Basın İlan Kurumu (BİK) Evrensel Gazetesi’ne yayımladığı “Makus Kaderden Kaçış Yok” başlıklı köşe yazısını gerekçe göstererek 45 gün resmi ilan ve reklam kesilmesi cezası verdi.
Evrensel Gazetesi Avukatı Avcı, cezanın şimdiye kadar verilmiş en uzun ilan kesme cezası olduğuna işaret ederek, “İfade özgürlüğü kapsamında bir köşe yazarının kendi kanaati doğrultusunda yazdığı bir makaleye böyle bir ceza verilmesi hukuk ile açıklanabilir değil” dedi.
BİK, Ragıp Zarakolu’nun “Makus Kaderden Kaçış Yok” başlığıyla yayımlanan yazıyı gerekçe göstererek Evrensel Gazetesi’ne ve evrensel.net sitesine 45 gün süreyle resmi ilan ve reklamların kesilmesi cezası verdi. BİK gerekçesinde söz konusu köşe yazısı ile “darbe” imasında bulunulduğunun anlaşıldığını öne sürerek, haber verme ve ifade özgürlüğünün sınırlarının aşıldığını savundu.
‘Yazı darbeyi savunan değil aksine eleştiren bir yazıdır’
Verilen cezaya ilişkin değerlendirme yapan Evrensel Gazetesinin avukatı Devrim Avcı, “Yazı darbeyi savunan değil, aksine eleştiren bir yazıdır. Yazarın kendisi de daha sonra yaptığı açıklamada darbelerden mağdur olmuş birisi olduğunu ve darbeyi savunmasının mümkün olamayacağını açıklamıştır.” dedi.
‘Ceza hukuk ile açıklanabilir değil’
BİK’e gönderdikleri ayrıntılı savunmada bunu anlattıklarını ifade eden Avcı, “Bu konuda verilmiş kararlara atıf yaparak yazının düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu anlattık. Ve sonuçta verilen 45 günlük ilan kesme cezası şimdiye kadar verilmiş en uzun ilan kesme cezası. İfade özgürlüğü kapsamında bir köşe yazarının kendi kanaati doğrultusunda yazdığı bir makaleye böyle bir ceza verilmesi hukuk ile açıklanabilir değil.” diye kaydetti.
‘Tüm hukuki yollara başvurumuzu yapacğız’
Evrensel’in uzun süredir bu tür cezalar ve daha pek çok uygulama ile karşı karşıya olduğuna işaret eden Avcı, şunları kaydetti:
“Yani Basın İlan Kurumu için başvuru yapılıyor, ilan kesme cezası veriliyor, yetmiyor, savcılığa suç duyurusunda bulunuluyor. Yetmiyor erişim engelli, tekzipti vs. Tüm bunlar artık gazetenin topyekün hasmane bir tutum ile karşı karşıya olduğunu düşündürtüyor. Tüm bunları düşününce ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü, kişilerin kanaat özgürlüğünün de artık bu ülkede tanınmadığının da açık bir ilanı olduğunu düşünüyoruz. Bu uygulamalara karşı tüm hukuki yollara da başvurumuzu yapacağız.”
Ne olmuştu?
Söz konusu yazı Evrensel Gazetesi ile Artı Gerçek adlı internet sitesinde 5 Mayıs’ta yayımlanmıştı. Yazı nedeniyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Organize Suçlar Soruşturma Bürosu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un suç duyurusu ile soruşturma başlatılmıştı.
“Darbe mesajı vererek anayasal düzeni hedef almak” suçlaması ile yürütülen soruşturma kapsamında Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Görkem Kınacı, 14 Mayıs’ta İstanbul İl Emniyet Müdürlüğüne giderek ifade vermişti. 13 Mayıs’ta toplanan Basın İlan Kurumu da aynı yazı ile ilgili soruşturma başlatarak Evrensel Gazetesi’nden savunma talep etmişti.
Kaynak: Evrensel Gazetesi