Soylu: Şu anda 92 bin 665 uyuşturucu satıcısı var

İçişleri Bakanı Soylu, uyuşturucu meselesinin “ithal bir problem” olduğunu belirterek, uyuşturucuya karşı büyük bir mücadele ortaya koyduklarını savundu.

Soylu, “Haftada 4 bin uyuşturucu satıcısını gözaltına alıyoruz. Rakam belli, 92 bin 665 kişi var şu anda uyuşturucu satıcısı. Bunların yüzde 97-98’i uyuşturucu satıcısı ve baronudur. Bu rakam az bir rakam değil.” dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Fotoğraf: AA

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kırıkkale’de, Huzur Köy Bağımlılıkla Mücadele Merkezi’nde düzenlenen “En İyi Narkotik Polisi Anne ve STK Buluşmaları”nda konuştu. Soylu, uyuşturucu ile mücadeleye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olarak değil, “bir baba” yüreğiyle sahip çıktığını söyledi. Uyuşturucu ile mücadeleyi bırakmayacaklarını söyleyen Soylu, bu işin önünü arkasını boş bırakamayacaklarını ve kenardan seyredemeyeceklerini belirtti.

‘Bu problem ithal bir problemdir’

Uyuşturucu meselesinde Türkiye olarak küresel bir baskı ve sorumluluk altında olduklarını ifade eden Soylu, “Bu problem, ithal bir problemdir. Dünyaca bilinen önemli hiçbir uyuşturucu maddenin ana üreticisi Türkiye değildir. Hiçbir uluslararası raporda böyle bir kayda rastlayamazsınız. Ne sentetik uyuşturucunun ne esrarın, eroinin, kokainin ana vatanı Türkiye değildir. Ama bütün bunlar birtakım karanlık yapılarla bizim kapımıza dayanan zehirlerdir.” dedi.

‘Geçen yıl yakalanan uyuşturucunun değeri 165 milyar lira’

Orta Doğu’dan Avrupa’ya doğal uyuşturucunun gittiğini, Avrupa’dan Orta Doğu’ya sentetik uyuşturucunun gittiğini belirten Soylu, Türkiye’nin, uyuşturucu meselesinde coğrafi konumu dolayısıyla riski yüksek ülke olduğunu ifade etti.

Sadece geçen yıl yakaladıkları uyuşturucunun piyasa değerinin 165 milyar lira olduğunu söyleyen Soylu, “Bunun 2011’deki piyasa değeri yaklaşık 2 milyar liraydı. 2017 ve 2018’de bu rakam 20 milyar lira seviyesindeydi. Bunu yapmasaydık ne olacaktı? Bu, birilerinin kazancı haline gelecekti.” dedi.

‘Her hafta 4 bin uyuşturucu satıcısını gözaltına alıyoruz’

Her hafta 4 bin uyuşturucu satıcısını gözaltına aldıklarını ifade eden Soylu, şöyle konuştu:

“Çünkü bunun da oluşturduğu öyle veya böyle ekonomisi var. Alıyorsun, içeri atıyorsun. Uyuşturucu baronları, yerine yeni satıcılar bulmaya çalışıyor. 2016’da 7 bin 600 kişi tutuklanmış, 2017’de 21 bin, 2018’de 23 bin, 2019’da 25 bin kişi, geçen yıl salgın olmasına rağmen tüm yıl boyunca yine aynı rakam 23 bin 693. Bir taraftan uyuşturucu yakalıyoruz, bir taraftan satıcıları yakalıyoruz. Rakam belli, 92 bin 665 kişi var şu anda uyuşturucu satıcısı. Bunların yüzde 97-98’i uyuşturucu satıcısı ve baronudur. Bu rakam az bir rakam değil.”

Şu anda meydanlarda, camilerde, sokak başlarında “zombi” gibi durup, kendini kaybetmiş, ne olacağını bilmeyen ve çaresiz durumda olanlarla ilgili tablolarla karşı karşıya kalmadıklarını belirten Soylu, uyuşturucuya karşı büyük bir mücadele ortaya koyduklarını savundu.

‘Operasyon sayısı 158 bin 960’a ulaştı’

Uyuşturucuya bağlı ölüm sayısının 2017’de 941 olduğunu 2020 sonu itibarıyla 314’e düştüğünü söyleyen Soylu, 2021 Avrupa Uyuşturucu Raporu’nda ve Avrupa Uyuşturucu Madde Bağımlılığı İzleme Merkezi Raporu’ndaki rakamlardan örnekler verdi.

Soylu, Türkiye’ye ilişkin ise şu verileri paylaştı: “2016’da uyuşturucu suçundan tutuklamaların sayısı 7 bin 601, 2020’de bu sayı 23 bin 693 oldu. 2016’da 81 bin olan operasyon sayımız, 2020’de 158 bin 960’a ulaştı. Daha önce paylaşmadığım bir detay daha vereyim. Sadece 2018-2020 arasında uyuşturucu ile mücadeleye ayırdığımız kamu kaynaklarını yüzde 35,3 oranında arttırdık.”

‘Küresel düzeyde en fazla eroin yakalaması gerçekleştiren ülke Türkiye’

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre 2019 yılında dünyada küresel düzeyde en fazla eroin yakalaması gerçekleştiren ülkenin Türkiye olduğunu söyleyen Soylu, “Dünyanın tamamında yakalanan miktar 96 tondur. Bunun 20 tonu, Türkiye tarafından ele geçirilmiştir. Anlatmak istediğim şudur, Türkiye bir yandan ciddi bir arz baskısı altındadır, AB ülkelerinin uyuşturucu madde yakalamalarının toplamından fazlasını, hatta bazı başlıklarda iki, üç katını tek başına yakalamaktadır.” dedi.

‘Hedef 500 bin anneye ulaşmak’

2020’nin sonunda “En İyi Narkotik Anne” projesine başladıklarını belirterek, şu ana kadar 90 bin anneye ulaştıklarını ve eğitim verdiklerini söyledi.

Hedeflerinin yıl sonuna kadar 500 bin anneye ulaşmak olduğunu ifade eden Soylu, “500 bin anneye ‘En İyi Narkotik Polisi Anne’ projesini anlatacağız. İnşallah seneye hedefimizi daha çok yükseltme gayretinde olacağız.”

Kaynak: AA