Darbenin ardından Bolivya’da son durum: Gerilim sürüyor

Bolivya

Latin Amerika ülkesi Bolivya’da yaşanan darbe ardından Devlet Başkanı Evo Morales görevinden istifa ettirilmişti. İstifanın ardından Bolivya’da belirsizlik devam ederken, Meskika Dışişleri Bakanı Morales’in siyasi sığınma başvurusunda bulunduğunu açıkladı.

Bolivya’da gerçekleşen darbe ile ordunun baskısı sonucu istifa eden Devlet Başkanı Evo Morales, Meksika’nın sunduğu iltica teklifini kabul etti. Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard, yaşanan gelişmeyi Morales ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından yazılı açıklama ile duyurdu.

Bolivya’daki olayları ilk andan itibaren ‘darbe’ olarak nitelediklerini ve Morales’e sığınma sağlamaya hazır olduklarını vurgulayan Ebrard, ‘Devlet Başkanı Morales’in, biraz önce yaptığımız telefon görüşmesinde, davetimizi kabul ettiğini ve siyasi sığınmacı olmak için resmi olarak başvurduğunu açıklıyorum’ ifadesini kullandı.

Morales: ‘Şiddet tuzağına düşmeyin’

Öte yandan Meksika’nın yaptığı siyasi sığınma teklifini kabul eden Evo Morales de ülkedeki şiddetin durması için çağrıda bulundu.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Morales, ‘Büyük bir saygı ve muhabbetle halkımdan barışı korumalarını ve hukuk devletini yerle bir etmek isteyen grupların kurduğu şiddet tuzağına düşmemelerini istiyorum’ ifadelerini kullandı.

Olayları başlatan isim Mesa polislerden koruma istedi

20 Ekim gerçekleştirilen seçimlerde Morales karşısında aldığı yenilginin ardından destekçilerini sokak çağrısı yapan eski Devlet Başkanı Carlos Mesa ise evinin korunmasını istedi.

Sosyalizm Hareketi (MAS) üyesi siyasilerin evlerinin de ateşe verildiği ve şiddet eylemlerine dönüşen protestoları örgütlediği belirtilen Mesa, evine bir grup şiddet yanlısı tarafından saldırılacağı yönünde duyum aldığını öne sürdü.

Öte yandan ülke basınındaki haberlere göre, 3 hafta süren gösteri ve şiddet eylemlerine müdahale etmeyen ordu, tüm ülkede ‘düzeni sağlamak’ için operasyona hazırlanıyor.

Morales’in istifasının ardından ülkenin kırsalının yanı sıra başkent La Paz ve bitişiğindeki El Alto kentinde şiddetli protestolar görülüyor.

Bolivya’da darbe ardından kutlama yapan göstericiler.

Anez’den seçim ve güvenlik açıklaması

Bolivya’da geçici devlet başkanlığı görevini üstlenmesi beklenen ve Morales karşıtı olarak da bilinen Senato Başkan Yardımcısı Jeanine Anez, ülkenin 22 Ocak’ta yeni bir devlet başkanına sahip olması için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. 

Seçimlere gidilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını açıklayan Anez, Bolivya Çokuluslu Yasama Meclisi’nde (ALP) büyük çoğunluğa sahip iktidar partisi Sosyalizm Hareketi (MAS) milletvekilleri ve senatörlerinin oturuma katılması için güvenlik garantisi verdiklerini öne sürdü.

Bolivya’da neler oldu?

Bolivya’da 20 Ekim’de düzenlenen başkanlık seçimlerinin ardından muhalefet seçimlerde ‘hile’ yapıldığını iddia etmiş ve taraflar karşılıklı olarak destekçilerini sokak gösterilerine çağırmıştı.

Seçim sonuçlarının ardından günlerdir seçimlerin iptal edilmesini ve tekrar seçime gidilmesini isteyen muhalifler, Evo Morales’in tekrar seçim yapılacağı duyurusunun ardından, Morales’in katılmadığı seçimler düzenlenene kadar protestoların devam edeceğini açıklamıştı.

Bolivya Genelkurmay Başkanı Williams Kaliman ise canlı yayında okuduğu bildiriyle Morales’in istifasını istemişti.

İstifa ettiğini duyuran Morales hakkında yakalama kararı çıkarılmıştı.

Sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Morales, ‘Bütün dünya ve Bolivya halkı huzurunda, bir polis memurunun, hakkımda illegal bir şekilde yakalama kararı çıkardığını bildiriyorum. Ayrıca şiddet eylemleri düzenleyen gruplar, evime saldırı düzenledi. Darbeciler, hukukun üstünlüğünü yerle bir ediyor’ ifadesini kullanmıştı. 

Sağcı muhalif Santa Cruz Sivil Komitesi Başkanı Luis Fernando Camacho da Twitter’dan, ‘Güvenlik güçleri saklandığı yerde, Chapre’de Morales’i arıyor. Askerler, başkanlık uçağına el koydu’ paylaşımında bulunmuştu.

Bölge ülkelerinden Bolivya’daki sürece “darbe tepkisi”

Morales’in ordunun baskısı ardından istifasına tepki gösteren Arjantin, Venezuela, Küba ve Meksika yönetimleri süreci ‘darbe’ olarak nitelendirerek kınamıştı.

Meksika Dışişleri Bakanı Ebrard, dün yaptığı açıklamada, ülkesinin demokrasiye olan saygısının devam edeceğini belirterek, ‘Bolivya’da geçen yüzyılda Latin Amerika’da yaşanana benzer, devam eden bir askeri operasyon var, biz bunu reddediyoruz. Darbeye hayır’ ifadesini kullanmıştı.

Ülkesinin istemesi halinde Morales’e iltica hakkı vereceğini açıklayan Ebrard, ‘Meksika, müdahaleye karşı olan ve iltica hakkı sağlayan geleneksel tutumuyla La Paz’daki resmi büyükelçilik konutunda Bolivya yasama ve yürütme organlarında görev alan 20 kişiyi misafir ediyor. Aynı şekilde, kendisinin karar vermesi durumunda Evo Morales’e de iltica hakkı verebiliriz’ demişti. (HABER MERKEZİ-AA)

Bolivya’da neler oldu? Kaynak: AA