HDP’den orman yangınları için Meclis Araştırması

HDP Grup Başkanvekilleri Beştaş ve Oluç, orman yangınlarının sebep ve sonuçları ile yeni yangınların yaşanmamasına için Meclis Araştırması açılmasını istedi.

HDP Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, orman yangınlarının sebep ve sonuçlarının, önlemlerin eksikliğinin, yetersiz ve geç müdahalenin nedenlerinin ele alınması ile yeni yangınların yaşanmaması için gereken önlemlerin tespit edilmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını talep etti. TBMM Başkanlığına verilen önergenin gerekçesinde,

‘Ülkenin önemli ölçekte orman arazisini yitirdiği’

Temmuz sonu itibariyle yoğunlaşan orman yangınlarının, etkilerinin uzun süre ve yıkıcı ölçülerde sürdürdüğünün belirtildiği önergede, “Birçok kentte başlayan orman yangınları hızla yayılmış, çeşitli açıklamalara göre sayıları 160 olarak ifade edilen yangınlar neticesinde ekolojik dengenin alt üst olmasına neden olacak boyutlara varılmıştır. Bu yangınlarda en az 9 yurttaş yaşamını yitirirken, yanan ormanlar ve içinde barındırdığı canlı yaşamına dönük bir veri analizi henüz yapılmamıştır. Ancak yangınlara ilişkin görüntüler, ülkenin önemli ölçekte orman arazisini yitirdiğine işaret etmektedir.” denildi.

‘Devlet kurumları söndürme sürecine yetersiz dahil oldu’

Ülkenin ve yurttaşların adeta kaderini etkileyecek bu felaketler sürerken, devlet kurumlarının söndürme sürecine yetersiz ve geç dahil olduğuna vurgu yapılan önergede, yangından zarar görenlerin çaresizlikle karşı karşıya kaldığı belirtildi.

Önergede, yangının olduğu bölgelerde yerel yöneticilerin yangınların söndürülmesi için gerekli hava desteğinin sağlanmadığını, bu konuda yetkili ve görevli olan THK kayyımına ulaşılamadığını ifade etmişlerdir.

‘Açıklamalar çelişkili ve yanlış bilgiler barındırdı’

THK uçaklarının bu yangın döneminde tartışmanın merkezinde yer aldığına vurgu yapılan önergede, şunlar aktarıldı:

“21 merkezde çıkan yangın için yalnızca bir adet uçağın bulunduğu bilgisi kaygıları artırmıştır. Yangınların yayılması ve tartışmaların büyümesi üzerine Bakan Pakdemirli, daha sonra yaptığı açıklamada THK uçaklarının kapasitesinin yetersiz olduğundan yangınlara müdahalede kullanılmadığını dile getirmiştir. Cumhurbaşkanı ise Manavgat’ta yaptığı incelemelerin ardından, ‘uçak konusundaki sıkıntıların ana sebebi THK’nın filosunu yenileyememiş olmasıdır. Ukrayna, Rusya ve Azerbaycan’dan ve son anda İran’dan gelen uçaklarla uçak sayımız artmıştır. Orman yangınları ile mücadele filomuzu güçlendirmeye devam edeceğiz’ demiştir.

Gazetecilere yaptığı açıklamada ise kullanılan helikopter sayısını 45, uçak sayısını ise 30 Temmuz itibarıyla 5-6 olarak vermiştir. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın yaptığı son açıklamada ise, 2 Ağustos itibariyle 16 uçak, 9 İHA ve 52 helikopterin yangınlara müdahale ettiği bilgisi paylaşılmıştır.”

‘Yangınların devam etmesi yönetim krizi’

Tüm bu çelişkili ve yanlış bilgiler barındıran açıklamalar karşısında orman yangınlarının hala kontrol altına alınamayışının bir yönetim krizine işaret ettiğine vurgu yapılan önergede, “Aynı zamanda önlemlerin yetersizliğini ve görev ihmali olduğunu da açıkça göstermektedir. İktidarın yangına müdahalede kullandığı uçak sayısının yetersizliği, yangınların ivedilikle söndürülemeyişi ile kanıtlıdır.” diye kaydedildi.

Öte yandan yurtdışından yardım amaçlı gelen uçakların belirli bir sayıda tutulması ve bunun da hava trafiği ile açıklanıyor olmasının gerçeklerle örtüşmediğinin belirtildiği önergede, “İçinde bulunduğumuz iklim krizi salt Türkiye’nin değil tüm dünyanın ortak sorun alanıdır ve yangın söndürme çalışmalarında sunulan desteklerin verimli kullanılması elzemdir.” denildi.

“Orman yangınları konusunda bir diğer önemli mesele de, iktidarın bütün dünyayı etkisi altına alan iklim krizi meselesini özümseyememiş olmasıdır” denilen önergede, iklim krizi ile mücadele hattında düzenlenen Paris Anlaşması’nın 4 Kasım 2016’da yürürlüğe girdiği hatırlatıldı.

‘Türkiye Paris Anlaşması’nı imzaladı ancak onaylamadı’

Ancak Türkiye’nin, Paris Anlaşması’nı 22 Nisan 2016 tarihinde imzalamasına rağmen hala onaylamadığına dikkat çekilen önergede, “Bu anlaşmanın onaylanmaması iktidarın doğa katliamlarına yol veren politikalarının yansımasıdır.” denildi.

‘Parlamentonun göreve çağrılması elzemdir’

Önergenin devamında şu ifadeler yer aldı: “Orman yangınlarına acil müdahale edilmesi, gerekli tedbirlerin önceden alınması, olası yangınların önlenmesi ve yok olan doğal alanların iyileştirilmesine dönük çalışmaların yürütülmesi için parlamentonun göreve çağrılması elzemdir. Bu bahisle bir Meclis araştırması açılmasını talep zarureti hasıl olmuştur.”

Yeni1Mecra