İSİG: Temmuz ayında 146 işçi hayatını kaybetti

İSİG’in raporuna göre; Temmuz ayında en az 146 işçi hayatını kaybettiğini, son 17 ayda ise en az bin 168 işçi Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi.

Ölen işçilerin 10’u çocuk, 8’i sığınmacı iken işçilerin sadece 2’si sendikalıydı.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), “İş Cinayetleri Temmuz,2021” raporunu açıkladı. Raporda, Türkiye’de ilk yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakasının bildirilmesinin üzerinden 17 ay geçtiği hatırlatılarak, bu süreçte en az bin 168 işçinin Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğine vurgu yapıldı.

‘Salgın sürecinde Türkiye en büyük işçikırımı ile karşı karşıya kaldı’

Kovid-19 nedeniyle on binlerce işçinin hastalandığına işaret edilen raporda, “Diğer binlerce ölümün de neredeyse tamamı işçilerin aileleri ve bir evvelki işçi kuşağı olan emekliler. Bu durum COVID-19’un bir işçi sınıfı hastalığı olduğunun en büyük göstergesi. Yani salgın sürecinde Türkiye, tarihin en büyük ‘işçikırımı’ ile karşı karşıya kaldı.” denildi.

Salgınla mücadelenin ve salgının bitmesinin en önemli araçlarından birinin aşılama olduğuna vurgu yapılan raporda, “Bu açıdan COVID-19 salgınını sona erdirmenin yolu her kesime ulaşmış yaygın aşılama ile olacaktır.” diye kaydedildi.

İşçilere ‘aşı olma’ çağrısı

İşçilere yapılan çağrıda şöyle denildi: “İktidarın salgın politikaları ve sürece dair açıkça paylaşılmayan bilgilerden dolayı tereddütlerin olduğunu biliyoruz, anlıyoruz. Ancak COVID-19 aşı ile önlenebilir bir hastalıktır. Alanlarda nasıl insanca yaşanacak bir ücret, güvenceli çalışma, sendika hakkı, iş cinayetlerine ve salgında bize dayatılan koşullara karşı birlikte mücadele ediyorsak şimdi de birbirimize ve ailelerimize karşı sorumluluğumuz için ‘yaşamak ve yaşatmak için COVID-19 aşılarını olalım’”

7 ayda en az bin 301 işçi hayatını kaybetti

Temmuz ayında yaşanan “iş cinayetlerine” ilişkin verilerin derlendiği rapora göre; temmuz ayında en az 146 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. 2021 yılının ilk yedi ayında iş cinayetlerinde en az bin 301 işçi yaşamını yitirdi.

Ölen işçilerin 116’sı ücretli çalışan

Yaşamını yitiren 146 işçinin 116’sı ücretli (işçi ve memur), 30’u kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor. İş cinayetlerinde ölenlerin 13’ü kadın işçi, 133’ü erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, madencilik ve sağlık işkollarında meydana geldi.

İşçilerin 8’i göçmen/mülteciydi. Ölümler en çok tarım/orman, inşaat/yol, taşımacılık, ticaret/büro/eğitim, madencilik, metal, enerji, belediye/genel işler, kimya ve konaklama işkollarında meydana geldi.

İşçilerin sadece 2’si sendikalıydı

Temmuz ayında iş cinayetlerinde hayatını kaybeden işçilerin sadece 2’si (yüzde 1,3) sendikalı işçiydi. Sendikalı işçiler eğitim ve metal işkollarında çalışıyordu.

Trafik kazası, yüksekten düşme en fazla ölüm nedeni

En fazla ölüm nedenleri trafik/servis kazası, yüksekten düşme, ezilme/göçük, kalp krizi, elektrik çarpması, patlama/yanma ve şiddet.

10 çocuk işçi hayatını kaybetti

10 çocuk çalışırken hayatını kaybederken, çocuk işçiler tarım, ağaç, inşaat, enerji ve taşımacılık işkollarında çalışıyordu. 51 yaş ve üstünde ise çalışırken ölen 40 işçi bulunuyor. Raporda, Temmuz ayında iş cinayetlerinde hayatını kaybeden 146 işçi, tek tek isimleri yazılarak anıldı.

Yeni1Mecra