İYİ Parti Grup Başkanvekili Türkkan, Türkiye‘de demokrasi olmadığını belirterek, demokrasi ve özgürlük kazanımlarının AK Parti iktidarı ile öldürüldüğünü belirtti.
Türkkan, “Siz demokrasiden korktukça, kendi demokrasinizi uygulamaya çalıştıkça Türkiye içinde bulunduğumuz günlerden de daha kötü günlere gebedir.” dedi.
İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, düzenlediği basın toplantısında Türkiye’deki “demokrasi sorunu” ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. İktidarı elinde bulunduranların görüşüne göre Türkiye’de demokrasi olduğunu belirten Türkkan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın “Ülkemizin demokrasi ve özgürlük kazanımları Cumhurbaşkanımızın 18 yıllık mücadelesiyle elde edildi.” sözlerine atıfta bulundu.
“Bunun doğru olmasını en çok biz isterdik.” diyen Türkkan, ancak bunun doğru olmadığını gösteren çok örnek olduğunu belirtti. İktidarın demokrasi anlayışı ile gerçek demokrasi arasında dağlar kadar fark olduğunu belirten Türkkan, “Ülkemizin demokrasi ve özgürlük kazanımları AK Parti İktidarı ile kazanılmamış, tam tersine yok edilmiştir, terk edilmiştir, öldürülmüştür.” şeklinde konuştu.
‘Türkiye demokratik ülkeler listesinde 110’uncu sıraya geriledi’
Türkkan konuşmasının devamında Türkiye ile ilgili istatistiki veriler paylaştı. İngiltere’nin başkenti Londra’daki “The Economist Intelligence Unit” adlı araştırma ve analiz ünitesinin raporuna değinen Türkkan, “Türkiye 2013 yılına kadar stabil bir performans sergiliyor. 2013 yılından 2019 yılına kadar ise demokrasi endeks puanı her yıl düşen Türkiye, demokratik ülkeler listesinde 167 ülke arasında 110. Sıraya geriliyor.” dedi.
‘Türkiye özgür olmayan ülke olarak sınıflandırıldı’
Merkezi Washington’da olan “Freedom House” 2020 yılına dair güncel verilerine göre Türkiye’nin özgürlük endeksi puanının 32 olduğuna işaret eden Türkkan, bu puan neticesinde Türkiye’nin “özgür olmayan ülke” olarak sınıflandırıldığını söyledi.
‘Basın özgürlüğü endeksinde 154’üncü sırada’
“İktidarın hep özgür olarak gördüğü, kendinden olmayanın yazmasına, çizmesine, konuşmasına tahammül edemediği, susturmaya çalıştığı Basın gerçeği var.” diyen Türkkan, Basın Özgürlüğü Endeksi’nde ise Türkiye’nin 2005 yılından 2014 yılına kadar yapılan sıralamada 154’üncü, şu anda da 180 ülke arasında yine 154’üncü sırada yer aldığına işaret etti.
‘Cezaevindeki gazeteci sayısı 86’
Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın 3 Mayıs’ta yayınladığı rapora göre, şu anda Türkiye’de cezaevindeki gazeteci sayısının 86 olduğunu ifade eden Türkkan, “Bu mu demokrasi?” diye sordu.
Türkkan, “Türkiye‘de ne yazık ki özgürlüklerin yerini yasak ve dayatma, adalet ve eşitliğin yerini yasadışılık, güvenlik ve refahın yerini ise yoksulluk, sefalet ve gelir dağılımındaki adaletsizlikler almıştır.” dedi.
‘Sosyal medyanın kontrol altına alınmasını kabul etmiyoruz’
Her şeyin çıkış yolunun demokrasi olduğunu belirten Türkkan, “Siz demokrasiden korktukça, kendi demokrasinizi uygulamaya çalıştıkça Türkiye içinde bulunduğumuz günlerden de daha kötü günlere gebedir.” şeklinde konuştu.
Türkkan, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin sosyal medyanın denetim altına alınmasına yönelik yasal hazırlıkların olduğu yönündeki iddiaları sorması üzerine Türkkan, şu yanıtı verdi:
“Toplumun kısmen nefes aldığı, görüşlerini dile getirdiği tek alan kaldı, o da sosyal medyadır. Bu alanı kontrol altına almak için yapılan her türlü girişim ‘Türkiye’yi demokrasi liginden biraz daha uzaklaştırmak’ demektir. Böyle bir yasa çıkarmak Türkiye’yi karanlıklara ve girdaba sürüklemektir. Bunu kabul etmiyoruz.”