Dünyada tahıl üretimi artıyor, Türkiye’de ise beş yıldır azalıyor

Uzmanlara göre kıtlık riskimiz şu an için yok ama Türkiye’nin tahıl üretimi dünyanın tersine son beş yıldır düşüyor ve verimi de azalıyor.

Fotoğraf: AA

Independent Türkçe’den Ali Kemal Erdem‘in yaptığı habere göre bu yılın başından itibaren tüm dünyayı etkilen pandemi sürecinde en merak edilen soruların başında kıtlık riskinin olup olmadığı da var.

Çıkan bazı haberlerde ABD, Çin ve Rusya gibi ülkelerin tahıl başta olmak üzere kritik ürün stoklamaya başladığı, yine bazı ülkelerin temel gıdaların üretiminde kullanılan ürünleri ihraç etmeyerek kendi ihtiyacı için sakladığı iddia edildi.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baki Remzi Suiçmez;

Uluslararası Hububat Konseyi’nin (IGC) 27 Ağustos 2020 tarihli “Hububat Piyasası Raporu”na göre; 2017/18 sezonunda 2.138 milyon ton, 2018/19 sezonunda 2.139 milyon ton olan dünya toplam tahıl üretiminin, 2019/20 sezonunda 2.181 milyon tona, 2020/21 sezonunda ise 2.230 milyon tona çıkacağının tahmin edildiğini belirtti.

Yani Suiçmez’in paylaştığı güncel verilere göre pandemi sürecinde dünya genelinde hububat miktarı düşmedi tersine arttı.

Ülkelerin ne kadar stok yaptığını bilmek zor

Suiçmez,  buna karşın ABD, Rusya, AB ve Türkiye dahil diğer ülkelerin ihtiyat stoku yapmasının doğal bir durum olmakla birlikte ne kadar ya da kaç yıllık stoklarının olduğu konusunda resmi verilere ulaşılmakta zorlanıldığını kaydetti.

Dünyada şu an için herkese yetecek kadar yiyecek var ama…

“Bu şartlarda dünyada bir kıtlık riski var mı” sorusuna ise Suiçmez, BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) açıklamasıyla cevap verdi.

FAO’nun yaptığı açıklamaya göre şu an için dünyada herkese yetecek kadar yiyecek bulunuyor ve küresel tahıl stokları 2020 için pozitif seviyede.

Ancak  FAO, vakalar arttıkça ve önlemler sıkılaştıkça lojistik engellerin de etkisiyle küresel gıda sisteminin zorlanacağına dikkat çekti.

Düşük gelirli ülkeler için risk var çünkü üretimleri düştü

FAO’nun açıklamasına göre asıl sıkıntı yine düşük gelirli ülkeler için.

FAO verilerine göre “Gıda Açığı Yaşayan Düşük Gelirli Ülkeler” için 2020/21 döneminde toplam tahıl üretimi tahmini 492. 7 milyon ton.

Suiçmez,  verilere göre nüfusun hızlı arttığı bu ülkelerde toplam ithalat gereksiniminin geçen seneden yüzde 5 daha fazla olmasının (73.4 milyon ton) birçok ülkede üretimde düşüş yaşandığını gösterdiğini kaydetti.

Gıda yardımına ihtiyaç duyan 34’ü Afrika’da yer alan 44 ülkede salgın nedeniyle tedarik sorunları yaşanması kıtlık riskini beraberinde getiriyor.

Independent Türkçe