DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu, ücretsiz izinleri yasalaştıracak olan düzenlemeye tepki göstererek, “Ücretsiz izni dayatmaya, meşrulaştırmaya ve işçileri sefalete mahkum etmeye yönelik olan böyle bir düzenleme asla kabul edilemez.” dedi.
DİSK, ücretsiz izinleri yasalaştıracak düzenlemenin yer alacağı torba yasa tasarısını protesto etmek amacıyla İstanbul Tophane’de bulunan İŞKUR İl Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. Açıklamaya DİSK ve DİSK’e bağlı sendikaların yönetici ve üyeleri katıldı. Açıklamaya katılan grup, yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle maske takarak ve sosyal mesafe kuralına dikkat etti.
‘Ciddiyetle bağdaşmayan politikalar devam ediyor’
Açıklamayı grup adına DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu okudu. Koronavirüs salgınında iktidarın sürecin ciddiyetiyle bağdaşmayan politikalara devam ettiğini belirten Çerkezoğlu, sadece sermayeyi koruyan iktidarın, aklın ve bilimin şart koştuğu önlemler almadığını söyledi. Hafta sonları sokağa çıkma yasağı koyup, hafta içi işe gitmenin akla, mantığa dayanmadığına vurgu yapan Çerkezoğlu, “Bu nasıl bir sınıf ayrımcılığıdır?” diye sordu.
‘İşveren işçileri tek taraflı ücretsiz izne ayırabilecek’
“Bu salgın günlerinde akıl ve bilime meydan okuyan ‘çarklar dönecek’ inadı ile daha kaç işçi hayatını kaybedecek?” diye soran Çerkezoğlu, şunları kaydetti:
“Halkın canını, işini ve aşını güvence altına almak devletin temel görevidir. Bu görevleri yerine getirmeyip patronların çıkarları için ‘çarklar dönecek’ diye ısrar edenler, bu da yetmezmiş gibi hazırladıkları bir yasa tasarısı ile işçilere ücretsiz izin ve sefalet ücretini dayatmaktadır. Sendikalara iletilmeden, kamuoyuna açıklanan kanun taslağına göre, işten çıkarmalar 3 ay yasaklanırken fesih yasağı sırasında işveren işçiyi tek taraflı olarak ve keyfi olarak ücretsiz izne ayırabilecek.”
‘Bu düzenleme asla kabul edilemez’
İktidarın işsizlik sigortasından işçilere daha az ödeme yapmak için yeni bir yol icat ettiğini ifade eden Çerkeçoğlu, işsizlik ödeneği ve kısa çalışma ödeneği devreden çıkarılarak yeni uygulama ile işçilere aylık bin 168 lira verileceğini söyledi. Çerkezoğlu, “İşçi sınıfı bu salgın günlerinde kendisini sefalete mahkum edenleri affetmeyecektir” dedi.
“Ücretsiz izni dayatmaya, meşrulaştırmaya ve işçileri sefalete mahkum etmeye yönelik olan böyle bir düzenleme asla kabul edilemez” diyen Çerkezoğlu, önerilerini şöyle sıraladı:
* İşten çıkarmalar derhal yasaklanmalıdır. Ücretsiz izin dayatması, yasa tasarısından çıkarılmalıdır.
* 15 Mart 2020’den geçerli olmak üzere işini kaybeden, ücretsiz izne çıkarılan ve bu yasa ile işten çıkarılması yasaklanıp çalıştırılmayan tüm işçilere en az asgari ücret düzeyi olmak (2.325 TL) üzere, mevcut ücretleri de dikkate alınarak kısa çalışma ödeneğinde öngörülen düzeye kadar (4.381 TL’ye kadar) ödeme yapılmalıdır.
* Zorunlu ve acil işler dışındaki tüm işler durdurulmalı ve işleri durdurulan işçilere de aynı ödeme yapılmalıdır.
* Kayıt dışı çalışanlar da dahil işini ve gelirini kaybeden bütün yurttaşların geçimini sağlamak hükümetin görevidir. Hükümet, kayıt dışı olup işini kaybedenler işçilere asgari ücret düzeyinde kamu kaynaklarından destek sağlamalıdır.
‘Fon kaynakları toplumsal tahribatı önlemek için kullanılmalı’
Tüm bu öneriler için kaynak olarak İşsizlik Sigortası Fonuna işaret eden Çerkezoğlu, sermaye ve hükümetin de elini taşın altına koyması gerektiğini söyledi. Bugüne kadar önlem alınmamasını kaynak yokluğuna değil iktidarın sınıfsal tercihlerine bağlayan Çerkezoğlu, fon kaynaklarının toplumsal tahribatı önlemek için kullanılmasını istedi.
MA – İSTANBUL