Muhalefetin ve çevrecilerin bastırmasıyla en az 8 yıldan bu yana kentleri ve doğayı kirleten termik santrallere tanınan sürenin bitmesiyle mühürleme işlemi yapıldı.
Manisa Soma, Kütahya ve Zonguldak ÇATES termik termik santralleri mühürlendi. Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, çabaların sonuç verdiğini söyledi.
HABER MERKEZİ – Devletin filtre takmadan özelleştirdiği, satın alan şirketlere büyük muafiyet ve krediler sağlanmasına rağmen 8 yıldan bu yana filtre takılmayan termik santrallerin kirletme keyfiyeti muhalefetin ve çevrecilerin başarısıyla sonuçlandı.
31 Ocak 2019’a kadar kirletme hakkı verilen 14 termik santral için, 2,5 yıl daha kirletme hakkı tanımak için TBMM’ye yasa tasarısı getirilmiş ve AKP-MHP oyları ile kabul edilmişti. Ancak Çevre Mühendisleri Odası, muhalefet partileri, ekolojistlerin yoğun muhalefeti üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan yasayı veto etmişti.
8 yıllık kirletme süresinin dolmasıyla birlikte Manisa Soma’daki termik santral gece yarısı mühürlenerek faaliyete durduruldu. 100 binin üzerinde nüfusu bulunan Soma, nispeten daha temiz bir nefes alma imkanına kavuştu.
Kütahya Seyitömer ile Tavşanlı ilçesindeki Tunçbilek termik santralleri de İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nce mühürlenerek çalışmaları durduruldu.
Zonguldak’ın Kilimli ilçesindeki Çatalağzı Termik Elektrik Santrali’nde (ÇATES) de üretim ve bacalara filtre takılmaması nedeniyle mühürlenerek çalışmalar durduruldu.
Bozoğlu: Emeklerimiz sonuç verdi
Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baran Bozoğlu, emeklerinin sonuç verdiğini söyledi. Bozoğlu, “Özelleştirilen termik santrallerin tamamına 2,5 yıl kirletme muafiyeti konuşulurken bugün bazıları mühürlenmeye başlandı. Asla umutsuz olmadık, bilimsel bilgiyle toplumu ve karar vericileri bilgilendirmeye” devam edeceklerini söyledi.
Zonguldak ÇETAŞ’ta 2018 yılında kirlilik raporu hazırladıklarını da ifade eden Bozoğlu, raporun sonuç bölümünü şöyle özetledi:
‘ÇETAŞ ölümcül risk oluşturuyordu’
“Bölgenin Partikül Madde, Kükürt Dioksit, Azot Dioksit emisyonları yönünden kirlilik yükleri; AB Üye Ülkeleri, Dünya Sağlık Örgütü ve Ulusal Mevzuatımız kapsamında değerlendirilmiş olup mevcut termik santrallerin tam kapasite ile çalışmaması durumunda bile mevzuatlarla belirlenen tüm sınır değerlerin aşıldığı belirlenmiştir. Kirlilik potansiyeli çok yüksek bölge hava kalitesi, insan ve çevre sağlığı açısından ölümcül riskler oluşturmaktadır.”
Kurum: 5 santral tamamen, 1 santralin kısmen kapatıldı
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile akşam saatlerinde düzenlediği basın toplantısında çevre yatırımlarını 31 Aralık 2019 tarihine kadar tamamlamaları gereken 13 termik santralle ilgili alınan kararları açıkladı. Kurum özetle şu kararları açıkladı:
“Çevre Kanunu’nun 11 ve 15’inci maddeleri gereği 5 termik santralin tamamen, 1 termik santralin ise kısmi olarak kapatılması, diğer 7 santralden 4’üne geçici faaliyet belgesi verilmesi, 3 santrale ise gerekli çevre izinlerinin verilmesi kararı alınmıştır.
Kahramanmaraş Afşin A, Kütahya Seyitömer, Kütahya Tunçbilek, Sivas Kangal ve Zonguldak Çatalağzı termik santralleri tamamen, Manisa Soma Termik Santrali ise kısmi olarak kapatılmıştır.
Kapatılan termik santrallerin yönetimleri, gerekli çevresel yatırımları tamamlamadıkları sürece faaliyete geçmelerine izin verilmeyecek.
Geçici faaliyet belgesi verdiğimiz santraller Bursa Orhaneli, Muğla Yatağan, Kahramanmaraş Afşin B ve Ankara Çayırhan termik santralleridir. Mevzuat gereğince 6 ay içerisinde çevre izin ve lisans belgesi için Bakanlığımıza başvuru yapmak durumundalar.
Soma Termik Santrali’nin 4 ünitesinin çalışmasına kış sezonu boyunca müsaade edeceğiz.
Muğla Kemerköy, Muğla Yeniköy ve Çanakkale 18 Mart Çan Termik Santralleri çevre mevzuatı kapsamında çevre izinlerini aldı.”