Torba Yasa teklifinin iptali için imza kampanyası

5 Ekim’de Meclise sunulan ve maden şirketlerinin ruhsatsız çalışmasını sağlayan Torba Yasa teklifinin iptali için çevreciler imza kampanyası başlattı.

13 Ekim’de Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, 13 Ekim Salı günü Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda görüşüldü.

Torba Yasa tekflifinin yakın bir zamanda bir üst komisyonda da görüşeleceği belirtilirken doğaya vereceği zararların anlatıldığı bir video hazırlandı.

Maden şirketlerinin borçlarına göz yumulacak

Torba Yasa teklifinde maden şirketlerinin 12 ay ruhsatsız çalışması, işletme izin alanına cezasız taşması ve borçlarının göz ardı edileceği gibi detaylar yer alıyor.

Araba lastiği, çöp ve atıkların yakılarak yok edileceği ve bunun da yenilenebilir enerji olduğu iddia ediliyor.

HES’lerin sayısı artacak

Torba Yasa ile Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destek Mekanizması (YEKDEM) kapsamı genişletilerek Karadeniz derelerinde ekolojik yıkımlara ve sel felaketlerine neden olan HES’lerin sayısının artmasına neden olunuyor.

Torba Yasa ile Cumhurbaşkanlığı izni ile kanunlardan muaf tutulacak şekilde enerji şirketlerinin kurulmasının önü de açılmış olacak.

Çok sayıda çevreci örgütün destek verdiği kampanyada şu bilgiler de yer aldı:

Enerji yatırımları için gereken taşınmazlar kolayca, kamu yararı kararı olmaksızın istimlak ediliyor ve halkın, köylünün toprakları sermayeye peşkeş çekiliyor.

•   Dağıtım şirketlerine çeşitli kolaylıklar sağlanarak daha fazla kar elde etmeleri sağlanıyor.

• Ülkemizin her yerinde köylüleri ve halkı canından bezdiren, ekolojik yıkımlara yol açan, havayı, su kaynaklarını ve tarım alanlarını kirleten ve HES’ler, JES’ler ve RES’lere YEKDEM destekleri devam ettiriliyor.  Bu santrallerin sayısı kontrolsüz bir şekilde verilen teşviklerle daha da arttırılıyor. 

“Bu kanun teklifinde halk yok, enerji demokrasisi yok, enerji tasarrufu yok, enerji verimliliği yok, ekolojik duyarlılık yok.  Teklifte, enerji ve maden şirketlerine daha fazla destek, daha fazla kıyak, kamu denetiminin ortadan kaldırılması, tüm yetkilerin tek adamda, Cumhurbaşkanı’nda toplanması, karın şirketlere, zararın halka yıkılması ve ekolojik yıkım var.”

İmza kampanyası Change.org hesabı üzerinden yürütülmekte.

Haber Merkezi