Türkiye Barolar Birliği Başkanı (TBB) Başkanı Feyzioğlu, Gezi Davası’nda beraat kararı veren Ağır Ceza Mahkemesi başkan ve üyeleri hakkında HSK’nın inceleme başlatmasını “Endişe” ile karşıladıklarını belirtti.
TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, Gezi Davasına ilişkin dün Konya’da gazetecilerin sorularına “Gezi davasıyla ilgili süreç devam ettiği için konuşma gereği görmüyorum ve doğru da bulmuyorum” yanıtını vermişti. Feyzioğlu, bugün ise davaya bakan Ağır Ceza Mahkemesi başkan ve üyeleri hakkında Hakim ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) inceleme başlatmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.
“Gezi Davası” olarak bilinen davada beraat ve tahliye kararları verildiğini basından takip ettiklerini belirten Feyzioğlu, “Bu konu Konya’da gazeteciler tarafından sorulduğunda, tüm sanıkları beraat etmiş ve tutuklu hiçbir sanığın kalmadığı bu davayla ilgili olarak söylenebilecek herhangi bir husus bulunmadığından, yargı sürecinin de devam ettiği dikkate alınarak, tarafımızca bir yorum yapılmasına gerek olmadığı ifade edilmiştir.” dedi.
‘Gerektiği taktirde açıklama yapacağımızı ifade ettik’
Feyzioğlu, söz konusu açıklamasında ancak beraat kararı verildikten sonra bir kişinin yeniden o dava kapsamında tutuklanmasının hukuka aykırı olduğunu belirttiğini ifade etti. Feyzioğlu, “Davada tahliye olan bir kişinin yeniden gözaltına alınmasının gerekçesinin başka bir soruşturma olarak ifade edildiğini; bu konuda da elimize ayrıntılı bilgi eriştiğinde gerektiği takdirde açıklama yapacağımızı bir hukukçu sorumluluğu ve Türkiye Barolar Birliği’nin kurumsal kimliğine yakışan bir ciddiyetle ifade ettik.” diye kaydetti.
‘Yargı bağımsızlığı açısından endişe ile karşıladık’
Feyzioğlu, bu basın açıklamasını yaptıktan sonra, akşam saatlerinde yine basından davaya bakan Ağır Ceza Mahkemesi başkan ve üyeleri hakkında HSK tarafından soruşturma açıldığını öğrendiklerini belirtti.
Bu durumu yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı açısından büyük bir endişe ile karşıladıklarını ifade eden Feyzioğlu, şunları kaydetti: “Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun soruşturma açmasının gerekçelerini bir an önce kamuoyu ile paylaşmasını bekliyoruz. Aksi takdirde ve haklı gerekçeler gösterilemezse, bu durumun hakimler üzerinde baskı olarak algılanacağının açık olduğunu ve vatandaşların yargı güvencesine zarar vereceğini herkesin bilmesini istiyoruz.”
‘Yargıyı baskı altına almaya yönelik açıklamalardan kaçınılmalı’
Feyzioğlu, devlette yetkili her kişi ve kurumun yargıyı baskı altına almaya yönelik veya bu algıyı yaratacak iş, işlem ve açıklamalardan titizlikle kaçınması gerektiğini belirtti. Feyzioğlu, adaletin tek güvencesi olan yargının, devletin ve milletin taşıyıcı sütunu olduğunu hiçbir gerekçe ile yıpratılmaması gerektiğini kaydetti.