Erzincan, İliç’te Anagold’a bağlı Çiftay Altın işçileri, hak gasplarına karşı direniş başlattı. İşçiler, Anagold bünyesinde çalışan işçilerle aynı sosyal hak ve çalışma koşulları talep ediyor.
Erzincan’ın İliç ilçesinde altın madeni faaliyeti yürüten Kanada merkezli Anagold şirketine bağlı taşeron Çiftay Altın maden işçileri, patronlar tarafından gasp edilen haklarını alabilmek için direniş başlattı. Üretimi durdurma kararı alan işçiler, yürüyüş düzenledi.
İleriHaber’den Hüseyin Naval’ın haberine göre Çiftay Altın’da on yıllardır taşeron olarak çalışan işçiler, Anagold bünyesinde çalışan işçilerle aynı sosyal hak ve çalışma koşulları talep ederken, bu taleplerinin şirket yönetimi tarafından karşılanmadığını belirtti.
İşçilerin talepleri
İşçilerin, sendikal örgütlenme haklarının tanınması, üçlü vardiya sistemine geçiş, mesai saatlerinin düzenlenmesi, maaş düzenlemesi ve çevre il ve ilçelerden gelen işçiler için kalacak yer ayarlanması gibi talepleri bulunuyor.
İliç Maden Çalışanları Derneği Başkanı Bedri Şuvak, işçilerin sosyal hakları sağlanana kadar eyleme başladıklarını belirtirken, “Biz yıllarca taleplerimizi ilettik. Şirket toplantı yapma kararı aldı ama toplantıya bizi çağırmadılar. Biz de eyleme başladık” dedi.
İşçilerin dilekçesi
İşçilerin Çiftay Altın’a gönderdikleri dilekçede “Taşeron hakları ülkemizin birçok yerinde özel sektörde ve devlet kurumlarında birer problem olarak sürekli karşımıza çıkmakta ve çoğu zamanda çözümsüz kalmaktadır. İliç Maden Çalışanları Derneği olarak biz çözümsüz bir problemin varlığına inanmıyor ve çözmek için çaba harcanması gerektiğine inanıyoruz” dendi.
İşçilerin dilekçesinde taşeron firmanın işçilerinin çalışma koşullarının kötülüğüne ve ücretlerinin düşüklüğüne dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi:
“Anagold Madencilik’te çalışmakta olan yaklaşık 610 personelin %40’ı yerel halktan oluştuğunu gözlemliyoruz. Çalışanların özlük haklarının ise büyük oranda sendika vasıtasıyla kazanıldığı ve iyileştirildiğini yadsıyamayız. Aynı maden sahası içerisinde Anagold Madencilik’in en zor ve en tehlikeli işlerini yapan 800’e yakın taşeron firma çalışanı bulunmaktadır. Taşeron firma çalışanlarının yaklaşık 110’u yerel halktan oluşurken diğer kısmı ise çevre illerden gelmektedirler.”
‘Adaletsizliğe çözüm bulunsun’
Dilekçede Anagold Madencilik’in özellikle yerel halktan olan işçiler için koşulları iyileştirmesi ve asıl şirket çalışanı olmalarının sağlanması talep edildi:
“Sizlerden talebimiz yaşanan adaletsizliğe bir çözüm önerisi sunulması ve bir yol haritası çizilmesidir. Yerel halktan olup da taşeron firmalarda çalışan vatandaşlarımızın Anagold Madencilik bünyesine alınması konusunda ne tür çalışmaların yapılabileceği veya çalıştığı taşeron firmalarda prim veya ikramiye ile desteklenmesinin nasıl mümkün olabileceği konusunda somut destekler görmek istiyoruz.”