Sakarya Kocaali ilçesinde bölgeyi toksik atıklarla yok edecek olan Kimya Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulması planlanıyor. 5 bin dönüm alanda planlanan OSB’de plastik, boya, ilaç, deterjan, kozmetik ve katkı maddeleri üretilecek. Dilovası’nda kurulan benzer bir OSB nedeniyle bölgenin Türkiye’de en çok kanser hastası bulunan yer haline geldiği biliniyor.
Karadeniz Çevre Haberleri Portalı hesabında yayımlanan habere göre Kocaali Belediye Başkanı Ahmet Acar Belediye Meclisi’nin geçen haftaki toplantısında Kocaali Kimya İhtisas Teknolojileri İhtisas OSB’si kurulması için Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) ile birlikte çalışmalara başladıklarını duyurdu.
Karasu-Kocaali karayolunun kuzeyinde Kocaali Yalı Mahallesi ile Karasu Kuyumcullu Mahallesi arasında kalan 5 bin dönüm alanda planlanan OSB’de plastik, boya, ilaç, deterjan, kozmetik ve katkı maddeleri üretilecek.
Melen su toplama havzasına 5 km mesafede
Kocaali Sivil Toplum Platformu sözcüsü Şerif Sarı, “Bu bölge için ve dahası İstanbul’a su sağlayan Melen Havzası’nı zehirleyecek çok tehlikeli bir projedir” dedi. Her şey Karasu ve Kocaali ilçelerinin 3 ay önce turizm alanı olmaktan çıkarılmasıyla başlandığını belirten Sarı, şunları söyledi:
“Bu bölgede büyük bir fındık üretimi var. Yazın upuzun kumsallarımıza yarım milyon insan geliyor. İnsanların plajda güneşlenirken arkasında zehirli dumanlar ve sular çıkartan fabrikalar olacağını düşünmek mümkün değil. Seçilen 5 bin dönümlük OSB alanı, toplam 4 ilçeye (kışın 160 bin kişiye, yazın 600 bin) insana içme suyu sağlayan Çamdağı bölgesinin sınırındadır. Daha da önemlisi 16 milyonluk İstanbul’a temiz içme suyu veren Melen barajı ve su toplama havzasına sadece 5 km mesafede bulunmaktadır. Etkilenecek çevre illerle beraber neredeyse 20 milyon insanı ilgilendiren bir zehirlenmeden bahsediyoruz” dedi.
Dilovası gibi olabilir
Kimyevi tesis bacalarından çıkan toksik atıkların havayı, toprağı, suyu zehirleyeceği, zamanla Dilovası gibi insanların kansere yakalandığı bir yere dönüşeceğini ifade eden Sarı, “Ama burayla sınırlı kalmayacağı kesin çünkü İstanbul’un içme suyu buradan geliyor. Dolayısıyla acil önlem alınmazsa Türkiye’nin en büyük kentine on yıllarca temiz su verecek bölgenin kimyasal atıklarla yok olması söz konusu” şeklinde açıklama yaptı.
Vali Nayir da projeye karşı
Vali Ahmet Hamdi Nayir da Sakarya Yenihaber Gazetesi’ne verdiği demeçte OSB için olumsuz görüş bildiriyor: “Sakarya, özellikle de Kocaali kimya sanayiye hiç uygun değil. Orada bir OSB kurulacaksa gıda OSB olabilir. Bu bile iyice düşünülmeli. Çünkü Kocaali turizm potansiyeli olan bir ilçemiz. Oraya yazık etmemek gerekir. Şunu net olarak söylerim. Kimya sanayi kurulmasına karar vermeden Dilovası’na gidip, orasının halini mutlaka görmek lazım.”