, dünyanın en genç başbakanı olan Finlandiya’nın Başbakanı Sanna Marin, ABD’de iklim değişikliğine karşı eylemler yapan 14 yaşındaki Alexandria Villasenor BM Genel Kurul’da konuşma yaptı. Etkinlikte Afrika müzikleriyle ün yapmış sanatçı Angelique Kidjo da, performans sergiledi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres

‘Cinsiyet eşitsizliği çağın en büyük insan hakkı sorunlarından biri’

Düzenlenen etkinlikte BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de konuştu. Guterres, cinsiyet eşitsizliğinin çağın en baskın adaletsizliklerinden ve en büyük insan hakkı sorunlarından biri olduğuna dikkati çekti.

Guterres, erkeklerin 2 bin yıl boyunca kadınları kontrol etmeye çalıştığını ve kadınların kendi potansiyellerini ortaya koymalarına engel olmak için güçlerini kötüye kullandığını belirtti. Guterres, köklü ataerkil sistemin ve kadın düşmanlığının siyaset, ekonomi, iş hayatı ve toplumlarda yarattığı cinsiyet eşitsizliğine işaret etti.

‘Hala kadınların tecrübeleri görmezden geliniyor’

Kadınların hala, sesleri, tecrübeleri ve görüşlerinin sık sık görmezden gelindiğine vurgu yapan Guterres, kadınların sürekli dışlanmasının hiçbir gerekçesi olamayacağını ifade etti.

‘Dünya nüfusunun yüzde 30’u bir erkeğin eşine vurabileceği görüşünde’

Guterres, BM Kalkınma Programı’nın kadınlara yönelik ön yargıların incelendiği ”Toplumsal Cinsiyet Sosyal Norm Endeksi” raporuna değindi. Rapora göre dünya nüfusunun yüzde 90’ının kadınlara karşı bir tür ön yargısı bulunduğunu belirten Guterres, yaklaşık yüzde 30’nun ise bir erkeğin ”eşini dövebileceğine” inandığını söyledi.

‘Feminist olmaktan gurur duyuyorum’

Guterres, ”Erkeklerin kadın hakları ve cinsiyet eşitliğini savunması her zamankinden daha fazla önemli ve ben de işte tam bu nedenle feminist olmaktan gurur duyuyorum.” dedi.

AA – BM