Konya’da yeni obruk oluştu

Konya Kayapınar’da 2 metre çapında, 8 metre derinliğinde obruk oluştu. Uzmanlar sulu tarımın neden olduğunu belirtiyor. Fotoğraf: AA

HABER MERKEZİ – Konya’nın Karapınar ilçesinde yaklaşık 8 metre derinliğinde ve 2 metre çapında yeni obruk oluştu. Uzmanlar çöl şartlarına yakın bölgede mısır, yonca gibi çok su tüketen tarımın obruk oluşumunu hızlandırdığını ifade ediyor.

Anadolu Ajansı’nın geçtiği habere göre sürekli obruk oluşumlarının yaşandığı Karapınar’ın Gaziosman Paşa Mahallesi Kamışağlı mevkisindeki tarlada oluşan obruk, bölgedeki çiftçiler tarafından fark edildi.

Yaklaşık 8 metre derinliğinde ve 2 metre çapındaki obruk, çevrede yaşayanlar ve arazisi olanlar arasında tedirginliğe neden oldu. Obruk çevresinde çatlaklar da meydana geldi.

Çiftçilik yapan Ali Ocakçı, gazetecilere yaptığı açıklamada, bölgede sürekli obruk oluştuğunu söyledi. Obruğu sabah saatlerinde fark ettiklerini dile getiren Ocakçı, “Bundan 5 gün öncesine kadar hiçbir şey yoktu. Tahminime göre birkaç gün önce oluşmuş olabilir. Tarla sahibi arkadaşımız traktörle çalışırken obruğu görmüş. Fark etmese içine düşebilirdi” diye konuştu.


‘100’ü kaçak 140 bin su kuyusu var’

Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık, çöl şartlarına yakın bölgede çok su tüketen mısır yonca gibi bitki üretiminin obruk oluşumunu hızlandırdığını ifade ediyor. Kaçak su kuyularına da dikkat çeken Prof. Dr. Arık, şunları ifade ediyor:

“Konya kapalı havzasında 100 bini belgesiz, 40 bini belgeli, yaklaşık 140 bine yakın yeraltı su üretim kuyusu var. Yağış Türkiye ortalamasını yarısı kadar, yıllık ortalama 300 milimetre. Hatta Karapınar, Tuz Gölü arasında 250 milimetre seviyesinde. Türkiye ortalaması 642 milimetre. Burası Türkiye ortalamasının çok altında bir yağış alıyor. İklim şartlarına baktığınız zaman çöl şartlarına yakın bir iklim var. Biz burada sulu tarım yapıyoruz.
Doğal jeolojik faktörlere ilave bir de insani faktörleri eklediğiniz zaman hem yağış az, hem fazla su tüketimi var. Dolayısıyla yeraltı su seviyesini giderek düşürüyoruz. Son 30- 40 yıllık süre içerisinde yıllık ortalama 1,5 metre seviyesinde hesaplarsak 50- 60 metre kadar su seviyesinde azalma var. Bu da geçmişte dağlık tepelik alanlarda oluşan obrukları, günümüzde yerleşim alanlarına, tarım alanlarına yaklaştırıyor.”