Bakanlık bilançoyu açıkladı: Sosyal medya paylaşımından 510 kişi gözaltına alındı

İçişleri Bakanlığı, koronavirüs salgınının olduğu 65 günde sosyal medyada “provokatif paylaşım yaptığı” iddiasıyla 10 bin 111 sosyal medya hesabının incelendiğini ve 510 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

Bakanlığın twitter hesabından yapılan açıklamada 1105 kişilik tespit yapıldığın bunların 510’unun yakalandığını kaydetti.

Sosyal Medya paylaşımları nedeniyle gözaltına alınan 510 kişiden ikisi Urfa Tabip Odası Başkanı Uz. Dr. Ömer Melik ve Genel Sekreter Uz. Dr. Osman Yüksekyayla idi. Her iki oda yöneticisi halkı bilgilendirmek için twit attıklarını söylemişlerdi.

Tabip Odası yöneticileri gözaltına alınmıştı

Koronavirüs ile ilgili Urfa Tabip Odası Başkanı Uz. Dr. Ömer Melik ve Genel Sekreter Dr. Osman Yüksekyayla gözaltına alınmış ve çıkarıldığı mahkemede adli kontrol ile serbest bırakılmıştı. Tabip Odası yöneticisi doktorlar salgının kentteki durumu ve sağlık çalışanlarının durumuna ilişkin twitterda  paylaşımlarda bulunmuş ancak “halkı korku ve paniğe sevk etmekle” suçlanmıştı.

İzmir Tabip Odası’nın sosyal medya hesaplarına da kısıtlama getirilirken, bakanlığın resmi istatistikleri dışında bilgi paylaşanlar hedef gösterilip gözaltına alınmıştı.

Milletvekili hakkında soruşturma açıldığı açıklanmıştı

HDP Kocaeli Milletvekili Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu da Sincan Cezaevi’nde bir tutuklunun koronavirüs olduğu ve tedavi gördüğü yönünde sosyal medyada yaptığı paylaşım üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı iddiaları yalanlamış ve Gergerlioğlu hakkında soruşturma başlatıldığını duyurmuştu. Gergerlioğlu daha sonra iddiasını sürdürmüş ve söz konusu tutuklunun gerçekten de koronavirüs nedeniyle tedavi gördüğü ve infazı durdurulup tahliye edildikten sonra yaşamını yitirdiğini ortaya çıkarmıştı.

Gazeteci gözaltına alınıp tutuklanmıştı

Gazeteci Hakan Aygün gözaltına alınıp tutuklanmış ve 1 aydan fazla süre hapiste kalmıştı.

Gazeteci Hakan Aygün de koronavirüs nedeniyle yardım toplanması amacıyla canlı yayında verilen banka iban numarası ile ilgili olarak atılan “Ey İBAN edenler” twiti nedeniyle gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı. Gazeteci Aygün, “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek” ve “Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri aşağılamak”la suçlanmış ve 1 aydan fazla tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilmişti.

Portakal’a 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı

FOX TV Haber Sunucusu Fatih Portakal da koronavirüs tedbirleri kapsamında finans alanında yapılan bir düzenlemeyle ilgili attığı mesaj nedeniyle hakkında dava açıldı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun şikayeti Portakal hakkında Bankacılık Kanunu’nun 74’üncü maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.